StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnove muke Rusima

Napadi na ruske baze u Mariupolju pokrenuli pitanja o novom ukrajinskom dalekometnom oružju: ‘Čeka nas pakao!‘

Piše Anita Belak Krile/SD
23. veljače 2023. - 11:20

Drugu noć zaredom, grad Mariupolj, koji je u svibnju prošle godine okupirala Rusija, potresaju eksplozije. Kako se Mariupolj nalazi izvan dometa ukrajinskog topništva, postavlja se pitanje jesu li to Ukrajinci za napad počeli koristiti neku novu vrstu oružja bilo da je riječ o onoj koja je stigla sa Zapada ili su je sami proizveli.

"Eksplozije su se čule u okrugu Kalmius", izvijestio je Telegram kanal Gradskog vijeća Mariupolja u srijedu navečer. U međuvremenu, prijavljene su i dvije eksplozije u iza 22 sata na području elektrane. Ovi posljednji napadi uslijedili su nakon raketiranja u noći s utorka na srijedu, kad se čulo 11 eksplozija. Spominje se kako su pogođena dva područja u kojima su koncentrirane ruske snage.

"Potvrđujemo i likvidaciju dvaju skladišta goriva u bazama okupatora u okrugu Kalmius", navodi se na Telegram kanalu savjetnika gradonačelnika Mariupolja Petra Andrijuščenka. Ukrajinski Ukrinform izvijestio je da su također pogođena ruska skladište streljiva u zračnoj luci kao i ruska baza u poznatoj tvornici željeza i čelika Azovstal. Eksplozije su također zabilježene u blizini naselja Talakivka. Na videosnimkama koje su se pojavile na društvenim mrežama vidi se da je iznad Mariuoplja aktivirana ruska protuzračna obrana.

Lokalni Telegram kanali ne navode kojim su oružjem pogođene mete koje se nalaze oko 80 kilometara udaljene od najbližih ukrajinskih snaga. Poznato je da navođeno streljivo ispaljeno iz Himarsa i višecjevnog raketnog bacača MLRS koje imaju Ukrajinci može precizno pogoditi mete do najviše 70 kilometara. Nagađa se stoga kako su Ukrajinci Mariupolj gađali Himarsima ali sa novim streljivom većeg dometa. Dan uoči ovog napada ruski bloger Rybar na svom Telegram kanalu je tvrdio kako je "najmanje jedna" ukrajinska posada HIMARS-a u gradu Bogatyr u Donjeckoj oblasti, dobile nove GLSDB bombe. Pentagon je još početkom veljače službeno potvrdio da će Ukrajini poslati Boeingov sustav GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) ili u slobodnom prijevodu bomba malog promjera djelovanja. GLSDB ima domet od oko 150 kilometara, što je otprilike dvostruko više od dometa standardnih projektila koji su Ukrajinci dosad dobivali za Himarse i MLRS. S ovim raketama na satelitsko navođenje Ukrajinci mogu dosegnuti i ruske baze na okupiranom Krimu.

Neki ukrajinski portali pak ne odbacuju ni mogućnost da je Mariupolj gađan oružjem domaće proizvodnje i da se radilo višecijevnom bacaču s vođenim projektilima Vilka-M, (temeljen na sovjetskom sustavu Vihor) koji ima domet do 130 kilometara. „Bez obzira na to koje je oružje pogodilo Mariupolj, to što sada postaje meta, nakon višemjesečne okupacije Rusa, vrlo je značajno, navodi vojni portal The War Zone.

Napad na ciljeve u Mariupolju uzdrmao je i ruskog milblogera Ivana Utenkova, koji je rekao da je iznenađen eksplozijama, za koje je pretpostavio da su uzrokovane "nekim novim streljivom".

"Neprijatelj je definitivno nešto započeo i sljedećih nekoliko dana bit će pakao na tom području", rekao je.

Ukrajina ne skriva kako ima plan pokrenuti ofenzive prema Krimu, što bi imalo dodatni učinak odsijecanja ruskih snaga koje su sada u Donbasu od poluotoka. Kako bi oslobodila Krim, Ukrajina ga prvo morati učiniti neodrživim za rusku vojsku, mornaricu i zračne snage na poluotoku.

„To znači započeti s izolacijom dalekometnim preciznim udarom protiv jedine dvije kopnene linije komunikacije koje ga povezuju s Rusijom - Kerčkog mosta, koji je već ozbiljno oštećen - i tzv. kopneni most koji povezuje Krim s Rusijom preko Mariupolja i Melitopolja duž obale Azovskog mora. Ciljanje te prometne infrastrukture započet će izolaciju Krima od opskrbe ili kretanja, kazao je Ben Hodges, umirovljeni general-pukovnikom koji je zapovijedao američkom kopnenom europskom armijom za The War Zone.

image

 

 

screnshot Twitter
02. svibanj 2024 07:22