StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStvarna prilika?

Nijemci traže Hrvate da im dođu kositi travu, evo koliku im plaću daju. No, mogli bi se šokirati kad vide koliko im novca ostane kad plate poreze

Piše dv
13. svibnja 2022. - 13:44

Nijemci traže sve više radnika iz Hrvatske, traže kvalificirane i nekvalifivcirane radnike. Međutim, Nijemci će moati malo više posegnuti u džep jer tko želi raditi može naći plaćenije poslove u Hrvatskoj, donosi Slobodna Dalmacija.

Evo jednog oglasa:

image

f b

FB

Plaća je od 2300 do 2500 eura, bruto. No, koliko čovjeku ostane kad mu dođe plaća na račun?. Na portalu projekt Njemačka objašnjavaju: 

- Bruto plaća je ono što poslodavac uplaćuje, a neto plaća jest ono što vi na računu dobijete. U Njemačkoj, i u ostalim uređenim zemljama, poslodavac UVIJEK dogovara bruto plaću sa osobom, jer zna koliki budžet za nekoga može potrošiti. Ako ste dogovorili 2500 € plaću, onda je to bruto. Ako na računu dobijete 1700 € , onda je to neto - navode, a priložen i kalkulator izračuna.

Po njemu ispada da će onaj tko primi 2300 eura na kraju dobiti oko 1900 eura. No, to opet ovisi o pojedinačnim slučajevima, pa plaća može varirati i prema gore, ali i bitno prema dolje. 

Gdje odlazi ostatak plaće?

Novac koji nije na računu, odlazi na razna davanja koja ste dužni državi u obliku poreza (Steuern) i davanja koja odlaze na vaše osobne potrebe u obliku socijalnih davanja (Sozialabgaben).

Porezi:

Lohnsteuer - porez prema državi – (14-42% od plaće, ovisi o poreznoj klasi i visini plaće)

Kirchensteuer - porez prema Crkvi– (8-9% od Lohnsteuer-a, Primjer: platite 200€ Lohnsteuera, onda dajete 16-18 € za Kirchensteuer)

Koliko poreza ćete platiti reći će vam zbroj  Lohnsteuera i Kirchensteuera. 

Arbeitslosenversicherung - novac koji plaćate ako izgubite posao – visina odbitaka ovisi vam o poreznoj klasi i visini primanja. Uglavnom, ovaj dio se odvaja da bi u slučaju otkaza u Njemačkoj mogli primati novac za nezaposlene od zavoda za zapošljavanje

Krankenversicherung - plaćanje zdravstvenog osiguranja – visina odbitaka za zdravstveno osiguranje vam je 14,6 % od vaše plaće, s tim da pola plaća poslodavac  (svako zdravstveno osiguranje zaračunava još dodatno oko 1,3%, pa tako možete uštedjeti čak do 500€ godišnje ako nađete dobru ponudu)

Pflegeversicherung - plaćanje za buduće potrebe usluge njegovanja – visina odbitaka ovisi vam o poreznoj klasi i visini primanja

Rentenversicherung - mirovina, penzija, ono što nam ostane kada ostarimo – visina odbitaka ovisi vam o poreznoj klasi i visini primanja

Više OVDJE.

 

04. svibanj 2024 07:18