StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘ni đava mu nije‘

Ni CIA ne može doći do potvrde da Vladimir Putin ima rak ili da je uopće bolestan. Šef CIA-e William Burns: Čini se previše zdrav

Piše dv
22. srpnja 2022. - 08:37

Prethodnih tjedana u medijima su se pojavile nepotvrđene informacije da Vladimir Putin, koji će u listopadu napuniti 70 godina, ima rak, donosi Slobodna Dalmacija.

Ali William Burns, šef CIA-e, rekao je da nema dokaza koji bi sugerirali da je to istina, našalivši se da se Putin čini "previše zdrav".

Burnsova izjava uslijedila je nekoliko sati nakon što je SAD objavio da će Ukrajinu opskrbiti s više dalekometnog oružja.

Ranije je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, najavio da se Moskva sada ne koncentrira samo na istok Ukrajine, jer Zapad intenzivnije opskrbljuje Kijev oružjem, pišu Gordon Correra i George Wright za BBC.

image

William Burns: Putin vjeruje u kontrolu, zastrašivanje i osvetu, a te su osobine postale izraženije tijekom proteklog desetljeća kako se krug njegovih savjetnika sužavao

Samuel Corum/AFP

"Postoji mnogo glasina o zdravlju predsjednika Putina i što se toga tiče, možemo reći da je savršeno zdrav", rekao je Burns na sigurnosnom forumu u Aspenu, Colorado.

Odgovarajući onima koji su se smijali, dodao je da se ne radi o formalnoj procjeni inteligencije.

Burns, koji je bio veleposlanik u Moskvi, rekao je da je imao posla s ruskim čelnikom više od dva desetljeća.

Deseci tisuća mrtvih i ranjenih Rusa

Putin "vjeruje u kontrolu, zastrašivanje i osvetu", a te su osobine postale izraženije tijekom proteklog desetljeća kako se krug njegovih savjetnika sužavao, rekao je šef CIA-e.

"Uvjeren je da je njegova sudbina, kao ruskog vođe, vratiti Rusiji status velike sile. Putin vjeruje da je ključ toga ponovno stvoriti sferu utjecaja u susjedstvu Rusije, a to ne može učiniti bez uspostavljanja kontrole nad Ukrajinom."

Burns je u studenom otputovao u Moskvu kako bi upozorio na ozbiljne posljedice invazije na Ukrajinu nakon što su SAD prikupile obavještajne podatke o ruskim planovima. Ali direktor CIA-e rekao je da je napustio zemlju "uznemireniji nego kad je stigao".

image

Vladimir Putin je izgledao loše tek u možda najgorih 56 sekundi u životu dok je čekao Erdogana

AFP

Planovi ruskog predsjednika temeljili su se na "duboko pogrešnim pretpostavkama i nekim iluzijama, posebno o volji Ukrajinaca da se odupru", rekao je Burns.

"Putin stvarno vjeruje u vlastitu retoriku. Čuo sam ga godinama kako govori da Ukrajina nije prava država. Pa, prave zemlje uzvraćaju udarac. I to su učinili Ukrajinci. SAD procjenjuje da je u Ukrajini do sada ubijeno oko 15.000 Rusa, a da ih je do 45.000 ranjeno", rekao je Burns.

On je procijenio da su ukrajinski gubici nešto manji. Dodao je da trenutna koncentracija ruskih snaga u Donbasu ukazuje na to da je vojska naučila teške lekcije.

Oružje dugog dometa na kratkom štapu

Moskva je izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači, tvrdeći da je počinila genocid nad Rusima u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas. Pet mjeseci kasnije Rusija je okupirala dijelove istoka i juga zemlje, ali nije uspjela u svom prvotnom cilju - zauzeti Kijev, te od tada tvrdi da joj je glavni cilj oslobađanje Donbasa.

SAD je optužio Rusiju da se sprema anektirati dijelove Ukrajine. Ali ranije u srijedu, ruski ministar vanjskih poslova nagovijestio je da bi isporuka američkog oružja dugog dometa mogla proširiti planove Moskve u Ukrajini. Unatoč Lavrovljevim očiglednim upozorenjima, SAD je u srijedu objavio da će Ukrajini isporučiti dodatne količine dalekometnog oružja.

image

Sergej Lavrov: Isporuka američkog oružja dugog dometa mogla bi proširiti planove Moskve u Ukrajini.

Willy Kurniawan/AFP

Ukrajina će dobiti još četiri napredna raketna sustava Himars za zaustavljanje napredovanja ruskih trupa, čime će broj takvih sustava porasti na 16, rekao je ministar obrane Lloyd Austin.

U međuvremenu, prva dama Ukrajine Olena Zelenska obratila se američkom Kongresu, tražeći više sustava protuzračne obrane kako bi se "pomoglo u zaustavljanju terora protiv Ukrajinaca".

Rekla je da bi oružje moglo pomoći u osiguravanju "zajedničke velike pobjede", piše BBC.

image

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska obratila se američkom Kongresu, tražeći više sustava protuzračne obrane

AFP
25. travanj 2024 03:04