StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNapeto u susjedstvu

Neredi u Beogradu, razbijena ograda RIK-a, jaja letjela na sve strane, šefovi oporbe odlučni: ‘Idemo u štrajk glađu!‘

Piše dv
18. prosinca 2023. - 20:03

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke proglasila je pobjedu na parlamentarnim, beogradskim i lokalnim izborima održanim u nedjelju. Koalicija "Srbija protiv nasilja" ne priznaje rezultate beogradskih izbora i pozvala je građane na prosvjed danas u 18 sati ispred Skupštine grada.

Predstavnici ‘‘Srbija protiv nasilja‘‘ pokušavali su prije sat vremena ući u zgradu Republičke izborne komisije (RIK).

Kako govore sugovornici N1, do nereda je došlo kad se pojavila jedna skupina mladića koji nemaju veze s inicijativom "Srbija protiv nasilja" koji su organizirali današnji prosvjed.

Kako su kazali reporteri N1, do sukoba je došlo između mladića koji su razbijali ogradu i ljudi iz inicijative koji su, kako je rečeno, pokušali zaustaviti razbijanje ograde.

"Želimo ući u RIK zbog krađe izbora. Ministar policije druge države odlučivao je o Beograđanima na lokalnim izborima. Imamo dokaze, nema šanse da se priznaju izbori u Beogradu", poručili su predstavnici ‘‘Srbija protiv nasilja‘‘

Nositelji liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić i Miroslav Aleksić poručili su da će započeti štrajk glađu do poništenja beogradskih izbora.

Također, prosvjednici su bacali jaja i druge predmete na prozore institucije.

Ispred RIK-a okupila se i specijalna policija.

‘Rezultati izbora realnost Srbije‘

Plenković kaže da su izborni rezultati realnost Srbije

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da su rezultati izbora u Srbiji, na kojima je uvjerljivo pobijedila vladajuća Srpska napredna stranka, realnost te zemlje, no brine ga što hrvatska nacionalna manjina nije ušla u parlament.

SNS, srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, osvojila je na izborima u nedjelju 128 od 250 mandata u parlamentu, pokazuju projekcije. No u skupštinu nije ušao Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i aktualni ministar za ljudska i manjinska prava u vladi u Beogradu.

"Rezultati izbora su realnost Srbije", rekao je Plenković novinarima. "Nastavljamo voditi dijalog za rješavanje otvorenih pitanja", dodao je.

Istaknuo je da ga brine što mandat nije osvojio DSHV koji je službeni Zagreb podržavao uoči izbora.

"To je loše i to za nas znači da sa Srbijom moramo raditi na tome da se riješi ono što je bilateralnim sporazumom prije 20 godina bilo dogovoreno, da Hrvati u Skupštini Srbije imaju zajamčeni mandat", rekao je Plenković (Hina).

02. svibanj 2024 18:35