StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRKOSE KONVERZIJI

Nakon 1. siječnja u Hrvatskoj ipak ostaju dvije Kune: Pelješka i Konavoska. ‘S nove godine nismo više ni Kunovljani ni Kunjani, postat ćemo ‘Eurani‘!

Piše Bruno Lucić
30. prosinca 2022. - 09:21

Od prvog siječnja počinje oproštaj Hrvata s kunom. U hrvatskim takujinima kuna će živjeti još dva tjedna u novoj 2023. godini, a onda njezino ‘stanište‘ preuzima euro. Vjerojatno će mnogi ostaviti poneku novčanicu ili kovanicu kune iz sentimentalnih razloga, ali neće se ipak svi morati rastati od nje. Možda će s nove godine Hrvati prijeći na euro, ali se Hrvatska neće posve rastati od kune, točnije, ostat će dvije, na samom jugu Lijepe naše, na Pelješcu - Kuna Pelješka i u Konavlima - Kuna Konavoska.

image

Kunjani ne misle mijenjati ime mjesta
 

Nikola Vilić/Cropix

U Kuni Pelješkoj su razmišljali proslaviti odanost kuni jednim škercem, otkriva to vlasnik OPG-a Antunović Josip Antunović iz Kune na Pelješcu.

- Mislili smo postaviti znak eura i kune na ulazu u mjesto uz poruku: "Ne damo kunu ni za 100 kuna!" Bio sam za to da napravimo jednu malu feštu. Mogli smo pozvati sve stanovnike Hrvatske, koji žele da kuna ostane, da nam na račun uplate po jednu kunu! Ne bi bili dobili 3,5 milijuna kuna koliko ima Hrvata, ali bismo možda dobili 100 ili 200 tisuća, to bi isto bilo vele. Sumještani su rekli da je ideja dobra, ali se nitko neće za*ebavati! A, ja imam i previše drugoga posla! To je trebalo iskoristiti, poručuje Antunović koji dodaje kako on i njegovi sumještani ostaju vjerni Kuni bez obzira na promjene. Odgovorio je i što misle o euru:

- Kako gledamo na euro? A, kako gledamo... Gledamo dobro jer nam je to, to, govori.

Ističe kako će sačuvati poneku novčanicu ili kovanicu.

image
Davor Pongračić/Cropix

- Ne moramo baš sve potrošit‘ i sve prominit!

Stanovnici Kune inače se zovu Kunovljani, a kako će se zvati nakon 1. siječnja?

- Što bi sad trebali postati? ‘Eurani‘ ili tako nekako! (smijeh)

Otkriva kako neki u Kuni zagovaraju prelazak na novu valutu, neki pak ne dijele to oduševljenje, ali sve skupa – to je neminovno. No, koliko će euro pomoći Kuni?

- Zasad će malo pomoći, ali, kad krene turizam, pomoći će više, posebno ruralnom turizmu. Neće više biti preračunavanja, bit će: toliko ti je eura i gotovo! - kaže Antunović.

Nije se opskrbio ni kovanicama ni novčanicama eura.

- To će trajati! Ne može se to sad priko noći prominit, treba vremena...

image

Kunjani ne misle mijenjati ime mjesta
 

Nikola Vilić/Cropix

A je li euro stigao u Kunu?

- Nije nešto ekstra vele, kratko odgovara Antunović.

Bilo je i interne zafrkancije između Kunovljana i mještana drugih peljeških sela. Ne razmišljaju u Kuni mijenjati ime mjesta: ‘Ni za živu glavu!‘ - odlučno će Antunović naglašavajući kako su Kunovljani posljednji čuvari kune.

Nisu se čuli s nikim iz druge hrvatske kune, one iz Konavala, ali zato sugovornik naglašava jednu bitnu razliku:

- U njih je već drukčije, kod njih piše ‘Kuna Konavoska‘, a u nas piše samo Kuna, to je razlika, kaže Antunović ističući da su oni ipak ‘autentični‘ Kunovljani.

Podrijetlo imena Kune na Pelješcu

Inače, kako je pisao povjesničar, akademik Nenad Vekarić u svojoj knjizi "Pelješka naselja u 14. stoljeću", u dubrovačkom kraju kuna se izjednačuje s lisicom i ime naselju vjerojatno je motivirano tom životinjom.

- Koliko je zasad poznato, toponim se u izvorima prvi put bilježi 1348. godine. Prema zemljišniku iz 1393/6. godine područje Kune (Colna) obuhvaćalo je prostor duljine 2000 pasusa, od Oskorušna pa sve do granice s Janjinskim kontradom, na položaju koji se zove Počivalo (Poçiuallo). Središnji dio područja, uz crkvu sv. Marije (današnja Velika Gospa), bio je dodijeljen nekima od naroda (de popolo). Zapadno od crkve, na posjedima IV. (Zelippa) i III. desetine (Ribiça) spominju se seoske kuće koje su vjerojatno pripadale jezgri naselja u Gornjem i Donjem Selu. U IV. desetini nalazili su se vinogradi te jedna velika lokva. U sjevernim predjelima IV. I III. desetine, kao i u dijelu onih od naroda, bili su smješteni stari vinogradi. Istočno od crkve sv. Marije, na granici III. i V. desetine (Mençe), spominje se živa voda Domin Potok (Dauin potoch), a u V. desetini možda su se nalazili i gajevi "Meulnich" i "Zirime" koji nisu pobliže ubicirani jer su se toponimi izgubili.

 

image

Kako će Kuna Pelješka dočekati euro? 

Nikola Vilić/Cropix

U Kuni Konavoskoj zasad nisu pripremili neku zafrkanciju, ali možda će pripremiti neku ‘spačku‘ i tako dočekaju euro. Mario Burđelez iz Kune Konavoske otkriva kako ipak ništa nije isključeno jer postoji neki prijelazni rok ili nešto slično.

- Imam svoj obrt koji se isto zove ‘Kuna‘ pa sam vazda govorio da ćemo, kad dođe euro, promijeniti naziv obrta, a dotad ostajemo vjerni kuni pa ćemo vidjet što će biti, navodi.

Naziv sela ne namjeravaju mijenjati.

- Ali, ako bude naznaka da će što financijski biti bolje, sve dolazi u obzir, šali se Mario otkrivajući kako su njegovi sumještani podijeljeni oko prelaska na euro.

Inače, stanovnici Kune Pelješke zovu se Kunovljani, a mještani Kune Konavoske Kunjani, a što će biti kad na Silvestrovo kazaljka otkuca ponoć?

image
Nangka Press/Hans Lucas Via Afp

- A nakon toga smo ‘neidentificirani‘, govori Mario s osmijehom.

Već ih iz drugih konavoskih sela zafrkavaju, pitaju hoće li s prvog siječnja ‘Kuna Konavoska‘ postati ‘Euro Konavoski‘ ili će još biti ‘Kuna Konavoska‘. Prvih 15 dana je prijelazni rok pa će biti i jedno i drugo, naći će se u ‘konverziji, možda postati ‘konvertiti‘?! A, vesele li se euru?

- Radim dosta sa strancima i općenito mislim da će biti lakše poslovanje, manje će se gubiti u razlici tečaja. I za trgovine i za sve vjerujem da će biti bolje, ima skeptika, vazda ih je bilo, ali bit će lakše, kazuje Mario.

Vremenom će mijenjati kune u euro, ali Kunu neće mijenjati. Bilo kako bilo, Kuna na Pelješcu i Kuna u Konavlima nastavit će prkositi eurozoni.

18. travanj 2024 00:21