StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLOKALNI IZBORI 2021,|

Najveća iznenađenja su dubrovački ‘karićar‘ Roko i prva gradonačelnica Korčule u povijesti, Nika Silić Maroević! Franković i Vićan u drugom krugu

Piše Anton Hauswitschka
17. svibnja 2021. - 07:46
U drugom krugu izbora za dubrovačkog gradonačelnika natjecati će se Mato Franković (HDZ) i Pero Vićan (DDS)Cropix

Nika Silić Maroević kandidatkinja SDP-a i HSU-a već u prvom krugu nedjeljnih lokalnih izbora postala je prva gradonačelnica u povijesti grada korčule pobjedivši aktualnog HDZ-ova gradonačelnika Andriju Fabrisa. U Dubrovniku pak, svim Dubrovčanima poznati 'karićar' Ivica Roko postati će gradski vijećnik. Osvojio je naime skoro 9 posto glasova pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li se Roko i u vijećničkoj areni u kojoj se vladajuća većina ni ovaj put neće moći formirati bez koaliranja držati svog mota 'Roko nije na prodaju!'

image
Ivica Roko, kandidat za gradskog vijećnika u Dubrovniku
Izvor: Facebook/nl Ivice Roka

Za fotelju gradonačelnika u Dubrovniku u drugom krugu 'borit' će se Mato Franković, aktualni HDZ-ov gradonačelnik i -Pero Vićan. Predsjednik DDS.-a u 'foto finišu' uz pedeset i jedan glas razlike osvojio je drugo mjesto u Dubrovniku dok je Đuro Capor, kandidat Srđ je Grad za kojeg su odmah nakon raspisivanja izbora proglasili favoritom za drugi krug, zauzeo treće mjesto.

No za razliku od njega, politički javnosti nepoznat SDP-ov kandidat koji je na izbore uskočio u zadnji tren sa 'klupe' kao zamjena prvom izboru socijal-demokrata, Jadranu Baraču, osvojio je skoro 7 posto i uz bok je predsjedniku Dubrovačke stranke Željku Ragužu. Izvrstan start za ozbiljnu političku karijeru!

image
HDZ-ovi kandidati za Dubrovnik -  Jelka Tepsić, Mato Franković i Zrinka Raguž
Tonci Plazibat/Cropix

Suprotno od svog prvaka, kandidati liste Vlahušićeve platforme Dubrovnik naš grad u nedjelju navečer nisu imali razloga za slavlje. Naime, udruženi HNS-ovci, HSLS-ovci i Reformisti jedva su prešli izborni prag. S druge strane za razliku od Đura Capora kojem očito nije pomogao uzlazni trend aktivizma nošen kandidatom Možemo za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, lista Srđ je Grad na izborima za Gradsko vijeće polučila je odličan uspjeh i pozicionirala se kao druga dubrovačka politička opcija.

Za razliku od dubrovačkih liberala, županijski HSLS dobro je odabrao stranu te nastavkom suradnje sa HDZ-om čija je koalicijska lista osvojila preko 40 posto glasova osigurao ostanak na političkoj sceni krajnjeg hrvatskog juga. Most je pak i na ovim izborima pokazao da se na njega na županijskog političkoj sceni itekako treba računati.

image
Božo Petrov
Bozo Radic/Cropix

Ne samo da njihov stranački predsjednik, Božo Petrov ide u drugi krug izbora sa aktualnim HDZ-ovim županom Nikolom Dobroslavićem koji je, istina, osvojio duplo više glasova, već je i njihova lista za županijsku Skupštinu osvojila jednak broj glasova – dvadesetak posto. Zasigurno, najveće razočaranje doživio je nezavisni Roko Tolić iza kojeg je stajao SDP i stranke ljevice koji je završio na trećem mjestu iako se na njega računalo kao na ozbiljnog protukandidata Nikoli Dobroslaviću u drugom krugu.

image
Nikola Dobroslavić
Tonci Plazibat/Cropix

U Dubrovniku susjednim općinama, Dubrovačkom primorju, Župi dubrovačkoj i Konavlima situacija se odvija prema predizbornim očekivanjima, s time da primorskog načelnika Nikolu Knežića čeka 'teška bitka' u drugom krugu protiv nezavisnog Vlaha Mozare i njegove liste mladih. Na samom jugu, u općini Konavle, aktualni HDZ-ov načelnik Božo Lasić proglasio je pobjedu u prvom krugu, a njegov susjed i stranački kolega, aktualni načelnik općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli zbog uočenih neprilnosti morati će pričekati ponavljanje izbora na biračkom mjestu u Petrači. Iako je Nardelli osvojio skoro 52 posto glasova, tek tada će se vidjeti ide li u drugi krug sa Antunom Bašićem, kandidatom Župke koji je osvojio 37 posto glasova.

25. travanj 2024 23:11