StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetACA NEUNIŠTIVI

Nova vlada Srbije sastavljena je po tradicionalnom receptu, od Vučićevih ‘golubova‘ i ‘jastrebova‘. Čuvari predsjednikova mira imaju samo jednu manu...

Piše D.K./sd
24. listopada 2022. - 16:55

    Anegdota kaže kako su Rusija i Ukrajina konačno priznale da su započele rat samo kako bi Aleksandru Vučiću bilo najteže. No, sudeći prema sklepotini od nove srbijanske Vlade - koju će formalno i dalje voditi ‘Brnaba‘ ali joj se pravi ‘gospodar tame‘ dobro zna - Srbiji će ubuduće sigurno biti još teže, komentiraju neovisni beogradski analitičari, piše Slobodna Dalmacija.

   Prema figurama koje je tamo rasporedio, Vučić se i dalje naoko trudi zadovoljiti dva velika svjetska gospodara, ali mu je ipak najvažniji vlastiti mir i pacifizam partijske baze, da ga netko slučajno pameću ili znanjem ne ugrozi kod rođene kuće.

image

Tomislav Žigmanov, prvi Hrvat u beogradskoj vladi nakon Tita

Goran Mehkek/Cropix

    Imenovanje Hrvata Tomislava Žigmanova u vladu Srbije, za ministra ljudskih i manjinskih prava, muzika je za bruxelleske, ali i zagrebačke uši. Micanje notornoga huškača Aleksandra Vulina sa svjetala političke pozornice (premješta ga na čelo tajne službe BIA-e) također bi moglo relaksirati buduće odnose Avale i Sljemena, no Vučiću to jamačno nije bio primarni cilj. Funkcije ministara unutrašnjih poslova i obrane, po beogradskoj tradiciji politički najteže, odlučio je udijeliti kadrovima u koje ima nenačeto, apsolutno, povjerenje.

     MUP preuzima Bratislav Gašić, poznat i kao Bata Santos,  bivši poduzetnik i upravljač državnim plinskim poduzećem, te donedavni šef sigurnosno-obavještajne agencije poznat po seksističkim ispadima prema novinarkama. Bata Santos i Vulin su se zapravo međusobno zarotirali u aparatu. Ministar obrane i novi potpredsjednik vlade biti će jedan od potpredsjednika Vučićeve stranke, Miloš Vučević. Mladac se ovoga ljeta proslavio javnim izrugivanjem ‘srpskim izdajnicima‘ koji ljetuju u neprijateljskoj Hrvatskoj i to, kakve li slučajnosti, baš nakon  Vučićevih zaklinjanja kako neće u Hrvatsku na more dok je živ. Ministar financija biti će Siniša Mali, bivši gradonačelnik Beograda, a ministar sela, što je stanoviti terminološki novuum u politici, Milan Krkobabić.

image

Maja Gojković, buduća ministrica kulture

Tom Dubravec/Cropix

    Među poslušnicima svojom europskom i zapadnom profilacijom odudara buduća ministrica energetike Dubravka Đedović, žena sa stranom diplomom i karijerom producentice na CNN-u. Đedovićeva je bila i šefica Europske investicijske banke, ustanove koja je sufinancirala izgradnju novog zagrebačkog aerodroma ‘dr. Franjo Tuđman‘. Radi blokovske ravnoteže, ministrica zdravstva biti će zato Danica Grujičić iz Instituta za radiologiju i onkologiju, inače moskovska studentica. Kao ministrica eurointegracija realan izbor je bila Tanja Miščević, šefica srpskog ureda za pregovore s EU-om, a ministrica kulture je Maja Gojković. Micanje Zorane Mihajlović iz Brnabićkinog ženskog kabineta, pošto je godinama tamo kotirala kao ‘američka igračica‘, nije previše začudilo srbijansku javnost.

image

Siniša Mali, ministar financija

Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

    Vučić je vodio računa i o svojim političkim korijenima, pa je među nove ministre dospio Aleksandar Martinović, parlamentarni kolega predsjednika Srbije još iz vremena dok je nosao gajbe u Šešeljevoj stranci. Ministar građevine će biti, kud ćeš logičnije, čovjek koji je vodio projekt ‘Beograd na vodi‘ kineskih investitora, Goran Vesić. Mjesta u vladi trebalo bi se naći i za Sandžakliju Huseina Memića, a resor ekonomije će po svemu sudeći preuzeti Rade Basta iz koalicijske stranke pitoresknog gradonačelnika Jagodine, Dragana Markovića Palme. Šef srbijanske diplomacije, kadar vječnog srpskog kontinuiteta još od vremena Slobe Miloševića, iznova je Ivica Dačić, srbijanski socijalist znan i kao Mali Sloba. Živa maskota parole po kojoj loši i štetočinski političari umiru, ali njihova ideja nikad.

02. svibanj 2024 20:46