StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSIGURNOST IZNAD SVEGA

Neće Pelješki most samo skratiti put do Dubrovnika, nego i otvoriti nova radna mjesta! Provjerili smo o kakvim poslovima se radi

Piše Bruno Lucić
8. veljače 2022. - 16:46

Otvaranje Pelješkog mosta i pristupnih cesta za sobom donosi potrebu pokretanja pojedinih službi u sklopu spajanja hrvatskog juga s ostatkom države. Tako je u planu i osnivanje posebne vatrogasne postrojbe, a više o tome zna županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

- Imali smo već par sastanaka i nastavljamo dalje i ovaj tjedan, dakle, postrojba tu mora biti zbog samih pristupnih cesta i dužine tunela. Znači, na tom području imamo četiri tunela koja su, skoro sve skupa, negdje oko 5,5 kilometara dugi. Tri vatrogasca u smjeni moraju biti non-stop tu, a bit će i tri vatrogasna vozila: tunelsko vozilo, tehničko-navalno vozilo i zapovjedno vozilo. Tu će biti ukupno 15 profesionalnih vatrogasaca sa završenom vatrogasnom školom i postrojba bi trebala krenuti s radom 1. srpnja. Tog datuma se neće otvoriti kompletna dionica, to svi znamo, ali mi već od 1. srpnja moramo dežurati. Normalno da je to izazov za naše vatrogasce, ali sam siguran da ćemo, kao i sve do sada, i to uspješno riješiti, uvjeren je Simović.

image
Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović
 
Tonći Plazibat/Cropix

Priznaje kako će nabavka vozila u ovo krizno doba biti izazovna, ali ne sumnja u realizaciju. Osvrnuo se na situaciju s osobljem.

- Svake godine školujemo i doškolujemo nove ljude, osposobili smo ih, a hoće li to biti dovoljan broj, nadam se da hoće i da će oni proći to posebno testiranje jer bez obzira što smo mi to sve prošli i riječ je o profesionalnim vatrogascima, morate proći testiranje koje su vezane za tunelske intervencije. Naime, svjedoci smo da na takvim cestama bude prometnih nesreća, budu to teški sudari s grubim posljedicama, ali siguran sam da ćemo to svi skupa odraditi kako treba, kazuje Simović ističući kako vatrogasna postrojba koja će se osnovati još nema službenog imena:

- Nismo još taj finalni dogovor napravili. Bit će to javna vatrogasna postrojba i u niti jednom momentu tu neće biti manje od tri profesionalna vatrogasca. Također, čim postrojba krene s radom, formirat ćemo koordinaciju s lokalnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima kako bismo mogli surađivati u slučaju neke veće nesreće. Jer, bez suradnje nema zajedništva, a tako je i u vatrogastvu tako da ćemo pokrenuti suradnju s najbližim DVD-ovima. Imamo DVD-ove koji se nalaze duž cijele dionice: od Putnikovića, Ponikava do Stona. Normalno da ćemo odraditi vježbe i da ćemo, kad krenemo, osposobiti te dobrovoljne vatrogasce. Jer, ljeti imamo mjesta gdje dežuramo 24 sata kako bismo, ne daj Bože u slučaju potrebe, mogli uskočiti i pomoći, objašnjava vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije.

image
Ilustracija
Nikša Stipaničev/Cropix

Iz Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske ističu kako će rješenjem o teritorijalnoj podjeli područja odrediit nadležnost Pelješkog mosta. Već sada je sigurno da će pojačati svoju prisutnost. 

- Nakon puštanja Pelješkog mosta u promet, sukladno svojim prioritetima i procijenjenim rizicima, odrediti će se nazočnost policijskih službenika na navedenom području, uključujući i pristupne ceste, pri čemu će se pojačano nadzirati promet uz pomoć vozila, posebno "presretača", te raspoložive tehnike i uređaja, uključujući i stacionarne kamere za nadzor brzine.

image
Gradilište pristupne ceste za Pelješki most
 
Tom Dubravec/ Cropix

Iz Hrvatskih cesta također najavljuju angažman dodatnih službi i osoblja.

- Zbog povećanog obima posla svakako će biti potrebe za zapošljavanjem i/ili angažiranjem specijaliziranih tvrtki za potrebe održavanja, kao na primjer vatrogasna postrojba čije usluge se planiraju ugovoriti. Isto tako, izrađuje se procjena mogućnosti raspodjele postojećih zaposlenika kako bi se odredilo da li i koliko novih radnika je potrebno za rad centra za nadzor prometa koji je dio ovog strateškog projekta. Konkretno, sve detaljne informacije o eventualnim novim zaposlenicima i ugovornim partnerima moći ćemo ustupiti u kraćem vremenskom periodu, navode iz HC-a.

05. svibanj 2024 00:19