StoryEditor
Hrvatska i svijetBORBA ZA SVAKI GLAS |

REZULTATI RTL-A NAKON ANKETA U SEDAM IZBORNIH JEDINICA - HDZ i Restart izjednačeni, Škori 14 mandata

Piše Jutarnji list
1. srpnja 2020. - 20:14
Andrej Plenković, Miroslav Škoro, Davor BernardićJL
U suradnji s Promocijom plus, RTL je i u srijedu nastavio ciklus ekskluzivnog istraživanja političkih preferencija uoči parlamentarih izbora po izbornim jedinicama - na red su došle tri izborne jedinice: Slavonija i sjever Hrvatske, donosi Jutarnji list.

III. izborna jedinica

Na sjeveru Restart koalicija uvjerljivo pobjeđuje, a upola manje ima HDZ. Restart ima 41,3% podrške, a HDZ 19,8%. Obje opcije bolje su prošle 2016.; više od polovine birača koji su tad izišli na birališta zaokružilo je SDP, a četvrtina HDZ. Treći izbor, s malo ispod pet posto je Domovinski pokret (4,7%).

Reformisti Radimira Čačića su na 3,9 posto, a nešto manje ima HNS (3,7%) i koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom (3,6%). Ovdje se pet lista bori za dva granična mandata. 

Kada to preračunamo: Restart, kojem je ovdje na listi i Matija Posavec, ima osam fiksnih mandata, uz veću mogućnost dodatnog graničnog mandata, HDZ ima četiri fiksna, dok je Domovinski pokret blizu jednom graničnom mandatu. Od osvajanja graničnog mandata udaljeniji su i Čačićevi reformisti i HNS i koalicije oko Stranke s imenom i prezimenom.

IV. izborna jedinica

A evo kako bi, prema istraživanju, glasala Slavonija. U IV. izbornoj jedinici HDZ je prvi izbor birača, podupire ga trećina (33,8%), slijedi Restart s 22 posto, pa Domovinski pokret (16,5%) i Most (3,8%). Sve ostale opcije su ispod, pa jedino ove četiri opcije imaju šanse za mandat. Tri liste bore se za jedan granični mandat.

HDZ tako ima fiksnih šest, a najbliži su i tom jednom dodatnom graničnom mandatu. Restart ima četiri, a od tog jednog graničnog je udaljeniji. Domovinski pokret fiksno ima tri, a Most je bez fiksnog mandata i s manjom mogućnošću osvajanja graničnog.

V. izborna jedinica

U V. izbornoj jedinici očekuje se uvjerljiva pobjeda HDZ-a - 40 posto. Restart je na 25,2 posto, slijedi Domovinski pokret sa 16,8% i još jedino Most (4,5%) ima mogućnost za mandat. A sve četiri ove liste bore se za dva granična mandata.
Tu HDZ ima fiksnih sedam, a od graničnog je udaljeniji. Restart je na tri s većom mogućnošću osvajanja jednog graničnog. Domovinski pokret - fiksno dva i također bliži je dodatnom graničnom. Most fiksnih nema, a dalje je i od graničnog mandata.

Za kraj, kada bismo sve granične mandate pribrojili listama koje ih prema istraživanju imaju najviše šanse osvojiti, ovo je konačni rezultat: Nakon prvih sedam izbornih jedinica, HDZ i Restart potpuno izjednačenje - 38:38! Treća snaga u Hrvatskoj je Domovinski pokret s 14 mandata. Zasad Most ima četiri, lijevo-zelena koalicija oko platforme Možemo! je na tri, dok jedan mandat ima koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom.

I po ovim podacima jasno je koliko će izbori biti neizvjesni, ali i kako je najvjerojatnije da u nedjelju navečer tek kreće nova runda za sastavljanje Vlade.

Istraživanje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 700 ispitanika po svakoj izbornoj jedinici. Istraživanje je provedeno od 22. do 30. lipnja, a greška uzorka je "+/-" 3,7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto, donosi Jutarnji list.
loading...

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 10:16