StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsve će biti skuplje

Nema nikakve sumnje, euri će nam nestajati još brže nego kune: Većina će zaokruživati cijene jer nikome se da gnjaviti sa centima...

Piše Dv
2. siječnja 2023. - 10:55

Ključna riječ - zaokruživanje - ovih dana muči većinu građana koji su sa zebnjom očekivali 1. siječnja, datum promjene kune u euro, koji će, nema onoga koji u to sumnja, itekako ostaviti trag na njihovim novčanicima i oslabiti im kupovnu moć.

Pitanje je samo što će sve i koliko još poskupjeti, a da već nije tijekom proteklih mjeseci, razdoblju u kojemu su mnogi već dobrano podigli cijene svojim proizvodima i uslugama pravdajući ih enormnim poskupljenjem energenata, ratom u Ukrajini, inflacijom...

"Ključno načelo uvođenja eura jest zaštita potrošača i potrošač ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego bi to bio da se ne uvodi euro. Samo uvođenje eura nikako ne smije biti niti je opravdan razlog za povećanje cijena robe i usluga", tako barem piše na stranici euro.hr Hrvatske narodne banke (HNB).

No, formalne instrukcije HNB-a su jedno, a stvarni život nešto sasvim drugo, pa smo tako u razgovoru s nekolicinom splitskih privatnika doznali kako će s uvođenjem eura svi redom pribjeći najjednostavnijem rješenju - zaokruživanju cijena svojih usluga.

A to znači da, ako već ne od 1. siječnja, onda zasigurno dva tjedna kasnije, kada prestane važiti uredba o dvojnom iskazivanju cijena, prestaje i njihova ‘gnjavaža‘ s centima.

- Većina će zaokruživati cijene. Nitko neće imati cente. Nitko se ni do sada, dok je bila kuna, nije htio zafrkavati s lipama, pa će tako biti i s eurom - govori nam iskusna solinska kozmetičarka navodeći kako u njezinu slučaju povećanje cijena ipak neće biti toliko veliko. Primjerice, ukoliko je neki tretman u njezinu kozmetičkom salonu do sada stajao 70 kuna ubuduće će njegova cijena biti 10 eura.

- Evo, recimo trajni lak kod mene trenutno košta 90 kn što je 11,95 eura. Buduću cijenu zaokružit ću na 12 eura. To jest dizanje cijene, ali minimalno. U prosjeku će usluge u mom salonu skočiti za 3-4 kune, jer ću u eurima zaokruživati dosadašnju cijenu u kunama. Recimo, iznos korekcije obrva pincetom od 40 kn je ustvari 5,31 eura, a sada će neka usluga tog cjenovnog ranga u mom salonu stajati 6 eura. Zaokruživat ću na puni iznos u eurima, ništa neće biti izraženo u centima - objašnjava nam svoju poslovnu politiku, kojom će se, dodaje, rukovoditi i većina njezinih kolegica.

Svima im je stigao dopis iz Obrtničke komore s naputkom kako ne smiju zaokruživati cijene bez opravdanog razloga kao što su to, primjećuje, još ove jeseni napravili mnogi frizeri i već tada podizali cijene svojih usluga kalkulirajući kako ih neće smjeti dirati kada na snagu stupi euro.

- Frizeri su već radili najveće izmjene cijena od svih ‘luksuznih‘ usluga, koje nisu neophodne za svakodnevan život - prisnažuje njezinim riječima splitska joj kolegica.

image

08 December 2022, Saxony-Anhalt, Wettin-L?bej?n: A hairdresser cuts the hair of a customer in a salon. The 21-year-old will take over her grandmother‘s salon in the near future. Photo: Jan Woitas/dpa (Photo by JAN WOITAS/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP)

Jan Woitas/Dpa Picture-alliance Via Afp

Da je tome tako potvrđuje i vlasnica frizerskog salona iz centra grada govoreći kako sada više nema prostora za podizanje cijena i neka nova zaokruživanja, jer klijenti više ne bi koristili njihove usluge ("ionako gledaju svaku lipu"). Ipak, ne krije kako će, primjerice, muško šišanje, koje je u njezinu salonu do sada stajalo 60 kn, s uvođenjem nove valute koštati 10 eura (75,30 kn).

