StoryEditorOCM

Neslavni rekord: Hrvatska se nalazi na poraznom 1. mjesto u svijetu po umiranju od COVID-a tjedno u odnosu na broj stanovnika!

Piše PSD
31. siječnja 2022. - 16:11

Po broju umrlih od COVID-a 19 u zadnjih sedam dana Hrvatska je, u odnosu na broj stanovnika, definitivno najgora na svijetu.

Riječ je o podacima koje donosi Worldometer nakon osvježavanja epidemioloških podataka za svijet danas u 13.57 sati po našem vremenu. Pritom u obzir ne uzimamo tzv. mikrodržave i male teritorije zbog velikih promjena statistike uslijed malog uzorka stanovništva, navodi RTL, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Our World in Data još uvijek Hrvatsku vodi kao drugu najgoru po broju umrlih tjedno razmjerno broju stanovnika. Međutim, na ovoj platformi riječ je o rezultatima nakon jučerašnjeg ažuriranja. Worldometer, pak, navodi da Hrvatska tijekom sedam dana bilježi 91 umrlog od COVID-a na milijun stanovnika.

image
W o r l d m e t e r

Usto, kako ova platforma Hrvatsku još uvijek vodi da ima 4,07 milijuna stanovnika, uzimajući u obzir popis stanovništva iz 2021. gdje se pokazalo da naša zemlja ima 3,88 milijuna stanovnika, tjedni broj umrlih na milijun u Hrvatskoj bi zapravo bio 95 umrlih.

Najgora sljedeća u svjetskim razmjerima je Bosna i Hercegovina sa 87 umrlih. Hrvatska je ovime ujedno i najgora u Europskoj uniji, daleko iznad Bugarske sa 72 i Grčke sa 71 žrtvom COVID-a na milijun stanovnika tijekom zadnjih tjedan dana.

Danas je, podsjetimo, prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj zabilježeno još 50 umrlih od korone u 24 sata, čime je ukupan broj umrlih od ove bolesti u našoj zemlji od početka pandemije porastao na 13.827. To je isti broj koji navodi Worldometer, što znači da je ažuriran najnovijim brojkama. A po njima, u zadnjih sedam dana bilježimo 370 umrlih.

Worldometer je internetska platforma za praćenje statističkih podataka na globalnoj i nacionalnim razinama, i to po područjima poput ekonomije, zdravstva, okoliša, energetike, hrane i raznih drugih. Kao svoje korisnike navodi, između ostalih, CSEE Sveučilišta Johns Hopkins, na kojega se pak referira i Our World in Data.

Od medija na ovu se platformu referiraju The New York Times, Financial Times, Business Insider, BBC…

RTL.hr je prošlog tjedna u dva navrata pratio kretanje sedmodnevnog prosjeka umrlih od korone u odnosu na broj stanovnika, iz čega se vidjelo da je stanje u Hrvatskoj, u odnosu na ostale zemlje svijeta, sve gore. Naša zemlja tada je još bila druga najgora.

02. svibanj 2024 10:34