StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVakuumski udar

Nakon što su se uvaljali u minsko polje, Rusi su u očaju dovukli i pakleni Suncopek. Pogledajte što mu se dogodilo

Piše Anita Belak Krile/sd
19. veljače 2023. - 21:59

Očajnički pokušavajući probiti ukrajinsku obranu oko Vuhledara, rudarskog gradića koji je postao glavno vojno žarište u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, ruska vojska je tamo rasporedila najmanje jedan od svojih dragocjenih termobaričkih raketnih bacača TOS-1A. Prema tvrdnjama neovisnih analitičara, 72. mehanizirana brigada ukrajinske vojske uspjela je prošli tjedan uništiti jedan TOS-1A u okolici Vuhledara. Kako se može vidjeti na snimkama koje su napravili ukrajinski dronovi - raketni bacač je eksplodirao izazivajući golemi vatromet. Ova modernizirana verzija prijašnjeg bacača TOS-1, s dužim lansirnim cijevima i povećanim dometom, ušla je 2003. godine u sastav ruske vojske, a samo ime "Suncopek" dovoljno govori o razornoj toplinskoj snazi, piše Slobodna Dalmacija.

Vojni analitičari smatraju kako dovođenje Suncopeka na domet ukrajinskih topova, pokazuje veliki očaj ruskih zapovjednika u okolici Vuhledara. TOS-1A je moćno oružje, ali i vrlo ranjivo jer se lanser mora približiti dometu neprijateljskih tenkovskih topova prije nego što može otvoriti vatru. U sovjetskoj doktrini, TOS-1 se raspoređuje s tenkovima kao pratnjom, no pratećih tenkova nije bilo na vidiku kad su Ukrajinci digli u zrak ovaj Suncopek koji bi trebao lansirati rakete u brzom nizu, a zatim se odmah vratiti u pozadinu. 

Ruska vojska u svojem sastavu ima više od 45 termobaričkih raketnih bacača. Odnosno imala je. Ukrajinci su uništili najmanje dva 45-tonska lansera i zarobili četiri druga. Otprije je poznata fotografija na kojoj jedan ukrajinski traktor na početku rata vuče kroz polje TOS-1 koji je zaplijenjen tijekom neuspješne opsade Kijeva. Sergej Bratčuk, ukrajinski glasnogovornik regije Odesa, još je u travnju prošle godine potvrdio da je zaplijenjeni ruski oklopni raketni bacač TOS-1A ispalio nekoliko termobaričnih punjenja na svoje donedavne domaćine: ruske trupe u blizini Izjuma, na istoku Ukrajine.  

Termobarično streljivo iznimno je razorno. Radi se o zabranjenim vakuumskim bombama koje usisavaju sav kisik iz okoliša i stvaraju razornu eksploziju.

„Ovaj smrtonosni sustav kreira eksploziju vatrene kugle koja se brzo širi bez šrapnela, rekao je za Newsweek stručnjak za obranu i vojnu tehnologiju David Hambling.

Sustav TOS-1, razvio je još Sovjetski Savez za potrebe svog rata u Afganistanu. Nadograđeni kasniji modeli, poput ovih koje su zarobile i uništile ukrajinske trupe, ima 24 lansirne cijevi između kojih je montiran kran te spremnik od 400 litara benzina za nadopunjavanje lansirnog vozila. Termobaričke bojeve glave mogu proizvesti razornu eksploziju s radijusom i razmjerima destrukcije po zgrade i ljude znatno većim od konvencionalnog oružja. One najprije raspršuju zapaljivi aerosol u zrak, a zatim ga zapale i detoniraju, stvarajući ogromnu vatrenu kuglu koja sprži sav kisik iz atmosfere. Stvaraju tlačni val koji je dvostruko jači od onog od konvencionalne topničke granate.

Eksploziv gorivo-zrak može imati učinak taktičkog nuklearnog oružja bez zaostalog zračenja, a posebno je razorno za uništavanje bunkera jer mješavina goriva i zraka lako ulazi u bilo koju šupljinu; ni prirodne značajke terena ni terenske utvrde koje nisu hermetički zatvorene ne štite od učinaka eksploziva. Ako se ispali unutar zgrade ili bunkera, oblak se zadržava i to pojačava uništavanje. Udarni val, koji doslovno usisava zrak iz pluća sposoban je izazvati potpunu dezintegraciju ljudskog tijela.

image

Pakleni TOS 1 

Vasily Maximov/Afp

Stradale elitne jedinice 

Kao što je poznato Vuhledar je postao stroj za mljevenje mesa za rusku vojsku s ogromnim posljedicama na širu ofenzivu koju su pokrenuli. Rusi su rasporedili najmanje tri brigade oko Vuhledara, a čini se da su dvije od njih, 40. i elitna 155. brigada mornaričkog pješaštva, na rubu borbene neučinkovitosti.

Toliko života i borbene opreme u tako kratkom vremenu i na tako malom prostoru, Putinova vojska izgubila je jedino kad su prošlo proljeće pokušavali tenkovima i borbenim vozilima prijeći rijeku Siverski Donjeck. Neovisni analitičari procjenjuju kako je Ruska Federacija u Vuhledaru samo u veljači izgubila najmanje 130 tenkova i drugih oklopnjaka.  Brojne snimke pokazuju kako se ruske formacije, koje su krenule u izravan napad na ukrajinsku 72. mehaniziranu brigadu i 55. topničku brigadu, valjaju po minskim poljima. U samo jednom krvavom, kaotičnom danu prije dva tjedna, Rusi su oko Vuhledara izgubili preko 30 oklopnih vozila. Posvuda su bili razbacani uništeni tenkovi i BMP-ovi, a vozila koja su pokušavala zaobići uništene trupe i sama su naletjela na mine. Uspaničeni vojnici puzali su na sve strane i stradavali od mina. Takvo rasulo izazvalo je i ogorčene reakcije ruskih blogera.

Razlog zašto se čini da Rusija žudi za Vuhledarom je njegova pozicija na uzvisini kao i blizina željezničke pruge koju Putinova vojska želi koristiti za opskrbu trupa u Donecku i Mariupolju, kao i za slanje zaliha na zapad u Zaporižje, koje je pod kontrolom Rusije. U nedjelju su se pojavile i snimke kako je na područje Zaporižja blizu Melitopolja stiglo 40 autobusa sa plaćenicima Wagnera.

image

TOS-1A koji su Ukrajinci zarobili prošle godine.

screenshot Twitter
image

stradali ruski oklopnjaci u okolici Vuhledara 

screenshot Twitter
23. rujan 2023 03:46