StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPASNA DELIKATESA

Na tržnici kupili ribe, skuhali ih i pojeli za ručak: Ona je preminula odmah, a on nakon osam dana kome

Piše VauMijau
11. travnja 2023. - 14:13

Stariji bračni par preminuo je nakon što su pojeli otrovne ribe napuhače u Maleziji, a njihova kćer odmah se počela boriti da se uvedi stroži zakoni kako se ovakva tragedija ne bi ponovila.

Kako piše CNN, Ng Chuan Sing i njegova supruga Lim Siev Guan, oboje u ranim 80-ima, nisu znali da u kupili otrovne ribe na tržnici u regiji Johor. Pripremili su je za ručak, a nedugo nakon toga Lim počela teško disati i drhtati. Sat vremena nakon ručka, njen je suprug počeo osjećati isto.

Par je otišao u bolnicu i odmah su primljeni na odjel intenzivne skrbi. No, bilo je kasno. Liam je preminula u 19 sati. Njen suprug je bio u komi osam dana, no stanje mu je bilo sve gore i preminuo je. Sve je to medijima ispričala njihova kći Ng Ai Lee, koja je sazvala konferenciju za medije netom prije pokopa svojih roditelja, prenosi Jutarnji list.

Zatražila je da se u Maleziji postrože zakoni. U vodama te zemlje pliva najmanje 30 vrsta riba napuhača. 

- Oni koji su odgovorni za njihovu smrt trebaju odgovarati i nadam se da će istražitelji dati sve od sebe da otkriju tko je ribu pustio u prodaju. Nadam se da će vlada učiniti sve što može kako bi se podigla društvena svijest o trovanju koje se može dogoditi zbog konzumacije ovih vrsta ribe, kako se ovakve stvari nikad više ne bi dogodile - poručila je kćer nesretnog para.

Malezijski zakoni zabranjuju prodaju hrane koja je otrovna ili može ljudima donijeti izvjesne poteškoće, a kršenje tog zakona nosi kaznu od oko 2300 dolara, a predviđena je i zatvorska kazna do dvije godine. No, unatoč zakonu, otrovne napuhače se prodaju na mnogim tržnicama diljem zemlje, ističu stručnjaci. Smatraju se egzotičnima i privlače kupce, zbog čega se uvijek nađu u prodaji.

- Jednom kad je ova vrsta ribe očišćena i narezana, kakva se prodaje, gotovo je nemoguće prepoznati u kojoj se ribi radi kad se kupuje - istaknula je morska biologinja Aileen Tan.

Organi ove ribe, jednako kao i njena koža, krv i kosti, sadrže visoke razine otrova poznatog kao tetrodotoksin. Konzumacija dovodi do nesvjestice, grčeva, nemogućnosti disanja te smrti.

02. svibanj 2024 03:23