- Cijene ostalih frizerskih usluga će, prosjeku, ići gore 10-20 kuna naviše, jer će se iznosi zaokruživati, ali neće biti većih odstupanja - najavljuje splitska frizerka ne krijući da su se cijene u njezinoj struci poprilično digle unatrag nekoliko mjeseci, kada su narasli troškovi struje, materijala, ali i najmova poslovnih prostora.

Primjerice, ne tako davno mogli ste za svega 40 kn oprati i isfenirati kosu, a sada vam za takvo što treba i 80-100 kuna. Cijene pramenova otišle su u nebesa, negdje već koštaju 100 eura.

Frizerska je struka proteklih mjeseci općenito imala puno veće oscilacije u cijenama u odnosu na kozmetičke salone, osobito u slučaju usluga koje imaju dobru prođu kod klijenta. Frizeri su ih, podižući ih još ranije u kunama, ujedno pripremali za nastupajući okrugli iznos u eurima baš kao što su to, primjerice, proteklih mjeseci činili trgovci s cijenom popularne Coca-Cole ‘vukući‘ joj još od jesenas cijenu s 11,99 kn, preko 12,99 kn i 13,99 kn do 14,99 kn, a negdje i trenutnih 15,99 kn. I sve to, zapravo, kako bi je u Novoj ‘dovukli‘ do iznosa od 2 eura. Cent po cent, skupi se, pa vi gospodo kupci, računajte...

A računat ćete na svakom koraku, pa i prije odlaska na, ne toliko za život presudna, uljepšavanja, jer bez obzira što su uoči prošlog ljeta kozmetičari podizali cijene svojih usluga za očekivati je i da će i njihove cijene u Novoj dodatno narasti. Možda samo, ako je suditi po najavama naših sugovornica, ne toliko drastično. Depilacija cijelih nogu hladnim voskom ili polusatna maderoterapija (oklagije) od trenutnih 100 kuna (13,27 eura) ili 30-minutna anticelulitna ručna masaža od 80 kn (10,62 eura) će, nema sumnje, ubuduće zasigurno koštati 14 odnosno 11 eura.

- Kad je stupilo na snagu pravilo o dvojnom isticanju cijena, u kunama i eurima, svi su stavili cijene na decimale. No, kad, nakon prva dva tjedna siječnja, prestane obveza dvojnog iskazivanja cijena i plaćanja u obje valute, zaokružiti ćemo cijenu na prvi puni broj, bez decimala. Ili na viši ili na niži, ovisno kojemu će biti bliži iznos u kunama. To će biti jedine promjene, zapravo nijanse u cijeni, koje klijenti neće toliko osjetiti. Ako je neki tretman koštao 100 kuna po novome bi trebao iznositi 13 eura, a neki će se zaigrati pa ga možda zaokružiti i na 15 eura. Naravno da će biti i toga, no mušterije će takve brzo prepoznati - smatra splitska kozmetičarka. Ipak, drži kako će se u većini salona, svjesni platežne moći građana, odlučiti za korektan prelazak iz kune u euro.

- Svakako su nam i do sada, u kunama, bile okrugle cijene, pa će isti princip ostati i s eurima. Poskupljenja mogu najviše iznositi nekoliko kuna... Recimo, kod nas su gel nokti 150 kn, jedan smo od jeftinijih salona u gradu s tom uslugom, a cijena joj se, eto, neće ni mijenjati, ubuduće će koštati 20 eura. No, imate salona gdje se gel nokti naplaćuju 200 kn, a svako iscrtavanje ili šljokice još se k tome dodatno plaća 10-20 kn. Zapravo se napucava cijena na ukrašavanje… Klijentice to već dobro znaju i one su te koje biraju gdje će otići na manikuru - kaže splitska kozmetičarka uz napomenu kako je jedan dio salona za uljepšavanje u Splitu odlučio zatvoriti svoja vrata do polovice siječnja i poslati osoblje na kolektivni godišnji upravo iz razloga kako bi se izbjegla gnjavaža s istodobnim korištenjem kune i eura.

