StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetglavna kotolovnica

Norveška na nogama: dronovi im lete nad glavama, deseci Rusa uhićeni zbog špijuniranja, a pravoslavni popovi nadziru pomorske baze. Sprema li se Putin zalediti EU?

Piše PSD.
20. listopada 2022. - 13:40

U Norveškoj se zadnjih dana serijski događaju hladnoratovski zapleti oko kojih bi imao što istraživati i Harry Hole, glavni junak detektivskih romana Joa Nesboa. Postane li ubrzo Nesbo autor klasičnih političkih trilera poput Johna Le Carrea ili Roberta Ludluma nikoga ne bi trebalo puno čuditi, baš kao ni ako Norveška, domovina glavnoga tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, uskoro postane poprištem energetskog rata i još vrelijih hibridnih sukoba između Rusije i Zapada.

Granica između Norveške i Rusije kraća je od 200 kilometara i tijekom Hladnog rata bila je jedna od dvije granice između NATO-a i Sovjetskog Saveza (drugu je činila granica SSSR-a s Turskom). Usprkos tadašnjem političkom kontekstu, na tom dodirnom dijelu dva bloka nisu nikad zabilježene veće sigurnosne krize. No, zadnjih tjedana, otkad su eksplozijama oštećeni ruski plinovodi u Baltičkom moru, a Norveška postala vodeći dobavljač plina za EU, cijela kraljevina krajnjeg europskog sjevera prometnula se iz dosadno mirne i bogate zemlje u scenografiju za nepredvidive političke drame.

image

Norveški vojnici na ruskoj granici

AFP

Prije dvadeset dana uočeni su prvi preleti dronova iznad norveških pučinskih plinskih i naftnih platformi, a prije sedam dana utamničen je prvi 50-godišnji Rus koji je priznao da je upravljao s dva takva drona. Predstavljao se kao profesionalni fotograf i tvrdio da je dronovima turistički snimao panorame, a ne infrastrukturu za što ga se sumnjiči. No, kad mu je zaplijenjen snimljeni materijal utvrđeno je da je težak čak nekoliko terabajta, a najveći dio njega je bio kriptiran. Rusu su u prtljazi pronašli i tri putovnice: dvije ruske i jednu izraelsku. Riječ je o očitome akteru velike špijunske igre, a nakon njega norveške vlasti privele su još barem šest Rusa sa sličnim ‘turističkim‘ dronovima.

image

Jedna od plinskih platformi u norveškom moru

AFP

Reuters je u ponedjeljak objavio kako je norveška policija uhitila četvoricu Rusa pod sumnjom da su ilegalno fotografirali povjerljive vojne i infrastrukturne objekte, a nekoliko dana prije toga priveli su i druga dva Rusa sa zemaljskim teleobjektivima. Rusa kako upravlja dronom s preciznim kamerama priveli su i u zračnoj luci u arktičkom gradu Tromsoeu, a u okrugu Nordland tri muškarca i jedna žena s ruskim dokumentima uhićeni su bez dronova, s običnim kamerama i opsežnim foto materijalom. Norveška policija je potom u gradu Hammerfestu uhitila i 47-godišnjeg Andreja Jakunjina, dvojnog rusko-britanskog državljanina, jer je upravljao problematičnim dronom iznad arktičkog arhipelaga Svalbard. Ispostavilo se da je riječ o Andreju Jakunjinu, sinu Putinova osobnoga prijatelja Vladimira Jakunjina, bivšega čelnika Ruskih željeznica i biznismena koji godinama živi u Londonu.

image

Putin s ruskom varijantom Djeda Mraza, Mrzlim Ocem

AFP

Jučer je zbog preleta više neidentificiranih dronova morala biti posve zatvorena zračna luka u Bergenu, drugom norveškom gradu po veličini. U njemu je jedna od najvećih sjevernoeuropskih pomorskih vojnih baza NATO snaga. Policija je priopćila da nitko od osumnjičenih za režiju ovih preleta još nije identificiran, ali nekoliko ih je locirano.

Alarm u Norveškoj, špijunira li Putin NATO iz bogomolje? Pravoslavna crkva kupila zgrade s pogledom na važne vojne baze: ‘Na prozorima su navučene debele zavjese‘

Među ostalim, i u pravoslavnim bogomoljama u Bergenu gdje nekretnine, od kojih neke s izravnim pogledom na vojnu infrastrukturu, još od 2016. godine kupuje parohija Bogojavljenja Moskovske patrijaršije. Iz niza kuća i crkava u njihovu vlasništvu je moguće ometati i presretati signale, prisluškivati, upravljati dronovima s crkvenih tornjeva… Kamerama s krovova nekih bogomolja moguće je do detalja nadzirati veliku pomorsku bazu Haakonsvern. Vladimir Putin, desničar s jakim vezama u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, u rat protiv Zapada očito je upregnuo sve njezine kadrovske kapacitete.

image

Zimski grad od paprenjaka u Bergenu prijeti postati pakleno ljut

AFP

Norveški premijer upozorio je da će njegova zemlja poduzeti još radikalnije mjere protiv stranih obavještajnih agencija koje lete dronovima iznad njihove kritične infrastrukture. Oslo, ali i druge zapadne prijestolnice, u stanju su visoke pripravnosti nakon sabotaže plinovoda Sjeverni tok između Danske i Švedske prošloga mjeseca, a naročito nakon otkrića pravih rojeva ruskih dronova u blizini norveških naftnih i plinskih postrojenja, elektrana i vojnih objekata.

Rusko veleposlanstvo u Oslu optužilo je Norvešku za histeriju i paranoju radi privođenja niza njihovih državljana ‘koji su krivi samo jer su fotografirali prekrasnu prirodu ove zemlje‘. Nikoga, ipak, ne bi previše začudilo ako bi uoči skore zime sabotažama ili eksplozijama bili najednom pogođeni norveški energetski izvori, plinovodi ili cjevovodi. Norveška je trenutno glavna kotlovnica Europe, pa Oslo drži ključeve Putinovih ucjena zaleđivanjem čitavoga EU-a, zbog čega je već dobio ‘batmanovski‘ nadimak Mr. Freeze.  

28. travanj 2024 01:49