StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPANTOVČAK |

ZORAN MILANOVIĆ PRISEGNUO ZA PETOG PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE ‘Tako mi Bog pomogao!‘, ispratio bivšu predsjednicu

Piše JL
18. veljače 2020. - 10:47
Zagreb, 180220. Pantovcak. Predsjednicka inauguracija Zorana Milanovca u svecanoj dvorani na Pantovcaku. Na fotografiji: Zoran Milanovic.CROPIX
NOVO 13:20 - Zoran Milanović je ispratio Kolindu Grabar Kitarović s Pantovčaka i pritom joj darovao buket cvijeća. Sada već bivša predsjednica je ušla u službeno vozilo i napustila rezidenciju.

12:23 - Nakon što je završila izvedba pjesme "Tvoja zemlja" Vice Vukova, koju je pjevala klapa Sv. Juraj, završila je svečanost prisege. Sada slijedi koktel za uzvanike.

12:08 - Zoran Milanović upravo je prisegnuo kao predsjednik Republike Hrvatske, a nakon to ga je potpisao tekst prisege.

 - Objavljujem da Milanović stupa na dužnost sutra, 19. veljače - rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Milanović se, prenosi Jutarnji list, u svom govoru prvo zahvalio svim svojim prethodnicima.

- Hvala svima njima, smatram da su ve radili u dobroj vjeri. Izbori su metoda za postizanje mirnog kompromisa između želja različitih ljudi. Jedno je istina, a jedno je legitimna politička volja. Kakako da razdovijimo istinu i želju, naročito danas kad tehnologija manipulira ljudskim medijima. Neovisnost sudstva i medija, te rad znanstvene zajednice najveća su brana tiraniji.

 - Čini mi se da postoji samo jedan pravi put - puna i aktivna podrška vlasti akademskoj i znanstvenoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija. To je najčvršća brana tiraniji. Tiraniji svake vrste - poručio je Milanović.

Znanstvena zajednica, sudstvo i mediji, tvrdi, moraju neprestano raditi na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima.

 - Zaštita i promicanje neovisnosti sudstva, medija i znanosti najvažniji su sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika Republike za stabilnost državne vlasti - istaknuo je predsjednik.

Poručio da ne kani biti korektivni, nego konstruktivni faktor kad je riječ o područjima izravne nadležnosti ili sunadležnosti predsjednika Republike, dodavši da to proizlazi iz duha Ustava.

Molim vas i da imate razumijevanja za moje buduće greške - bit će ih. Greška je kad jedni drugi dovodimo u pitanje motivaciju njihovih djela. Svakako dana borit ću se da se prokazuje praksa kojom se nekome osporava patriotizam. To je kritička privrženost i negacija isključivosti, nastojanje na afirmaciji vrijednosti koje naše društvo čine boljima i sadržajnijima. Patriotizam podrazumijeva i zahvalnost svima onima koji su dali život u Domovinskom ratu, ali i onima koji su ga dali u prethodnom ratu, u borbi za antifašizam.

Naša budućnost ovisi o kvaliteti školovanja, a Hrvatska je, usprkos svemu, dovoljno bogata država da omogući školovanje svim ljudima.
Našu Republiku ne čine ni samo visokoobrazovani, ona jednako pripada i menadžerici i potplaćenoj radnici na blagajni. Suzbijanje klijentelizma, laži i pohlepe glavni su instrumenti borbe protiv nejednakosti. Ovo je kuća za nas, za naše građane.
Hvala vam, živjeli i živjela Republika Hrvatska - rekao je Zoran Milanović.

12:02 - U dvoranu dolazi izabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović, prati ih pljesak okupljenih.

12:00 - Počinje inauguracija, na Pantovčak su stigli predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i njezin suprug Jakov Kitarović, donosi Jutarnji.
 
23. travanj 2024 16:17