image
ilustracija/Shutterstock

Da će se uvođenje eura mahom reflektirati na povećanje cijena proizvoda ili usluga svjedoči, primjerice, i cijena liječničkog pregleda za polaganje vozačkog ispita, koja je do sada iznosila 350 kn. Po novom cjeniku taj će pregled koštati 50 eura što je u naravi protuvrijednost od 376,5 kn, dok će pregled vozača profesionalca koji je stajao 450 kn sada iznositi 60 eura iliti 451,8 kn. Dostavljač plina, kojemu smo za bocu plina na kućnu adresu dva dana uoči Nove platili 140 kn, rekao nam je kako još nije dobio naputak nadređenih za cijenu od 1. siječnja, ali je za očekivati onu od 20 eura.

Ni pranje automobila u nekoj od splitskih samoposlužnih autopraonica u 2023. više neće biti moguće po istoj cijeni. Građani su, uostalom, već i prije eura, uočili poskupljenje usluga u nekim samoposlužnim autopraonicama. I to na način da za isti iznos dobiju kraće vrijeme usluge pranja ili, primjerice, usisavanja vozila.

- Već je pranje prekratko, a bila sam u dvije popularne samoposlužne praonice na ulazu i izlazu iz grada. Ubacila žeton od 5 kn i nisam se ni okrenula, već je na displayju pisalo kako imam još 2,5 minute. Definitivno je skraćeno vrijeme pranja. Uspjela sam oprati pola automobila... Sada mi na samoposlužnoj praonici treba 50 kn za oprati auto kako Bog zapovijeda - požalila nam se Splićanka L. R..

Vlasnik jedne od prometnijih samoposlužnih autopraonica u Splitu rekao nam je kako, uoči uvođenja eura, još traži rješenje s kolegama, ali kako će cijene, prema njegovu tumačenju, "ostati li-la".

- Od 1. siječnja ide euro i samo će se produžiti vremenski interval korištenja usluge. Ako je sada, primjerice, potrebno 5 kn za 2 minute pranja, po novome će biti 1 euro za 2,5 minute. Prilagodit ćemo se vremenskim intervalom, za 1 euro će biti dulje vrijeme korištenja usluge.

U svakom slučaju, vrijednost omiljenog ‘mede‘ (kovanice od 5 kn, koja odlazi u povijest) za odlazak u samoposlužnu autopraonicu više neće biti dovoljna. Bez 1 eura (7,53 kn) tamo nećete imati što tražiti.

image
Damir Krajač/Cropix

"Od dana uvođenja eura do završetka razdoblja dvojnog iskazivanja cijena koja se naplaćuje u eurima mora biti ispravno preračunata i navedena u kuni, i to s ciljem informiranja potrošača te uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje", stoji u naputcima HNB-a prema kojima iskazane cijene u kunama i eurima moraju odgovarati matematičkoj operaciji, odnosno pravilima preračunavanja i zaokruživanja koristeći fiksni tečaj konverzije:1 EUR = 7,53450 HRK.

Prilikom formiranja cijene u procesu uvođenja eura poslovni subjekti mogu cijenu zaokružiti na niže, ali ne smiju cijenu zaokružiti na više jer bi to bilo suprotno temeljnim načelima o zaštiti potrošača - potrošač ne smije biti u manje povoljnom financijskom položaju nego što bi bio da euro nije uveden.

Na primjer, vlasniku ugostiteljskog objekta dopušteno je bijelu kavu, koju je do dana uvođenja eura naplaćivao 16,00 kuna (2,12 eura), od dana uvođenja eura zaokružiti niže na 2,00 eura. No, teško je vjerovati da će ovakovih preporuka itko držati.

07. svibanj 2024 01:28