StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPod Uzinićevom nadležnošću

Ni unutar Crkve nije dosadno, časna sestra nadbiskupiju je tužila zbog mobinga, a oni joj poručuju: ‘Spremni smo na razgovor kao i rješenje mimo suda‘

Piše PSD
29. travnja 2022. - 20:49

Nakon što je prijavljeno verbalno i fizičko nasilje nad časnom sestrom u Sukošanu, portal Dnevnik.hr otkriva da problemi postoje i u riječkoj nadbiskupiji i to zbog mobinga, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Iz riječke nadbiskupije potvrđeno nam je da je pred Općinskim sudom u Rijeci u tijeku radni spor radi isplate odštete koji je časna sestra Daniela Orbanić pokrenula protiv Hospicija koji je vodila u Rijeci kao i protiv Riječke nadbiskupije. Tužba zbog mobbinga, kako kažu u nadbiskupiji, nije podignuta protiv nadbiskupa Mate Uzinića osobno kao niti neke druge osobe u službi Riječke nadbiskupije. Postupak je u tijeku - kazao je njihov reporter Ivan Čorkalo

Iz nadbiskupije su kazali kako su u svakom trenutku spremni na razgovor kao i na rješenje mimo suda što je i inače slučaj kada dođe do problema unutar Crkve budući da su pravni epilozi prava rijetkost. 

- Svega ih je nekoliko zabilježeno od hrvatske samostalnosti i to uglavnom zbog pedofilije i zlostavljanja, a ima tu i slučajeva gospodarskih prijevara, to su bile više iznimke nego pravilo", kaže Čorkalo te ističe kako se uglavnom radi se o suspenzijama na određeno vrijeme, zabranama bogoslužja, a praksa je pokazala da se problematični svećenici premještaju iz župe u župu, a slučajevi izopćenja iz Crkve gotovo ne postoje ili su vrlo rijetki - zaključio je Čorkalo. 

 

 

02. svibanj 2024 12:39