StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOVRATAK U KLUPE |

NASTAVNICI NA MUKAMA: Učenici u školu stižu prehlađeni, kišu, kašlju, a ne znamo je li korona...

Piše slobodna dalmacija
3. veljače 2021. - 17:58

Djeca dolaze u školu prehlađena, šmrcaju, kišu, kašlju, a roditelji ih svejedno šalju na nastavu.

U ovo doba godine i inače smo imali puno viroza, prehlada i slično u učionicama, međutim, s obzirom da neki od simptoma mogu biti identični zarazi koronavirusom, bilo bi bolje da djeca za svaki slučaj neko vrijeme ostanu doma. Nažalost, roditelji ih svejedno šalju u školu, a mi tu ne možemo puno, piše Slobodna Dalmacija.

To su učenici nižih razreda, ne moraju nositi maske, pa masku cijelo vrijeme nosim ja. Održavamo higijenu, dezinficira se prostor, prozračujemo učionicu, ali bojim se da ćemo se svi u ovo hladno doba još više prehladiti.

Upute su jasne

Prepričava to učiteljica razredne nastave (podaci poznati redakciji) koju su, kao i druge njezine kolege, ovih dana zabrinuli dolasci na nastavu uživo i djece koja bi, prema njihovoj ocjeni, iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga ipak trebala neko vrijeme ostati kod kuće.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja ovih su se dana, pak, požalili da roditelji i učenici sami ukazuju da neki učenici, iako pokazuju simptome zaraze koronavirusom, nisu poslani na testiranje, nego se to pripisuje običnoj virozi.

Što činiti u ovakvim situacijama? Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo još od ljeta su jasne – svaki učenik i djelatnik škola koji ima povišenu temperaturu (više od 37,2 stupnja) ili pokazuje simptome respiratornih bolesti poput kašlja, poteškoća u disanju ili kihanja, kao i gastrointestinalne smetnje (proljev, povraćanje i bol u trbuhu, posebno kod manje djece) ne bi trebao dolaziti u školu. On ili roditelj treba se najprije telefonom javiti izabranom liječniku obiteljske medicine/pedijatru koji odlučuje o testiranju prema liječničkoj indikaciji.

Ponavlja to i dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, uz apel roditeljima:

- Ako roditelj primijeti bilo kakav od navedenih simptoma u djeteta, najbolje je da ga dan, dva zadrži doma i ne šalje u školu te prati hoće li se simptomi pogoršavati. Neće ništa strašno propustiti ako izostane s nastave dan ili dva. Također, dobro je javiti se nadležnom liječniku koji iz njegova kartona može ustanoviti ima li dijete inače nekakve druge tegobe ili kronične bolesti – savjetuje dr. Karin. Na upit kada uopće inzistirati na testiranju djeteta, dr. Karin kaže:

- To će najbolje procijeniti nadležni liječnik. Nisu svaka prehlada ili kašalj uzrokovani koronavirusom i nema smisla odmah slati dijete na testiranje. Dakle, najvažnije je da dijete dan, dva ostane doma, da roditelj prati stanje i kontaktira svoga liječnika, a on će ga uputiti na testiranje u slučaju potrebe – objašnjava dr. Željka Karin.

Mirna zima

Da su dolasci djece u ambulante zbog viroza, prehlada i slično trenutačno izuzetno rijetki, potvrđuje pak dr. Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine:

- Do ovog trenutka nisam primijetila povećan dolazak djece. Ne samo da nemamo slučajeva gripe, nego i ostale bolesti koji su uobičajene u ovo vrijeme, poput angina, bronhitisa, sinusitisa, kao da su nestale. Osim korone, kao da nema drugih akutnih respiratornih bolesti koje su bile broj jedan u ovo doba godine. Čini se da su mjere poput nošenja maski, održavanja distance, pojačane dezinfekcije iznimno uspješne i za druge respiratorne bolesti – kaže dr. Ban Toskić.

- Ne očekujem da toga neće biti, ali zasad je relativno mirna ova zimska sezona. Nema ispričnica, nema antibiotika, to je dosta iznenađujuće – ističe dr. Nataša Ban Toskić, dodajući da učitelji, ako imaju nekakvih nejasnoća u vezi simptoma u djece, mogu informacije potražiti i od lokalnih epidemiologa,zaduženih za njihovo područje, piše Slobodna Dalmacija.

24. travanj 2024 15:29