StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVIK DOMAĆIN JEDNOG OD NAJVEĆIH MEDICINSKIH SKUPOVA OVE GODINE

Na okupu vrhunski svjetski ginekolozi

21. ožujka 2019. - 20:58
Dubrovnik je od 21. do 23. ožujka domaćin jednog od najvećih medicinskih skupova u Hrvatskoj ove godine. Skup pod nazivom 'Treći svjetski kongres o 3D/4D ultrazvuku u ginekologiji i opstetriciji' održava se u hotelu Valamar Lacroma, a njim se slavi 30. godina kliničkog 3D ultrazvuka u ovoj medicinskoj oblasti.

Predsjedatelji skupa su ugledni hrvatski liječnik i akademik Asim Kurjak koji je istodobno i direktor Ian Donald škole ultrazvuka u Hrvatskoj i profesor Eberhard Merz, koji je direktor Ian Donald škole u Njemačkoj. Dvojica uglednih liječnika i znanstvenika okupili su u Dubrovniku svjetsku medicinsku i znanstvenu elitu iz pedesetak zemalja svijeta s namjerom da tijekom slijedeća tri dana na kongresu predstave i rasprave najnovija istraživanja i spoznaje u toj suvremenoj i vrlo naprednoj tehnologiji.

Inače, Kongres se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a danas su se sudionicima prigodno obratili profesori Kurjak i Merz te dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Tom prigodom je kraće predavanje o povijesti, kulturi i znanosti Dubrovnika održao ugledni profesor sa Sveučilišta Yale Ivo Banac, a program je "zaokružio" folklorni ansambl Linđo izvedbom spleta svojih najpoznatijih plesova.

Recimo i to kako će na ovom Kongresu mnogo riječi biti i o Kanet testu kao revolucionarnom testu mozga još nerođenog djeteta koji je na prijedlog znanstvenika iz Japana prozvan upravo po prof Kurjaku, KANET (Kurjak’s Antenatal Neurobehavioral Test). Naime, nakon što je utvrđeno kako se kora mozga razvija s osam tjedana, znanstvenici okupljeni oko prof Kurjaka su dokazali da mozak dobiva prvi poticaj za rast upravo tada te su utvrdili kako se ti pokreti dijele na kompleksne, izolirane i pojedinačne. Temeljem tih pokreta moguće je otkriti i moždanu paralizu koja će se kasnije javiti kod djeteta. Svjetske statistike pokazuju da je učestalost te bolesti stalno ista: 3- 4 od 1000 rođene djece oboli od paralize. Samo u Americi ima 800.000 oboljelih, a nema lijeka. Dugo se vjerovalo da je uzrok tome greška koju liječnik počini za vrijeme poroda, pa su pokrenuti i mnogi sudski sporovi protiv liječnika. No, zahvaljujući KANET-testu sada se zna da se u 90 posto slučajeva bolest razvija prije poroda.

KANET test prati pokrete ruku, nogu i mimiku lica fetusa i może da ukaže na cerebralnu paraliżu te da otkrije više perinatalnih problema nego dopler majke i čeda. Prema mišljenju profesora Kurjaka, ultrazvučna dijagnostika je pred velikim izazovima kao što su proučavanje saznajne funkcije mozga, emotivne faze fetusa: pamti li fetus i kako reagira na bol...
18. travanj 2024 08:36