StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMEDIJI SUSJEDNE BiH PRENOSE

Novi GP Gornji Brgat gradi se koncem 2017.godine

20. ožujka 2017. - 09:09

Mediji u susjednoj Bosni i Hercegovini posvetili su veliku pozornost izjavi glasnogovornice Ministarstva financija Republike Hrvatske Sanje Bach o tome kako će se nakon završetka predstojeće turističke sezone, točnije pred kraj 2017. godine početi graditi novi, suvremeniji granični prijelaz Gornji Brgat.

-Početak izgradnje očekujemo krajem 2017. godine. Izgradnja bi trebala trajati oko godinu dana, a novi granični prelaz biće smješten na lokaciji dvjestotinjak metara od postojećeg graničnog prelaza, gledajući prema Dubrovniku- izjava je glasnogovornice Ministarstva financija RH Sanja Bach koja je za BiH- medije naglasila i to kako će novi GP Gornji Brgat biti u skladu sa svim visokim standardima Europske unije, što znači da će biti izgrađene po tri ulazno – izlazne kolničke trake, plus posebne kolničke trake za ulaz i izlaz kamiona sa terminalom za zaustavljanje teretnih vozila.

Inače, prije nekoliko dana s bosanskohercegovačke je strane već počala izgradnja novog GP Ivanica. Neki BiH-mediji, osobito poslovnio portali, već spekuliraju i o tome kako će uz značajno smanjenje gužvi u ljetnim mjesecima noviouređeni granični prijelaz biti otvoren i za trgovinu voća i povrća.

Još su zanimljivije tvrdnje pojedinih novinara u Istočnoj Hercegovini koji, tvrdeći da su dobro upućeni, ističu kako je "dovršenje novog GP-a koncem 2018. ili najkasnije uoči Uskrsa 2019.godine koordinirano s dovršetkom radova na pojedinim hotelskim objektima u Župi dubrovačkoj". U jugoistočnom dijelu susjedne države, također, spekuliraju kako će inozemni poslodavci biti prinuđeni zaposliti turističko- ugostiteljske radnike iz BiH, a navode i to da će ti radnici dnevno migrirati preko granice na posao i s posla, čime će se izbjeći i nesigurnost pronalaska potrebne radne snage u Slavoniji te riješiti problem teškog pronalaska smještaja tih radnika na dubrovačkom području.  

26. travanj 2024 22:49