StoryEditorOCM

Nastavnički sindikati otkrili koliko zaposlenika nije smjelo ući u školu zbog nove mjere

Piše dv
18. studenog 2021. - 10:51

Za sve državne i javne službenike Stožer civilne zaštite odredio je novu mjeru – obavezni su se testirati na koronavirus dvaput tjedno te rezultate testiranja ili COVID potvrdu pokazati prilikom ulaska u školu. U nekolicini škola već su se pojavili problemi s provedbom te mjere – dio zaposlenika odbija pokazati svoje potvrde. Iz Sindikata Preporod otkrivaju kako je pedesetak njihovih članica i članova popunilo službenu bilješku nakon što im ovlaštena osoba nije dopustila pristup radnom mjestu. U NSZSŠH otprilike je isti broj članova koji nisu pokazali COVID potvrde, donosi portal srednja.hr.

Sindikat Preporod uoči nove mjere za škole, prema kojima su zaposlenici dužni pokazati COVID potvrde ili rezultate testiranja prilikom dolaska na posao, pripremio je upute za svoje članove. U njima su detaljno pojasnili što je činiti onim članovima sindikata kojima je, nakon što odbiju pokazati svoje potvrde, zabranjen ulazak i rad u prostorijama školske ustanove. Sindikat je sastavio poseban obrazac kojeg takvi članovi popunjavaju.

Preporod: Nakon što radnik dobije otkaz odabrat će se odvjetnički ured

– Jučer je, prema podacima iz 19 županijskih organizacija u kojima naš sindikat ima više od devet tisuća članova, 50-ak članica i članova popunilo službenu bilješku nakon što im ovlaštena osoba nije dopustila pristup radnom mjestu. Najviše onih kojima je jučer zapriječen rad je iz Dubrovačko-neretvanske županije (13), Osječko-baranjske županije (13) i Splitsko-dalmatinske županije (6), otkriva nam Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Dodaje i kako je poviše navedena uputa o postupanju u ovakvim slučajevima u subotu otišla prema 410 podružnica sindikata, a u nedjelju i prema 200-injak škola u kojima Preporod ima pojedinačne članove.

– U Uputi, koja se nalazi i na web-stranici sindikata, precizno se opisuju postupci koje će naši članovi poduzimati u situaciji kada su onemogućeni u radu i pristupu svom radnom mjestu, u situaciji kada im poslodavac uruči upozorenje pred otkaz i u situaciji kada je radniku izrečen otkaz, odgovorio je Stipić.

– Nakon što radnik dobije otkaz, u dogovoru Sindikata i člana, odabrat će se odvjetnički ured koji će zastupati radnika u sudskom sporu. Pri odabiru odvjetničkog ureda vodit ćemo računa o tomu da radnike zastupaju odvjetnici specijalizirani za radno pravo. Slijedi, u suradnji pravne službe Sindikata i odvjetnika, sastavljanje tužbe i zastupanje radnika u sporu koji će se voditi pred stvarno i mjesno nadležnim sudom, naveo je Stipić.

Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠH) kažu nam kako broj zaposlenika koji nisu mogli ići na svoje radno mjesto mijenja se iz sata u sat. Sveukupan broj do sada je 53 člana sindikata koji nisu predočili COVID potvrdu, a prisutni smo u 350 srednjih škola i učeničkih domova.

27. travanj 2024 19:43