StoryEditorOCM

Nakon nedjeljnih izbora pitanje je tko će vladati Crnom Gorom i hoće li uopće zadržati zapadni smjer

Piše A.H.
13. lipnja 2023. - 11:31

Hoće li naši istočni susjedi, Crnogorci, nakon parlamentarnih izbora koji su održani u nedjelju imati stabilnu vlast, obzirom da se vode teški pregovori o postizbornom koaliranju nakon što su svi veći politički igrači poručili da se bez njih neće sastaviti Vlada? Kako donose Vijesti, sastavljanje vladajuće većine je ipak moguće. No, gledajući iz hrvatske perspektive, prema svemu sudeći Crna Gora će napraviti zaokret i umjesto zapada okrenuti se prema Srbiji, a posljedično tome i prema Rusiji.

Očekuje se da će pregovore o konstituiranju nove crnogorske Vlade pokrenuti Pokret Evropa sad, iz čijih redova dolazi i nedavno izabrani predsjednik države Jakov Milatović, a koji je s koalicijskim partnerima osvojio najviše mandata u parlamentu, dvadeset i četiri. Nakon njih, prema privremenim rezultatima Državne izborne komisije, slijedi koalicija "Zajedno" predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS), koja je dobila 21 mandat, savez "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) je osvojio 13, Demokrate i Građanski pokret (GP) URA 11, Bošnjačka stranka (BS) šest, Socijalistička narodna partija (SNP) i Demos dva, Albanski forum također dva, dok su Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) osvojile po jedno mjesto u parlamentu, pišu Vijesti. Njihov lider Milojko Spajić, koji je najozbiljniji kandidat za premijera, u izbornoj noći je poručio da oni neće pregovarati o vlasti s DPS-om i GP URA, pišu Vijesti

Spajić nije isključio mogućnost suradnje s koalicijom ZBCG, koju čine Nova srpska demokracija, iako je rekao da je taj savez na suprotnom političkom polu od njega. Uz podršku stranaka manjinskih naroda, PES bi tako mogao doći do 41 mandata u parlamentu, koliko je neophodno za izbor Vlade, a ako bi im, prišla i koalicija ZBCG, potencijalna nova Vlada imala bi dvotrećinsku većinu u parlamentu.

08. svibanj 2024 16:23