StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHOĆE LI POSLUŠATI?

Nesvakidašnji potez Dnevnog Avaza: vodeći bošnjački list pozvao Komšića da se Hrvatima ispriča zbog Pelješkog mosta, tvrde da je htio spriječiti izgradnju iz puke zlobe

Piše dv
27. srpnja 2022. - 14:57

Izgradnja Pelješkog mosta godinama je bila tema prepucavanja zbog dodatnog urušavanja dobrosusjedskih odnosa između BiH i Hrvatske od strane niza političara iz Sarajeva. Vođa tog procesa bio je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, stoji u početku komentara koji je objavio vodeći sarajevski dnevni list i portal Dnevni Avaz.

Pa nastavljaju:

Most je za cilj imao bolje povezivanje Dalmacije s ostatkom Hrvatske, a sufinanciran je iz proračuna Europske unije.Unatoč čvrstim garancijama Europske unije i analizama niza stručnjaka da izgradnjom ovog mosta neće biti ugrožen izlaz BiH na otvoreno more, sarajevska politika, prije svega u vidu DF-a, a zatim i SDA, već je nekoliko godina bila uporna, jahali su na ovoj temi godinama.

Međuetničke napetosti

Željko Komšić i Šefik Džaferović 2019. godine najavili su da će zatražiti obustavu gradnje Pelješkog mosta, a u slučaju da im se iracionalne želje ne ispune, najavili su tužbu međunarodnim sudovima. To je u tom trenutku spriječeno vetom Milorada Dodika.

U lipnju ove godine ispod Pelješkog mosta prema Neumu prošao je kruzer dužine 237 metara, širine 32,5 metara i visine 51,5 metara, koji je najveći brod koji je u povijesti plovio pomorskim akvatorijem Bosne i Hercegovine, čime su raskrinkane sve laži koje su izašle iz kuhinja ove dvije stranke.

Jasno je iz ove perspektive da je jedini cilj njihovih zahtjeva bio podizanje međunacionalnih tenzija, au slučaju Željka Komšića i izazivanje reakcije Dragana Čovića, što je u dugogodišnjem političkom životu člana Predsjedništva BiH glavni adut za skupljanje glasova.

Zloba, a ne neznanje

Kako se ozbiljno krenulo s izgradnjom ovog mosta, reakcije iz SDA i DF-a postupno su se smanjivale, au posljednjih godinu dana to uopće nije bilo tema. I u tim strankama su bili svjesni da su u krivu i da mogu samo izazvati reakciju Europske unije koja bi srušila sve njihove teze. Šutjele su ove dvije strane i kada je u Neum uplovio najveći kruzer u povijesti. I sada šute. Je li Pelješki most preko noći "prestao ugrožavati izlaz BiH na more"?

Najmanje što ove dvije stranke mogu učiniti je pojaviti se na otvaranju ovog mosta i ispričati se državi Hrvatskoj, čime će barem pokazati da su njihove izjave proizašle iz neznanja, a ne iz loše namjere.

Ovakav principijelan pristup bila bi poruka politici Hrvatske, koja se u mnogim slučajevima ogriješila o BiH po raznim pitanjima, da se može i mora drugačije i da su odnosi susjednih zemalja jako važni, a posebno dviju zemalja u kojima mnogi građani imaju dvojna državljanstva ove dvije zemlje. Od toga, naravno, neće biti ništa, jer njihove izjave nisu uzrokovane neznanjem, već su dovele do odgode početka radova u Hrvatskoj.

Zbog navedenih razloga, ako se ikada bude govorilo o kandidatskom statusu BiH za članstvo u Europskoj uniji, neće biti čudno da Hrvatska počne postavljati brojne ultimatume BiH, po istom principu kao Grčka i Bugarska Sjevernoj Makedoniji. Možda tada Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović više neće biti u politici, ali će posljedice njihovog kratkovidnog promatranja politike ostati trajne, donosi Slobodna Dalmacija.

03. svibanj 2024 17:23