StoryEditorOCM

Na tron monarhije dolazi Charles III.: iza njega je dugo čekanje i buran privatan život, a posebno će zanimljivo biti vidjeti kako će se odnositi prema bratu i mlađem sinu

Piše Marija Čović/sd
8. rujna 2022. - 23:16

U trenutku kad je kraljica Elizabeta II. umrla, njezin sin Charles, dotadašnji princ od Walesa, postao je novi monarh koji će vladati pod imenom Charles III, piše Slobodna Dalmacija.

On će formalno biti potvrđen kraljem u roku od 24 sata od majčine smrti, a dogodit će se to u petak u palači St. James pred ceremonijalnim tijelom poznatim kao Accession Council, nakon čega će se prvi put nakon sedam desetljeća izvesti nacionalna himna s riječima "Bože, čuvaj kralja" umjesto "Bože, čuvaj kraljicu".

Ime je bila prva odluka koju je novi kralj morao donijeti, a mogao je birati između svoja četiri imena - Charles Philip Arthur George.

On nije jedini koji mijenja titulu, njegov direktni nasljednik, princ William, neće automatski postati princ od Walesa, a Kate princeza od Walesa, iako se to očekuje, ali odmah nasljeđuje drugu očevu titulu – vojvode od Corwalla. Charlesova supruga Camilla postaje kraljica supruga.

Charlesova krunidba pričekat će neko vrijeme zbog potrebnih priprema, krunidba njegove pokojne majke održana je više od godinu dana nakon što je postala kraljica.

Posljednjih devet stoljeća krunidbe se održavaju u Westminsterskoj opatiji, William Osvajač bio je prvi monarh koji je u njoj okrunjen, a Charles će biti četrdeseti.

U monarhiji staroj više od tisuću godina Charles je najduže čekao da postane kralj, bile su mu četiri godine kad je njegova majka postala kraljica, a princom od Walesa službeno je proglašen na svečanosti 1969. godine i već desetljećima se priprema za preuzimanje prijestolja.

Nemali je broj onih, naročito među republikancima, ali oni nikad nisu imali značajnu podršku u narodu, koji smatraju kako Charles zbog svojih ekscentričnosti i skandala u koje je bio upleten, neće biti dobar kralj, drugi smatraju kako će zbog dugog čekanja na krunu biti pripremljeniji od bilo koga prije njega.

Njegovi pristaše smatraju kako će mu mudrost, promišljenost i zalaganje za zaštitu okoliša donijeti podršku kakvu zaslužuje, uz to je poznat i po smislu za humor.

No još uvijek najveća sjena koja se nadvija nad njim je propali brak s pokojnom princezom Dianom i još uvijek značajna nesklonost javnosti prema njegovoj drugoj supruzi, sada kraljici supruzi Camilli, s kojom je održavao vezu prije i za vrijeme braka s Dianom.

Premda su već krenule šale o tome kako mu neće biti lako početi raditi u dobi od 73 godine – 14. studenoga će proslaviti 74. rođendan, oni koji Charlesa dobro poznaju tvrde kako je, premda komplicirana osoba, izuzetno znatiželjan prema svemu oko sebe, pun entuzijazma i čvrstih radnih navika, te kako puno onoga što se o njemu pojavljuje u medijima jednostavno nije točno.

Voli kazalište, književnosti, slikarstvo, operu i pop glazbu, obožava raditi u vrtu voli Shakespearea, slika akvarele i piše knjige za djecu.

Sada će se, kad je postao kralj, dosta toga promijeniti, ono što sasvim sigurno planira jest smanjenje "prve linije" monarhije, odavno već planira pretvoriti je u "mršaviju mašineriju" s manje prostora za ogovaranje.

Kralj Charles III. Sigurno će se željeti riješiti "priljepaka" od kojih monarhija nema koristi, a bit će itekako zanimljivo vidjeti kako će u tome proći njegov brat, princ Andrew, i mlađi sin, princ Harry.

Charlesovi planovi jasno su se vidjeli tijekom proslave Elizabetinog platinastog jubileja kad je ona ograničila broj onih koji su se pojavili uz nju na balkonu Buckinghamske palače samo na radne članove kraljevske obitelji.

Nije tu bilo mjesta ni za Andrewa ni za Harryja, prvi je udaljen iz javnosti zbog skandaloznih veza s pokojnim američkim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom, a Harry je sa suprugom Meghan Markle 2020. okrenuo leđa monarhiji i od tada je javno blate u svakoj prigodi.

Smanjivanje monarhije moglo bi donijeti i probleme ako to bude značilo da će manji broj radnih članova obitelji moći svoju pozornost i vrijeme posvetiti manjem broju institucija čiji su pokrovitelji kako bi se posvetili ograničenom broju značajnijih problema, a očekuje se kako će zaštita okoliša biti jedan od prioriteta Charlesove vladavine.

Stručnjaci za kraljevsku obitelj smatraju kako Charles želi smanjiti monarhiju kako bi se smanjili troškovi i kako bi oni koji je budu predstavljali bili vrijedni novca kojeg dobivaju od poreznih obveznika.

Kako će sve to izgledati i hoće li koraci koje namjerava poduzeti Charlesu priskrbiti veće poštovanje i popularnost među podanicima, tek ćemo vidjeti.

Nije nikakva tajna da su u brojnim anketama Britanci iskazivali želju da se nakon Elizabetine smrti "preskoči" Charlesa i da kralj postane William. To se, naravno, nije dogodilo, Charles je konačno dočekao ono za što je predodređen, a sada je William u poziciji onoga koji čeka na prijestolje.

Pet puta u Hrvatskoj

Dok je bio princ od Wallesa, Charles je pet puta bio u Hrvatskoj, prvi put 1978. godine, a posljednji u ožujku 2016. godine kad je sa suprugom Camillom posjetio Zagreb, Osijek i Đakovo, kad su, između ostaloga, uživali u raznim delicijama koje su im domaćini ponudili

Nakon potresa koji su pogodili Zagreb i petrinjsko područje, Charles je, uz donacije Crvenom križu, poslao poruku u kojoj je pisalo:

- Teško je i zamisliti koliko teško pada ovaj posljednji udarac, usred ove užasne pandemije za koju znam da nastavlja okrutno pogađati i Hrvatsku, i samo devet mjeseci nakon razornog potresa u Zagrebu.

Možda će i kao kralj ponovno doći na ove naše prostore.

10. svibanj 2024 10:26