StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzlatni kvadrati

Novi fenomen na tržištu nekretnina: ‘U Splitu se jedna nedavno prodala za 80.000 €!‘; Neki oglasi su nas zaprepastili

Piše Diana Barbarić/SD
17. ožujka 2023. - 12:57

Na Mejama se nedavno prodala garaža za 80.000 eura, o čemu mi pričamo?! Govori nam to, snebivajući se nad cijenama nekretnina, Splićanka koja je ustanovila da čovjek s prosječnim primanjima jedva može sebi može priuštiti garažu, a o stanu ne može ni maštati.

Za tih 80.000 eura, koliko sad, eto, koštaju garaže po Mejama, prije koju godinu mogao se kupiti jednosoban stančić na periferiji Splita, ali očito je to prošlo svršeno vrijeme. Međutim, u Šibeniku se još uvijek može kupiti jednosoban stan s pogledom na more od 30 kvadrata za 75.000 eura. Predio Škopinac. Ako ne vjerujte, bacite oko na Njuškalo.

Okej, u Splitu definitivno nedostaje parking mjesta, ali ta nam se cifra ipak učinila pretjeranom pa smo malo prosurfali po oglasnicima i ustanovili da su cijene garaža definitivno otišle u nebo.

Da je za njima prava jagma dovoljno govori podatak da je na popularnoj tražilici oglašeno svega devet (9) garaža, odnosno parking mjesta u njima, na području cijelog Splita. U Splitsko-dalmatinskoj županiji ih se na prodaju nudi svega 15.

A cijene? Ajme.

Vlasnici garaža prosječno traže preko 2.000 eura po kvadratu. Za garažu. Dvije tisuće eura.

Izdvajamo nekoliko oglasa koji su nam zapeli za oko.

- Prodajem dvoetažnu garažu, pogodna za tihi obrt...na Kmanu, kanal, struja, voda - piše jedan vlasnik garaže na Kmanu.

- Prodajem garažu od 18 metara četvornih. Struja, voda, mirna lokacija… - oglasio je drugi garažu u Ulici Ignjata Đorđića na Spinutu. I on za svoju pita 45.000 eura.

image

Ovo su cijene garaža po Splitu

Screenshot Njuškalo

Vlasnik veće garaže na Žnjanu, u Primoštenskoj ulici, za 35,80 kvadrata garažnog prostora traži 53.000 eura. Kaže da je to povoljno, da je garaža kvalitetna, južno orijentirana i prometno izvrsno povezana, a da ima i "dvostruka vrata, prednja rolo izolirana vrata na daljinski, unutrašnja željezna na preklop, struju..."

image

Samo za odlikaše

Screenshot Njuškalo

Za taj novac bez problema ćete kupiti manji dvosobni stan od 50-ak kvadrata u, recimo, Vukovaru i to u centru grada. Ako ne vjerujete, slobodno pregledajte oglasnike.

Neki po Splitu nude i parkirna mjesta u javnim garažama na prodaju. Poput tipa koji je oglasio prodaju parkirnog mjesta od 17.55 metara kvadratnih u zatvorenoj garaži u blizini Jokera. I njegova ima vrata na daljinsko upravljanje.

- Prostrano parkirno mjesto ima svoje svjetlo i pristup vodi odmah nasuprot i zaštićeno je s 2 zida. Nalazi se na etaži ‐2. Invalidska oznaka na podu. Vlasništvo 1/1. Nema agencijske provizije - hvali se. Sve to je procijenio za 40.000 eura.

Najam garaže 300 eura mjesečno

Što se tiče cijena najma garaža u Splitu, i one su za plakanje. Nudi ih se svega dvadesetak, a mjesečno će vas ta radost koštati prosječno 200 eura. Na Bolu se čak jedna nudi po cijeni od 300 eura mjesečno. Ima 20 kvadrata. U prostoru nema ni vodovodne instalacije, plus režije nisu uključene u cijenu.

Kako smo došli do ovih cijena garaža po gradu? Pa zato što su ona ulična parking mjesta uglavnom zauzeta, a sve ih je više i pod naplatom, a u onima kojima upravlja Split parking jednostavno nema mjesta.

Kako smo doznali, gradska tvrtka Split parking d.o.o. upravlja s 19 javnih garaža. Sve su one u vlasništvu Grada Splita, a ukupnog su kapaciteta 3476 parkirnih mjesta za automobile i još 214 parkirnih mjesta za motore. Sve skupa 3690 mjesta.

- U javnim garažama kojima upravljamo nemamo slobodnih parkirnih mjesta za izdavanje novih mjesečnih pretplata za fizičke i pravne osobe, a u slučajevima kad netko odustane od korištenja parkirnog mjesta pozivamo prvog sa liste čekanja garaže u kojoj se mjesto prestalo koristiti - potvrđuje nam Dubravko Franjkić, rukovoditelj Sektora parkirališta iz Split parkinga i dodaje kako u svim garažama postoje liste čekanja koje se formiraju po redoslijedu zaprimljenih zahtjeva.

Mjesečni pretplatnici koriste obilježeno i numerirano parkirno mjesto koje im  je  na  raspolaganju 24 sata, svaki taj odnos je definiran ugovorom, a cijena mjesečne pretplate za fizičke osobe iznosi 38,49 eura (290 kuna).

Blago onima koji su tu uhvatili mjesto. A svi ostali... Ufajmo se u gradnju javnih garaža, jer situacija je kritična.

Imati automobil danas je postao pravi luksuz, ali na žalost mnogima i teška nužda, prvenstveno zato jer živimo u gradu s prerijetkim autobusnim linijama, često i nelogičnim, a možemo se "pohvaliti" i time da drugi po veličini grad u državi uopće nema noćne autobusne linije. Čak ni ljeti kad je grad prepun turista. Ukinuli su ih za vrijeme lockdowna i nikad ih više uveli nisu.

 

 

26. travanj 2024 11:33