StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMOŽE SE NA FRIZURU |

NEMA ŠIŠANJA BEZ PRETHODNE NAJAVE - Od danas otvoreni frizerski saloni, moramo dati i svoje osobne podatke

Piše Jutarnji list
4. svibnja 2020. - 09:01
Iako njegov frizerski salon prije ponedjeljkom nije radio, Boris Lukovnjak, vlasnik frizerskog salon Studio kose Boris u Čakovcu, danas će otvoriti vrata svog obrta. U proteklih mjesec i pol “lockdowna” i njegov je frizerski salon, kao i ostali “frizeraji” u zemlji, bio zatvoren pa je Boris uvjeren da potražnje za frizerskim uslugama neće nedostajati. Štoviše, kako ističe, klijenti već zovu i traže termin, piše Jutarnji.

- Naravno da otvaramo frizerski salon. Ispoštivali smo sve mjere koje su preporučili epidemiolozi - kaže Lukovnjak, jedan od 6500 frizera u Hrvatskoj koji danas, kada kreće drugi val deblokade hrvatskoga gospodarstva, počinje s radom.
Ipak, klijente koji se žele ošišati od danas čeka dosta novina. Prije svega, k frizeru se neće moći doći bez najave. U slučaju Borisova salona riječ je o telefonskoj najavi. Nadalje, na ulasku u salon klijent će morati dezinficirati ruke dezinfekcijskim sredstvom, a morat će imati i masku. Na ulazu će dati i svoje osobne podatke - ime i prezime te broj telefona.

Bez pregrada

Promjena ima i u samom frizerskom salonu. Frizeri će morati nositi zaštitne maske i rukavice, pri čemu će rukavice mijenjati nakon tretmana svakog klijenta, a maske nakon dva ili tri sata. Uz to, stalno će dezinficirati ruke. Pregrade od pleksiglasa nisu ugradili, ali svejedno će držati razmak od metar i pol između svakog od pet radnih mjesta.

Vodit će se računa i o broju mušterija u frizerskom salonu, kojih u istom trenutku ne smije biti više od pet. Njegove računice pokazuju da je cijena otvaranja frizerskog salona u novim koronauvjetima, u kojima živimo, oko 1000 kuna mjesečno po zaposlenom, odnosno ukupno oko 3000 kuna za njega i dva zaposlenika, ali cijene ne namjerava podizati.
Vrata svog salona danas otvara i Antonija Tretinjak, vlasnica zagrebačkog kozmetičkog salona De Luxe te pročelnica Sekcije kozmetičara i pedikera HOK-a. Ona ističe da se za otvaranje priprema otkako je najavljeno da će pružatelji osobnih usluga ponovno moći raditi pa otad prima i narudžbe. Rezultat je, kaže nam, to što za cijeli tjedan već ima rezervirane termine u
salonu, a gotovo je popunila i sljedeći tjedan.

 - Moj salon je digitaliziran pa već imamo imena, brojeve telefona i e-mailove klijenata. Klijentu e-mailom potvrđujemo narudžbu, a prihvaćanjem narudžbe on potvrđuje da nije bio u kontaktu sa zaraženim od koronavirusa. U potvrdi narudžbe klijent će dobiti i upute o ponašanju u salonu - ističe Antonija Tretinjak.
 
Naša sugovornica napominje da su kozmetički saloni i pedikeri - njih oko 500 u Hrvatskoj sa statusom obrtnika - i dosad primjenjivali prilično stroge mjere dezinfekcije i sterilizacije. No, od danas će te mjere biti još rigoroznije.
Nova realnost u poslovanju kozmetičkih salona, primjerice, znači da će djelatnici salona morati nositi maske, a ponekad i vizire te će stalno morati dezinficirati ruke. Mušterije će, pak, morati nositi svoje zaštitne maske, a ako ih ne budu imali, dat će im ih salon. Uz to, na ulazu će morati dezinficirati ruke, izuti cipele i obuti papuče te će otići u kabinu kojih je u Antonijinu salonu šest.

- Čekanja u salonu više neće biti, između dva klijenta mora biti razmak od 10 minuta i neće biti fizičkog kontakta među mušterijama - objašnjava Antonija koja u salonu zapošljava još četiri osobe.

Kaže da cijene zasad neće mijenjati, no upozorava da će se u budućnosti vjerojatno morati ići na korekciju cijena usluga.
Razlog je rast troškova poslovanja, odnosno poskupljenje zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju, piše Jutarnji.
 
30. travanj 2024 22:11