StoryEditorOCM

Najveće iznenađenje izbora u Srbiji je kontroverzni liječnik; evo što je Srpkinjama savjetovao na početku epidemije

Piše JL
18. prosinca 2023. - 09:19

I dok je prilično jasno da će na državnoj razini u Srbiji Vučićev SNS bez problema zadržati vlast, u Beogradu je situacija nešto kompliciranija.

Na lokalnim izborima u glavnom gradu Srbije najviše glasova osvojila je "Vučićeva" lista Srbija ne sme da stane – 38,5 posto, oporbena koalicija Srbija protiv nasilja dobila je 35 posto, koalicija NADA pet posto, Socijalistička partija Srbije 5,4 posto, a lista „Mi – glas iz naroda“ kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića 5,1 posto, izjavio je Vučić.

Zanimljivo je da se upravo Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, obratio na konferenciji za novinare u izbornom stožeru, a nije se obratio Miloš Vučević, formalni predsjednik SNS.

Vučić je sinoć poručio da će u formiranju vlasti u Beogradu odlučiti dva faktora – prvi je kome će se prikloniti Branimir Nestorović, najveće iznenađenje ovih izbora kako ga titulira Danas.rs, prenosi Jutarnji list. Ako će se on prikloniti SNS-u i socijalistima, onda će ta koalicija imati 59 od 110 mandata, a ako će ići s opozicijom onda između 54 do 56.

Koalicija ekstremno desnih Dveri i Zavetnika će u Beogradu, prema sadašnjim rezultatima, imati 2,8 posto glasova i to može biti faktor koji bi isto utjecao na formiranje vlasti, rekao je Vučić.

No, vratimo se malo pulmologu Nestoroviću, inače poznatom po umanjivanju opasnosti od koronavirusa na samom početku pandemije (sjećamo se njegove čuvene preporuke Srpkinjama da "idu kupovati farmerke u Trst" u vrijeme kada je u Italiji dnevno bilo po nekoliko stotina mrtvih osoba koje su bile pozitivne na koronavirus). U međuvremenu je Nestorović postao rado viđen gost na alternativnim YouTube kanalima i po, u najmanju ruku, netipičnim stavovima. Definitivno se čini kako je pokupio glasove ljudi ojađenih koronamjerama, ako li ne i nešto širi spektar glasača sklonih "alternativnim" tumačenjima svijeta oko sebe.

U prvoj izjavi poslije izbora Nesotrović je rekao da njegova lista Mi – glas iz naroda neće ići u koaliciju ni s Vučićem, ni s listom oporbe Srbija protiv nasilja.

Republička izborna komisija (RIK) objavila je rezultate jučerašnjih izbora u Srbiji na osnovi obrađena 7.561 od 8.273 biračka mjesta. Apsolutnu većinu ima Izborna lista Aleksandar Vučić - Srbija ne smije stati. Ona je osvojila 47,24 posto glasova.

Lista Srbija protiv nasilja osvojila je 22,86 posto glasova, Socijalistička partija Srbije - 6,67, izborna lista Nada za Srbiju ima 4.94 posto, lista "Mi - glas iz naroda - Branimir Nestorović" - 4,63, a Milica Đurđević Stamnekovski - Boško Obradović 2,8 posto glasova.

27. travanj 2024 09:23