StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZlokobno upozorenje

Njemački general: ‘Rusija bi mogla napasti Njemačku. Štancaju oružje u tri smjene. Moramo se pripremiti za rat!‘

Piše Anita Belak-Krile/sd
11. prosinca 2023. - 18:39

Načelnik Glavnog stožera njemačke vojske general bojnik Carsten Breuer strahuje od mogućnosti ruske invazije na Njemačku, zbog čega bi, kaže, mogao započeti obrambeni rat. Šef njemačkih oružanih snaga u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung izrazio je zabrinutost jer se Rusija ponovno pojačano naoružava. Poznato je kako vojna industrija u Rusiji štanca oružje u tri smjene, a Breuer smatra da to nije isključivo zbog rata s Ukrajinom. No, isto tako uvjerava i da ako dođe do ruskog napada, Njemačka će biti spremna, donosi Slobodna Dalmacija.

“Da, spremni smo. Kraj priče. Nemamo alternativu. Možemo se obraniti, i obranit ćemo se”, izjavio je Breuer pa ipak priznao kako njemačka vojska ima nedostataka kada je u pitanju nacionalna obrana jer je godinama bila usredotočena na upravljanje međunarodnim krizama.

„Sada vidimo Bundeswehr (oružane snage Njemačke) koji još nije dovoljno opremljen za rat - rekao je dodajući da postoje "strukture koje brze i ciljane odluke čine gotovo nemogućim".

Istaknuo je i kako se civilno društvo i Bundeswehr moraju “pripremiti za napredak u tehnologiji i za još intenzivnije hibridno ratovanje”. A prvi korak je, veli, postati svjestan prijetnje.

image

Carsten Breuer i njemački ministar obrane Boris Pistorius 

Thomas Trutschel/Dpa Picture-alliance Via Afp

„Ne samo mi vojnici, nego i društvo u cjelini mora prepoznati potrebu za još dosljednijim odvraćanjem", objasnio je načelnik njemačkog Glavnog stožera te naveo kako se desetljećima civilno-vojna suradnja smatrala jednosmjernom ulicom. "Kada bi došlo do izvanrednog stanja, neke katastrofe ili tijekom pandemije, Bundeswehr je uvijek uskakao. I to je redu. Ali sada doživljavamo suprotno: sada nam je potrebna podrška društva – poručio je Breuer.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius također je nedavno upozorio kako se treba „bojati da će Rusija i Putin dobiti ovaj rat te da će se tada trebati suočiti s potpuno novom sigurnosnom situacijom u Njemačkoj. U intervjuu za njemačku televiziju ZDF, Pistorius, inače član Scholzove Socijaldemokratske stranke, rekao je da će nacije poput Njemačke morati povećati sposobnost svojih oružanih snaga za održavanje mira u regiji te da moraju promijeniti svoj mentalitet u kojemu bi rat bio moguć.

- Trideset godina mirovnih dividendi, 30 godina bez Varšavskog pakta kao prijetnje značile su da Bundeswehr, kao ni druge oružane snage, nisu u stanju u kakvome bi inače bile, ocijenio je Pistorius.

image
Pavel Bednyakov/Afp

Analitičari poznatog berlinskog think-tanka German Council on Foreign Relations (DGAP, Christian Mölling i Torben Schütz u svojoj su vrlo citiranoj analizi ocijenili kako je NATO u utrci s vremenom jer će, kad prestanu intenzivne borbe u Ukrajini, režimu u Moskvi trebati između šest i deset godina da potpuno obnovi svoje oružane snage i krenu u veći sukob sa zapadnim vojnim savezom. Stoga ističu kako NATO mora postati sposoban voditi veliki rat s Rusijom unutar pet do devet godina kako bi spriječili Moskvu da ugrabi priliku širenja rata na Ukrajinu u veći sukob. Ruska vojska je ozbiljno ranjena, a svijet je vidio uživo kako zapravo izgleda ta opjevana "ruska vojna superiornost". Međutim analitičari DGAP-a upozoravaju kako ruskom medvjedu nisu ni izbliza odrezane kandže.

"Čak i nakon gotovo dvije godine borbe u Ukrajini, ruska ratna sposobnost je veća nego što trenutni dojam sugerira" ocijenili su.

"Ruske kopnene snage pretrpjele su najveće gubitke u ljudstvu i materijalu i one će biti najveći dio u rekonstituciji armije. Iako su zračne snage također izgubile kvalificirano osoblje, njegovi materijalni gubici opreme su relativno mali i iznose između 10 i 15 posto. U isto vrijeme, pokazali su svoju prilagodljivost - ističu analitičari DGAP-a Christian Mölling i Torben Schütz.

DGAP je posebnu pažnju u svom izvješću posvetio pitanju što bi trebala poduzeti Njemačka kako bi se pripremila za takav sukob. U zaključku navode kako je Njemačkoj potreban “kvantni skok” u pristupu obrani. To ne podrazumijeva povećanje broja vojnika i osuvremenjivanje naoružanja, ali i zahtjeva “promjenu mentaliteta čitavog društva”. Upravo ovo o čemu sad govori načelnik Glavnog stožera njemačke vojske Carsten Breuer. 

image
Odd Andersen/Afp

Pukovnik Hamish de Bretton-Gordon, stručnjak za kemijsko oružje u kolumni za britanski The Telegraph također navodi kako se Rusija okreće prema totalnom ratu.

"Njihovi vojni izdaci ove godine lako bi mogli prijeći 10 posto BDP-a. Kremlj je voljan žrtvovati svoje mladiće i baciti ih u stroj za mljevenje mesa u Donbasu, dok ukrajinski vojnici na fronti imaju prosječnu starost od više od 40 godina. Osim toga, Putin se ne mora bojati da će izgubiti izbore, za njega tu nema apsolutno nikakvog rizika. Ova potpuna predanost mogla bi preokrenuti ravnotežu - i Zelenski to jako dobro zna – upozorio je Hamish de Bretton-Gordon.

06. svibanj 2024 15:03