StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettužna vijest

Napustio nas je Milo Hrnić, legenda dubrovačke glazbene scene, miljenik Dalmacije, zvijezda hrvatske estrade

Piše DV
16. rujna 2023. - 11:08

Nakon duge i teške bolesti preminuo je danas legendarni pjevač, Dubrovčanin Milo Hrnić.

Hrnić je bio veliki zaljubljenik u dalmatinsku pjesmu i proslavljeni zabavljač. Smatrali su ga legendom dubrovačke i hrvatske glazbene scene. Oduševljavao je publiku gdje god bi nastupao, a posljednji veliki koncert pod nazivom ‘To je moja zemlja‘ održao je prije četiri godine na Poljudu.

Milo Hrnić rođen je u Dubrovniku 3. veljače 1946. u glazbenoj obitelji. Rijetki znaju da mu je pravo ime bilo Božo, a nadimak Milo nadjenula mu je majka. Pjevač je kasnije nadimak ‘pretvorio‘ u službeno ime, prepoznatljivo na glazbenoj sceni.

U dugogodišnjoj je bogatoj karijeri Hrnić je prodao više od milijun nosača zvuka, izdao je 20 albuma s više od 200 pjesama. Tri puta je tijekom 1980-tih pobjeđivao na splitskim festivalima s pjesmama Vrati se, Dalmacijo, ljubav si vječna i Dobra večer prijatelji, hitovima koji se i danas rado slušaju i pjevaju.

‘Kome bi šumilo more moje sinje‘, ‘Požurite konji bijeli‘, ‘Dalmacijo, ljubav si vječna‘, ‘Budi noćas mirno more‘, ‘Golubice bijela‘, samo su neki iz niske hitova kojima je Milo osvajao publiku svih generacija. Veliku popularnost Hrniću je priskrbilo i snimanje televizijske reklame za jednu banku, čije je zaštitno lice postao 2015. godine.

image

Milo Hrnić

Tonci Plazibat/Cropix

Osim glazbenih voda, okušao se Milo i kao političar, član Gradskog vijeća grada Dubrovnika, prvo kao čelnik HNS-a, a onda kao nezavisni vijećnik. 

U jednom od posljednjih velikih intervjua za Slobodnu Milo se osvrnuo na pjevačku karijeru i godine:

- Nisam naučio nositi se s amaterizmom. Financije su danas ogroman problem svakome. Ljudi štede, štede na kvaliteti ozvučenja, štede na ovome, onome, i onda ti kažu: "Ajde ti, pa pjevaj!“ Čujte, ako je ozvučenje tako loše da me publika "nadjača“ i da ja ne dominiram situacijom i atmosferom, to su vrlo nezgodne okolnosti - rekao je:

- Ako se održavate, možete biti sportaš na dulje vrijeme. Moram njegovati glasnice, nije me sram reći da, ako treba, koristim i inhalate, veliki sam meteoropat. Smeta mi vrijeme, pogotovo kad je oblačno i kad se sprema nevera. Ti momenti su mi najteži za pjevati- dodao je. A o protoku godina istaknuo je:

image
Sasa Buric/Cropix/Cropix

- Osjećam se loše. Svaki Božji dan je kiša, svaki Božji dan je oblačno, pa dođe malo sunca, pa se opet priprema nevrijeme. Nismo naučili na to, naučio sam se kupati u petom mjesecu, kao mladić sam se kupao za Novu godinu u Dubrovniku! - rekao je Milo.

Glazba je obilježila Hrnićev život od najranijeg djetinjstva. Njegov polubrat Antun Simatović uveo ga je u svijet glazbe, a okušao se Milo i na pučini, nakon srednje pomorske sredinom 1960-tih nakratko plovi svjetskim morima, no ipak odlučuje da mu je draže pjevati na kopnu, pa se estradi posvećuje od 1970-tih. Surađivao je s mnogima, od maestra Đela Jusića (u Trubadurima je otpjevao dionicu u pjesmi "Znam da ima jedna staza"), do sastava Plavi kristali, te Libertas, s kojim je 1975. ‘pokorio‘ Splitski festival s pjesmom “Moja Ane broji dane”.

image
Sinisa Sunara/Cropix/

Tri puta je pobjeđivao na Festivalu zabavne glazbe u Splitu, prvi put 1982. godine s pjesmom “Vrati se”, 1983. s pjesmom “Dalmacijo ljubav si vječna” dok je četiri godine kasniej trijumfirao s hitom “Dobra večer prijatelji”.

Zbog Milova odlaska danas tuguje cijela vojska njegovih obožavatelja. Hrnić je zbog obiteljske tragedije 2020., gubitka sina Srđana, prorijedio javno pojavljavanje, no ostat će u srcu vjerne publike.

Obitelji Hrnić izražavamo iskrenu sućut.

 

 

24. rujan 2023 14:11