StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetWagner protiv Azova

Na ukrajinskom frontu 300 Srba ratuje protiv 200 Hrvata. Vučić i Milanović se slažu: ‘Nemaju što tražiti tamo‘

Piše dv
31. siječnja 2023. - 22:21

Već neko vrijeme se špekulira da ruska paravojna formacija Wagner novake nalazi, između ostalog, i u Srbiji. Uostalom, ubrzo nakon ruske invazije su se po Beogradu počeli pojavati murali crvene lubanje na crnoj pozadini; Wagnerov amblem. Osim toga, i mnoga videa koja se dijele po društvenim mrežama pokazuju srpske borce u ruskim postrojbama u Ukrajini., a državljani Srbije su aktivno sudjelovali i u aneksiji Krima 2014. godine, prenosi Slobodna Dalmacija.

Međutim, Srpkinjama i Srbima je, u stvari, zabranjeno pristupiti stranim vojskama.

Ministarstvo obrane i sigurnosnih vlasti u Beogradu tvrdi kako se podaci o srpskim borcima u Donbasu konstantno prikupljaju. Dosad je ukrajinsko veleposlanstvo u Srbiji procijenilo da se 2019. oko 300 osoba iz Srbije borilo u Ukrajini - na strani Rusije. Dodatno, kako kažu srpske vlasti, dosad je izrečeno više od 30 presuda zbog sudjelovanja u ratu koji traje već devet godina, piše DW.

Ipak, navode o tim aktivnostima su opovrgnuli utemeljitelj Wagnera Jevgenij Prigošin, ali i predsjednik Aleksandar Vučić. Potonji je također javno osudio reklamu za novačenje na srpskoj web-stranici ruskog državnog medija Russia Today, a srpski proturatni aktivisti podnijeli su kaznenu prijavu protiv niza srpskih državnih službenika koje okrivljuju da nisu spriječili odlazak dragovoljaca u Ukrajinu.

Međutim, u Ukrajini se neke Hrvatice i Hrvati bore (većinom) na strani domaćina. U prvoj polovici 2022. su neke TV-postaje prikazivale intervjue s više desetaka osoba, koje su se priključile ukrajinskoj vojsci. Neslužbeno se govorilo o 70 do 80 ukrajinskih boraca s hrvatskim državljanstvom.

Prema Rusima, od 24. veljače 2022. je oko 200 Hrvata otišlo u Ukrajinu, pri čemu se većina priključila Pukovniji Azov, koju su godinama zapadni mediji nazivali ‘neonacističkom‘. Među njima je i Denis Šeler, bivši šef navijačke organizacije nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba, koji se od 2014. godinama borio na strani Ukrajinaca, a kojega je Moskva označila "organizatorom hrvatskih plaćenika”.

Šeler kaže da hrvatske vlasti nisu svoje građane ni na koji način poticale da sudjeluju u aktualnom ratu. Dapače, uvijek se upozoravalo da je to ekstremno rizičan pothvat na vlastitu odgovornost. Poznato je i da su vođeni pregovori o oslobađanju Vjekoslava Prebega, koji je kao ukrajinski borac zarobljen u blizini Mariupolja i izveden pred ruski sud. U rujnu 2022. se vratio u Hrvatsku.

Ipak, ukrajinski vojnici nisu dobrodošli u Hrvatsku. Hrvatski Sabor je odbio prijedlog vlade da se u sklopu europske misije EUMAM omogući izobrazba ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju, dok je ispitivanje javnog mnijenja prije toga pokazalo da je gotovo 60 posto Hrvata protiv toga.

26. travanj 2024 14:31