StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCURE NOVI DETALJI

Nesretni Nepalci koje je poznati zagrebački ugostitelj na Visu držao kao ‘robove‘ i lani su radili za njega: Bili su sve šta je od njih tražija

Piše SLOBODNA DALMACIJA
23. lipnja 2021. - 16:32

Zoran Marijan, 58-godišnji ugostitelj rodom iz Zagreba s prijavljenim prebivalištem na Visu, kojeg je splitska policija u utorak privela na splitsko Županijsko državno odvjetništvo uz kaznenu prijavu zbog sumnje da je četiri državljanina Nepala držao kao robove, pušten je nakon ispitivanja da se brani sa slobode, donosi Slobodna Dalmacija.

Protiv njega je otvorena istraga, a ŽDO nije niti tražilo određivanje istražnog zatvora već mu je, doznajemo, određena mjera opreza zabrane približavanja žrtvama koje će, pak, nakon što kao žrtve budu ispitane pred sucem istrage navjerojatnije zbog nereguliranog statusa u Hrvatskoj biti deportirani van granica naše države.

Za (ne)djelo za koje je prijavljen prijeti mu od tri do 15 godina zatvora.

O zagrebačkom ugostitelju se već dosta pisalo prije nekoliko godina u domaćim medijima pa je tako Jutarnji list 2018. godine objavio ispovijest ogorčenih posjetitelja njegovog tada poznatog kluba "The Movie Pub" u Savskoj koji su tvrdili da su platili nešto manje od 400 kuna za doček Nove godine, a umjesto neograničene količine pića, toplog i hladnog predjela, pečenja, tamburaša dobili su prazne pladnjeve, vino u boci od travarice te su završili kod rodbine na sarmama.

Zagrepčanin se spominjao u medijima i po tome što je krajem 2013. godine brutalno pretučen usred dana ispred svog lokala, a on je policiji i liječnicima rekao da su ga napala dvojica muškaraca i izbila mu zube. Koliko je poznato, nikad nije otkriveno tko su oni i koji je bio razlog napada, a svojevremeno je inspekcija utvrdila da se u njegovom lokalu, uz konzumaciju pića, po dvije lipe naplaćivala i svaka kockica leda. Tu se, zakonski, radilo o prodaji leda na crno jer je u suprotnom i led morao biti naveden u cjeniku.

U ovom najnovijem slučaju policija i ŽDO sumnjaju da je Marijan do četvorice Nepalaca starih 42, 40, 38 i 32 godine došao, kako stoji u prijavi, preko neutvrđene agencije preko koje su oni ušli u Hrvatsku. Doznajemo da su dvojica od njih već imali izdano rješenje o protjerivanju iz RH i zabranu ulaska koje im je, zbog protuzakonitog prelaska granice, izdala Primorsko-goranska policija.

Dakle, Marijan je znao da su Nepalci protuzakonito u Hrvatskoj bez riješenih papira te ih je iz Zagreba doveo na Vis obećavši im "brda i doline" odnosno smještaj i hranu, reguliranje njihovog radnog statusa u državi i plaću od četiri tisuće kuna.

Odveo ih je u mjesto Žena Glava na Visu i smjestio u baraku bez struje, vode i sanitarnog čvora u blizini konobe "Pol Murvu". Uzeo im je njihove osobne dokumente i ograničio im kretanje, stoji u prijavi, ne isplaćujući imi obećanu mjesečnu plaću. Svaki dan morali su raditi i više od deset sati radne poljoprivredne, građevinske i druge poslove bez da su imali adekvatnu prehranu i ostale uvjete.

Na ispitivanju nije osporio da su oni kod njega radili, no ustvrdio je da nije točno da su živjeli u neljudskim i ropskim uvjetima.

Kako smo doznali, Nepalci su svoje neugodno iskustvo prijavili policiji u Vodicama, najvjerojatnije zato jer ih je 58-godišnjak doveo u Tribunj da rade u njegovim tamošnjim ugostiteljskim objektima.

- Oni su i prošle godine bili u Tribunju, radili su sve i svašta, bili su sve šta je od njih tražija i pituri i konobari i kuvari i portiri i ko zna šta još... Ove ih godine ja nisan vidija šta ne znači da nisu bili. On je osta svima dužan, ne prati ga ode u Tribunju baš dobar glas, a zanimljivo je kako se uvik iskobelja iz problema jer zna nekoga ko zna nekoga ko zna nekoga... Evo i jučer san ga vidija tu, znači nisu ga zatvorili - kazao nam je jedan viđeniji Tribunjac koji je htio ostati anoniman.

Obzirom da je Zoran Marijan, po podacima koji se mogu naći u zapisnicima sa sjednica Skupštine TZ Općine Tribunj iz prošle godine, bio član iste, za komentar smo upitali Marka Grubelića, predsjednika Turističke zajednice općine Tribunj.

- Nije normalno da netko tko u 21. stoljeću drži robove i trguje ljudima bude član bilo koje Skupštine i on je svakako nešto što naše mjesto ne čini reprezentativnim. Ukoliko to bude pravno moguće sigurno ćemo vrlo brzo pokrenuti postupak njegovog isključenja iz Skupštine - kazao nam je Grubelić.

Zagrebački ugostitelj s viškom adresom u Tribunju ima nekoliko ugostiteljskih objekata, a tamo ga, doznajemo, ne pamte kao "urednog platišu" svojih obveza.

Zanimljivo je kako je on postao član Skupštine TZ Tribunj. Naime, Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma propisuje, među ostalim, da Skupštinu lokalne turističke zajednice čine fizičke osobe koje su članovi TZ-a i/ili predstavnici pravnih osoba koje su članovi TZ. Broj članova Skupštine postaje se razmjerno visini udjela pojedinog člana u prihodu turističke zajednice, a u to se računaju članarina i 25 posto turističke pristojbe koje je taj član uplatio TZ-u, a koje uplate se odnose na obveze u godini koja prethodi godini u kojoj se provode izbori za skupštinu turističke zajednice.

- Marijan je bio dužan dosta novaca, a slučajno ili ne, u to neću ulaziti, baš u izbornoj godini je uplatio taj iznos i tako je stekao pravo postati članom Skupštine - pojasnio je Grubelić.

Prema podacima iz sudskog registra Marijan se povezuje s ukupno 17 tvrtki u kojima je ili direktor ili član uprave ili jedini osnivač, a od kojih je njih pet aktivno dok su ostale brisane iz registra. Ove aktivne tvrtke su registrirane u Visu, Zagrebu i Samoboru i njih četiri imaju osnivački kapital od 10 kuna dok jedino firma "Rotom International d.o.o." ima temeljni kapital od 580 800 kuna.

Pokušali smo doći i do njegovog komentara, no na nekoliko brojeva mobitela koji su registrirani na razne njegove firme nitko se nije javljao, donosi Slobodna Dalmacija.

20. travanj 2024 06:58