StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetepilog drame

Ništa od Đokovićevog juriša po desetu titulu: satima je bio izoliran i bez mobitela, zbog neodobrene vize njegov otac je pozivao na izlazak na ulice, a podrška je stizala sa svih strana

Piše M.V.
5. siječnja 2022. - 23:39

Cijeli sportski svijet posljednjih je sati na iglama. Ako ne dođe do promjena, Novak Đoković neće zaigrati na prvom Grand Slam turniru sezone te tako neće dobiti priliku obraniti svoj naslov iz prošle godine i doći do desetog naslova pobjednika Australian Opena. Odvjetnici prvog tenisača svijeta najavili su žalbe, ali australski mediji sumnjaju u njihov uspjeh, piše Slobodna Dalmacija.

Nevaljala prijava za vizu

Đoković je na aerodrom u Melbourne sletio nešto iza jednog sata popodne (po našem vremenu) u srijedu, a u odvojenoj prostoriji zadržan je ukupno sedam sati. Australski novinari javili su da je srpskom tenisaču oduzet mobitel te da je bio odvojen od ostatka grupe. Osmerostruki osvajač Australian Opena satima je ispitivan, a on i njegov tim napeto su čekali višestruku provjeru dokumenata koji su trebali potvrditi medicinsko izuzeće. 

image
Tužan fan na aerodromu
William West/AFP

Iako je u utorak najavio kako ima liječničko izuzeće, navodno zbog celijakije, njegov dolazak u Melbourne nije išao po planu. Australska granična policija prema dokumentu izdanom od strane liječnika ponašala se izrazito rezervirano, a sve je na Twitteru opisao i poznati sportski novinari Paul Sakkal koji je na toj društvenoj mreži iz trenutka u trenutak pratio razvoj situacije. 

Tek nakon tri sata dugog čekanja ponovno je mogao koristiti svoj mobitel, a u međuvremenu se oglasio i njegov otac. 

- Nemam pojma što se događa, drže mi sina u zarobljeništvu pet sati! Ovo je borba za slobodni svijet, ovo nije samo borba za Novaka, već borba za cijeli svijet! Ako ga ne puste za pola sata, skupit ćemo se na ulici, ovo je borba za sve!, poručio je Srđan Đoković putem medija. 

Također, po nekima mnogo kobnija, bila je greška jednog od članova Đokovićevog tima koji nije pravilno ispunio potrebnu dokumentaciju te su navodno podnijeli zahtjev za pogrešnu radnu vizu koja ne podržava medicinsko izuzeće za cijepljenje. 

- Nije dostavio odgovarajuće dokaze za ispunjavanje uvjeta za ulazak u Australiju, a viza mu je posljedično otkazana. Nedržavljani koji nemaju valjanu vizu pri ulasku ili kojima je viza poništena bit će zadržani i vraćeni iz Australije, kazali su ranije australski dužnosnici koji su kasnije donijeli i službenu odluku da najbolji tenisač svijeta neće nastupiti na Australian Openu. 

image
Novak Đoković neće zaigrati na Australian Openu
Christophe Archambault/AFP

Dobio podršku

Na društvenim mrežama oglasio se i Đokovićev trener, Goran Ivanišević koji je na Instagramu objavio fotografiju iz "čekaonice" na aerodromu. 

- Nije baš uobičajeni put za Down Under (Australiju), napisao je Ivanišević.

Srpski mediji odmah su reagirali, a Novakovo zadržavanje na aerodromu došlo je i do predsjednika Vučića. 

- Upravo sam završio telefonski razgovor s Novakom Đokovićem. Rekao sam našem Novaku da je cijela Srbija uz njega, a da naši organi vlasti poduzimaju sve mjere kako bi maltretiranje najboljeg tenisača svijeta u najkraćem mogućem periodu bilo prekinuto. U skladu sa svim normama međunarodnog javnog prava Srbija će se boriti za Novaka Đokovića, za pravdu i istinu. Inače, Novak je jak, onakav kakvog ga svi poznajemo, napisao je kasnije Aleksandar Vučić i time odaslao poruku podrške. 

- Sve je veća mogućnost da će Đoković biti na sljedećem letu kući. U priču su sada umiješane i srpska ambasada u Australiji te australski ambasador u Srbiji. Usamljeni službeni automobil Australian Opena i dalje čeka Đokovića ispred aerodroma", napisao je na Twitteru Oliver Brown, urednik sportske redakcije britanskog Telegrapha i tako najavio vijesti koje se velikom broju obožavatelja sporta neće svidjeti. 

Konačna potvrda toga da se Đoković vraća kući stigla je iza 22 sata. 

05. svibanj 2024 12:43