StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDRAMA U KAZAHSTANU

Nije dugo trebalo čekati na odgovor Rusije: Putin šalje padobrance kako bi pomogli predsjedniku Kasimu Tokajevu u gušenju pobune

Piše Hina
6. siječnja 2022. - 13:12

Rusija je u četvrtak počela slati padobrance u Kazahstan da pomognu predsjedniku Kasimu Tokajevu ugušiti smrtonosnu pobunu izraslu iz prosvjeda protiv povećanja cijena goriva u toj autokratskoj i energentima bogatoj bivšoj članici Sovjetskog Saveza.

Kazahstan je u srijedu proglasio izvanredno stanje na čitavu teritoriju nakon prosvjeda potaknutih rastom cijene plina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima, a predsjednik Tokajev, koji je isprva raspustio vladu i odustao od povećanja cijena, optužio je prosvjednike za terorizam potican sa Zapada te je zatražio pomoć vojnog saveza koji okuplja dio država bivšeg Sovjetskog Saveza.

Tajništvo Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza Rusije, Bjelorusije, Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana objavilo je noću na četvrtak da šalje vojnike u pomoć kazahstanskom predsjedniku ne navodeći o kojem je broju riječ.

Ruski padobranci prevoze se u Kazahstan i "prve postrojbe tog kontingenta već su počele obavljati dodijeljene im zadaće", navodi se.

Neprovjerene videosnimke na društvenim mrežama pokazuju vojnike u ophodnji ulicama Almatyja, pucnje iz vatrenog oružja, te masovne pljačke po gradu. 

Policija je objavila da je usmrtila desetke pobunjenika u najvećem gradu Almatyju, a državna televizija javlja da je 13 pripadnika sigurnosnih snaga ubijeno u prosvjedima od kojih je dvojici odrubljena glava.

Reutersovi dopisnici u Almatyju javili su u srijedu da su prosvjednici zapalili zgradu predsjedničke rezidencije i zgradu ureda gradonačelnika. 

U četvrtak popodne po mjesnom vremenu zračna luka u Almatyju koju su ranije zauzeli prosvjednici, vraćena je pod čvrsti nadzor vojske. Olupine spaljenih vozila leže po cestama. 

U četvrtak ujutro u grad je ušlo nekoliko oklopnih vozila i vozila za prijevoz vojnika i odjekivali su pucnjevi kako se vojska približava mnoštvu, javljaju Reutersovi dopisnici s mjesta događaja.

Nešto poslije trg je bio gotovo prazan s tek 200 do 300 prosvjednika.

Internet je ugašen diljem zemlje te je nemoguće dobiti pravu sliku stanja prosvjeda kakvih nije bilo u povijesti Kazahstana kojim je željeznom rukom vladao bivši predsjednik Nursultan Nazarbajev (81) gotovo tri desetljeća od raspada Sovjetskog Saveza.

Tokajev je, da bi umirio prosvjednike u srijedu rekao da je preuzeo dužnost predsjednika Vijeća za sigurnost od bivšeg čelnika Nursultana Nazarbajeva koji je još zadržao velik utjecaj u zemlji nakon što se neočekivano povukao s dužnosti predsjednika 2019. godine.

image
afp

Nazarbajev nije viđen u javnosti od početka prosvjeda i sada je definitivno gurnut na marginu. Bivši čelnik Komunističke partije nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine izgradio je svojoj zemlji ugled stabilne države i privukao stotine milijarda dolara stranih ulaganja zahvaljujući naftnom bogatstvu i metalima.

No mlade generacije traže slobode kao i u drugim bivšim satelitskim državama Sovjetskog Saveza. Kazahstan je bio prvo gospodarstvo središnje Azije i stalno bilježilo dvoznamenkasti rast, a sada trpi zbog pada cijena nafte i ekonomske krize u Rusiji koja je dovela i do devalvacije kazaške nacionalne valute tenge te izazvala snažnu inflaciju.

Tokajev je optužio "terorističke" bande obučene u inozemstvu za podrivanje države.

"To je narušavanje integriteta države i što je najvažnije napad na naše građane koji od mene traže da im hitno pomognem", rekao je Tokajev.

Predsjednik je isprva vukao poteze da umiri prosvjednike pa je smijenio i vladu i ograničio cijene ukapljenog naftnog plina na maksimalno 50 tenga (77 lipa) po litri, odustajući od povećanja koje je planirao 1. siječnja tvrdeći da je niska cijena neodrživa.

Mnogi Kazhstanci voze na ukapljeni plin koji je znatno jeftiniji od benzina.

Ruske novinske agencije citirale su čelnika ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrija Rogozina koji je rekao da je pojačana sigurnost oko ključnih instalacija na kozmodromu Bajkonur u Kazahstanu, koji Rusija koristi za svemirska lansiranja.

Novinska agencija TASS citira kazaško ministarstvo zdravstva da je više od 1000 ljudi ozlijeđeno u prosvjedima i više od 400 njih je u bolnicama.

Zapadne države pozvale su sve strane na mir i suzdržanost, a Kina je događaje opisala kao unutarnje pitanje u nadi da će se stanje brzo stabilizirati.

Tokajev je naredio zaštitu zgrada u kojima su smještena veleposlanstva te strane tvrtke. 

Državna televizija objavila je da Nacionalna banka Kazahstana prekida poslovanje kako bi zaštitila svoje zaposlenike.

image
Alexander Platonov
Otkinui glave policajcima!

Tri su policajca obezglavljena tijekom prosvjeda u najvećem gradu Kazahstana Almatyju koji su izbili zbog porast cijena goriva, prenosi RT.

Vijest o obezglavljivanju prvo je objavila kazahstanska državna televizija Khabar 24, koja se u svojoj objavi pozvala na gradske vlasti.

U prosvjedima u Kazahstanu dosad je život izgubilo 13 policijaca i snaga sigurnosti, a ozlijeđeno je više od 350 policajaca.

Nije poznato jesu li prosvjednici policajce ubili tako što su im odrubili glave ili su njihova tijela osakatili nakon što su ih ubili.

TV postaja Khabar 24 rekla je da su im gradske vlasti rekle da su "obezglavljivanja dokaz da su prosvjednici ekstremisti i teroristi".

Ruska novinska agencija RIA piše da im je potvrđeno da su u Almatyju pronađena najmanje dva obezglavljena tijela.

 

28. ožujak 2023 00:42