StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetModerna dostava

Ne morate čekati cijelo ljeto svoje omiljene narudžbe - paket u rukama možete imati već sljedeći dan i na godišnjem

Piše Sponzorirani sadržaj
15. srpnja 2024. - 14:41

Skrolate mobitelom i naručujete online novi par tenisica koje već dugo mjerkate. Niste sigurni da ćete baš u vrijeme isporuke biti kod kuće, pa se odlučujete za uslugu paketomata gdje svoju pošiljku možete podići 24 sata dnevno bilo koji dan.

Ljepota 21. stoljeća je i u tome što imamo komfor i mogućnost primanja pošiljke bilo kada, ali i bilo gdje. Uz to, one dolaze u najkraćem mogućem roku, pa tako Hrvatska Pošta i njena usluga Paket24 jamči uručenje pošiljaka idući dan u više od 200 mjesta u Hrvatskoj. Možete biti i negdje na odmoru, brčkati se na moru i na putu s plaže podići svoju pošiljku. Možete isto tako i nekome poslati paket bez čekanja u redovima, jer paketomati nude i uslugu slanja, dovoljno je da samo slijedite upute na njihovim automatima.

Pakete naručene u brojnim hrvatskim i međunarodnim e-trgovinama dostavlja Paket24, usluga brze paketne dostave Hrvatske pošte koja ravnomjerno pokriva cijeli teritorij Republike Hrvatske, odnosno sve veće gradove i frekventnija čvorišta.

Naručivanje s bilo koje lokacije

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Pošiljke iz najvećih svjetskih i domaćih e-trgovina stižu u gradove poput Dubrovnika, Cavtata i Ploča kao i u Zagreb, Split, Osijek ili Rijeku. Ako se tako u Dubrovniku nalazite tijekom Dubrovačkih ljetnih igara od 10. srpnja do 25. kolovoza, također možete koristiti usluge paketomata i naručiti neke svoje omiljene proizvode - bez da čekate povratak kući.

Hrvatska pošta isto tako je veliki poklonik kulture koje potiče na razne načine. Tako je ove godine bila sponzor Melodija Jadrana, prošle godine Večeri Dalmatinske šansone, ali i ljetnih koncerata ispred Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu. Uključili su se i sponzorstvom na Festival knjige u organizaciji Matice Hrvatske, jer sve što treba mogu dostaviti u najkraćem roku u sve dijelove Hrvatske.

image

Foto: Ustupljena fotografija

Naime, trenutačno je postavljeno 300 paketomata diljem Hrvatske, uključujući i otoke poput Korčule, Hvara, Brača, Visa, Paga, Vira i Krka. Dostupni su svaki dan u tjednu, od 0 do 24 sata, a korisnici putem paketomata mogu i vratiti robu kupljenu u e-trgovinama. Korisnici imaju i mogućnost preusmjeravanja paketa za vrijeme dostave, pa se tako sve Paket24 pošiljke mogu naknadno preusmjeriti za isporuku na paketomat putem poveznice koja stiže u elektroničkoj obavijesti.

Isto tako, korisnici preko mobitela mogu pratiti svoju pošiljku i vidjeti točno gdje se u kojem trenutku ona nalazi.

Zeleni otisak zbog električnih vozila

Paketomati su diljem svijeta sve popularniji način dostave, jer su praktični i dostupni, no u Hrvatskoj pošti bitni su i zbog ekologije. Paketomati naime povećavaju postotak uručenja u prvom pokušaju, a dostavna vozila trebaju obići manje lokacija čime se smanjuju emisije stakleničkih plinova.

Svi se paketomati hrvatske pošte nalaze na frekventnim i lako dostupnim lokacijama do kojih se može doći pješke, biciklom, električnim romobilom ili javnim prijevozom.

No Hrvatska pošta uz sve to, koristi električna vozila, a za koja je poznato kako smanjuju emisiju štetnih plinova tijekom vožnje. Ona su i znatno tiša čime pridonose smanjenju onečišćavanja okoliša bukom. Osim toga su i okretnija što poštarima omogućava da dostavljaju pakete u uličicama i na frekventnim mjestima gdje često nije lako prolaziti niti manevrirati vozilom, osobito ljeti u gužvama turističke sezone.

image

Foto: Ustupljena fotografija

Hrvatska pošta danas ima preko 420 električnih vozila, a uz širenje zelenog voznog parka proširuju neprestano i mrežu punionica za električna vozila. Hrvatska pošta postavila ih je već više od 70. Punionice se nalaze u 18 gradova, od Osijeka do Dubrovnika čime su osigurani preduvjeti za širenje flote električnih vozila diljem Hrvatske. Pošta u planu ima kontinuirano dopunjavati vozni park električnim vozilima kako bi se stopa onečišćenja dodatno smanjila prilikom obavljanja temeljne poštanske djelatnosti. Dugoročni cilj Hrvatske pošte je klimatski neutralno poslovanje.

Ugljični otisak na minimumu

Osim toga, predanost smanjenju emisija CO2 Hrvatska pošta potvrdila je i pristupanjem raznim svjetskim inicijativama po pitanju energetske učinkovitosti. Pristupila je inicijativi The Climate Pledge, što je međunarodna i međusektorska zajednica kompanija i organizacija koju su osnovali Amazon i Global Optimism. Time su se posvetili postizanju nulte stope emisije ugljika do 2040- te godine. Pošta od 2021. godine sudjeluje i u programu Sustav za mjerenje i upravljanje održivošću Međunarodne poštanske korporacije (IPC) kojim se procjenjuje upravljanje održivošću u organizaciji poput klimatskih promjena, učinkovitog korištenja resursa, kružnog gospodarstva i kakvoće zraka.

Početkom 2023. Hrvatska pošta je postala dio i Science Based Targets inicijative čime se obvezala na postavljanje kratkoročnih, znanstveno utemeljenih ciljeva kojima će se prepoloviti emisije do 2030. godine s ciljem postizanja nulte stope emisije stakleničkih plinova prije 2050. godine. A dugoročni cilj Hrvatske pošte je neutralno poslovanje.

image

Foto: Ustupljena fotografija

Kad se govori o brojkama, gotovo je nezamislivo kako je moguće sortirati sve te silne pošiljke koje se slijevaju iz međunarodnim i domaćih e-trgovina. Hrvatska pošta stoga je uvela modernu poštansku tehnologiju sa sustavom za automatsku razradu koji u jednom satu može sortirati do 15.000 pošiljaka mase od 100 grama do 30 kilograma. Nakon što prođu razradu u sortirnici, pošiljke već isti dan odlaze na dostavu na području Zagreba, odnosno na put prema adresama korisnika u ostatku Hrvatske, a za dostavu oko 2.000 poštara.

U vrijeme blagdana ili ljeta, kada raste frekventnost pošiljaka - sve i dalje stiže u najkraćem mogućem roku i do pretinaca paketomata. Stoga se ovo ljeto možete slobodno opustiti, naručivati sa zaslona mobitela na plaži ili kraj jezera, te iti sigurno da će vaša pošiljka stići do vas u najkraćem mogućem roku - gdje god se vi nalazili.

 

Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Hrvatska pošta.

08. rujan 2024 04:05