StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZLAZAK IZ ‘ZATVORA‘

NAKON PET MJESECI Otvaraju se domovi za starije, ali pod posebnim epidemiološkim mjerama

Piše dv
30. siječnja 2021. - 17:32

Nakon pet mjeseci od danas su u našoj zemlji ponovno otvoreni domovi za starije u kojima su posjeti bili zabranjeni još sredinom rujna 2020. godine. Do otvaranja dolazi zbog visoke procjepljenosti korisnika domova za starije prvom dozom cjepiva protiv covida-19, kao i nešto i povoljnijom epidemiološkom situacijom. - Prvom dozom cjepiva cijepljeno je između 50 i 70 posto korisnika domova za starije, a 20 posto ih je preboljelo covid-19 - rekao nam je epidemiolog Branko Kolarić, voditelj Službe za javnozdravstvenu geronotologiju Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar.

Prema novim uputama HZJZ-a, piše Jutarnji.hr posjeti domovima dozvoljeni samo u vanjskim prostorima uz nošenje maski, držanja razmaka od 1,5 metra te obaveznu dezinfekciju ruku. Također, posjeti će se odvijati prema unaprijed utvrđenom rasporedu te bit će ograničenog trajanja. Posjeti u unutrašnjim prostorijama domova bit će dozvoljeni samo u slučaju nepokretnih korisnika. Pritom, posjetitelji i korisnici imaju obvezu cijelo vrijeme nositi masku te se pridržavati drugih mjera zaštite.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđen 551 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je umrlo, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

image
Umirovljenica Branka Anicic, štićenica jednog od domova za starije osobe, primila je i drugu dozu Pfizerovog cjepiva.

Foto: Marko Todorov/CROPIX
CROPIX

U proteklom 24-satnom razdoblju testirano je 5 195 osoba, što znači da je udio pozitivnih testova 10,6 posto. Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska sada bilježi 216,51 slučaj zaraze na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 zemalja što je trenutno svrstava među europske zemlje s povoljnijom epidemiološkom situacijom,

Na bolničkom liječenju se nalazi 1249 pacijenata od kojih je na respiratoru 113. Ukupno je aktivno 3075 slučajeva, a u samoizolaciji je 15.700 osoba. Od početka panedmije koronavirusa u našoj zemlji, 25. veljače 2020. godine, preminulo 4998 ljudi. Iako se smrtnost od covida u Hrvatskoj u posljednjih mjesec dana jako smanjila, naša je zemlja je po broju umrlih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana još uvijek iznad EU prosjeka.

Prema člank kojeg donosi jutarnji.hr, u broju novozaraženih prednjači Zagreb gdje je u protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno 715 testiranja, od čega je 80 nalaza bilo pozitivno na koronavirus. To znači da je udio pozitivnih testova 11,1 posto. Uz Zagreb, po broju zaraženih prednjače Splitsko-dalnatinska županija, gdje je zabilježeno 72 novooboljelih, te Primorsko- goranska županija sa 58 novih slučajeva zaraze. U potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze.

10. svibanj 2024 06:01