StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNevjerojatna priča

Nakon osam godina napokon s djecom: Izraelci je optužili za terorizam, ona uzalud tvrdila da joj se zapalio automobil

Piše dv
27. studenog 2023. - 06:42

Tijekom primirja i razmjene zatočenika, iz izraelskih je zatvora u subotu oslobođeno i 39 palestinskih tinejdžera i žena.

Oslobođeni su u sklopu sporazuma prema kojem je vraćeno 26 izraelskih zarobljenika otetih sedmog listopada. Ukupan broj Palestinaca oslobođenih od početka privremenog prekida vatre iznosi 78.

Jedan od puštenih, Mohammad dar-Darwish (17) proveo je sedam mjeseci u zatvoru pod optužbom da je bacio benzinsku bombu na izraelske vojnike. Po puštanju, rekao je da mu se "vrti u glavi od sreće" što se vraća kući. Mnoštvo ljudi, uključujući neke koji su mahali zelenom zastavom Hamasa, pozdravilo je u subotu navečer autobus koji je prevozio oslobođene Palestince dok se kretao kroz Zapadnu obalu, kamo su prvobitno vraćeni zatvorenici.

Među njima je bilo šest žena, dok su svi ostali bili mlađi od 18 godina.

Posebno je zanimljiv slučaj Palestinke Israae Jaabis, koja je 2015. osuđena na 11 godina zatvora nakon što se njezin automobil zapalio 1,5 km od kontrolne točke na Zapadnoj obali.

Izraelske vlasti su ustvrdile da se radilo o pokušaju podmetanja automobila bombe. Israa, sada 38-godišnjakinja, odbacila je optužbe. Ona i njezina obitelj tvrdili su da je požar izbio zbog kvara na motoru.

Pritom je i sama zadobila ozbiljne opekline, ali su, kako kaže, izraelske zatvorske vlasti odbile zahtjeve za operacijom.

Nakon što je puštena na slobodu nakon osam godina izdržavanja kazne, Israa je opet u prilici zagrliti svog sina Mua‘tassima, koji danas ima 15 godina i dobar dio djetinjstva je proveo bez majke.

04. svibanj 2024 15:14