StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNapeti odnosi

Nakon Milanovićevog napada na grčko pravosuđe, stigao odgovor iz Atene. ‘Njegove izjave iskrivljuju stvarnost...‘

Piše dv
15. kolovoza 2023. - 16:37

Nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović teško optužio Grčku da postupa neprikladno prema hrvatskim navijačima iz skupine Bad Blue Boys, stigao je službeni odgovor iz Atene.

Na novinarski upit, glasnogovornik grčkog Ministarstva vanjskih poslova, Stratos Efthimiu, istaknuo je da Grčka djeluje u skladu s vladavinom zakona. Naglasio je da će neovisno grčko pravosuđe pravedno i nepristrano donijeti presudu u ovoj situaciji. Također, naglasio je da grčka država uvijek garantira poštovanje prava i integriteta svih osoba koje se nalaze u zatvorima.

Efthimiu je dodao da izjave koje nisu u skladu s činjenicama i iskrivljuju stvarnost ne doprinose trenutačnoj situaciji, referirajući se na izjave hrvatskog predsjednika, prenosi Index.

Za podsjetiti je da je predsjednik Milanović izrazio ozbiljnu zabrinutost kako su hrvatski navijači u Grčkoj tretirani slično ratnim zarobljenicima i da njihovo postupanje prema njima nije u skladu s pravom, demokracijom i poštovanjem ljudskih prava.

"Imaš pet dana da iz jedne grupe ljudi izdvojiš kukolj, a ti ih sve strpaš u pritvor i još ih razbacaš po cijeloj Grčkoj tako da ih prebiju i siluju. Sjajno, to je EU”, upozorio je predsjednik Milanović.

image
Ronald Gorsic/Cropix

On je izjavio kako nije primjereno tretirati ljude na ovaj način te da su grčke vlasti, čak i nakon pet dana zadržavanja bez obrazloženja, propustile identificirati pojedince odgovorne za incident. Milanović je naglasio da ovo postupanje nije u skladu s vladavinom prava i da ne odražava demokratske vrijednosti.

“To nema veze s demokracijom, s poštivanjem ljudskih prava. Ako je to EU danas, bolje da je nema”, naglasio je, rekavši kako bi volio da o tome progovori i premijer. 

Plenković, s druge strane, ističe kako su podrška i aktivnosti hrvatske države i diplomatskih službenika u vezi hrvatskih državljana pritvorenih u Grčkoj maksimalne. Međutim, ocjenjuje da izjave poput Milanovićevih mogu izazvati negativne reakcije i da neće doprinijeti situaciji. Plenković naglašava važnost suradnje s grčkom stranom i izražava želju da takve izjave budu suzdržane kako bi se omogućila ozbiljna i konstruktivna diplomatska aktivnost.

"Imate izjave predsjednika države koji sigurno neće pomoći našim državljanima i sustavan i ozbiljan rad hrvatskih diplomata, konzularnih službenika i vlade“, istaknuo je premijer.

04. svibanj 2024 12:17