StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVE JE SNIMLJENO

Na nebu iznad našeg Jadrana pojavio se jezivi krug, promjera od čak 360 kilometara i bliještio je! Što je to bilo?

Piše dv
5. travnja 2023. - 16:00
Talijanski stručnjak je napravio i prikaz kruga, zaista je bio ogroman, protezao se od Italije do ZadraGOOGLE MAPS

Iznad središnje Italije i našeg dijela Jadrana u noći 27. ožujka vidio se golemi prsten crvene svjetlosti koji je izgledao poput scene iz znanstveno-fantastičnih filmova, piše National Geographic.

O svemu piše i Yahoo news i drugi znanstveni portali u svijetu.

- Jezivi prsten crvenog svjetla bliješti poput golemog NLO-a iznad Italije. Što je to bilo? - u naslovu je Live Scienca.

Iako je prema riječima svjedoka ovaj fenomen bio kratkog vijeka, fotograf Walter Binotto uspio je snimiti fotografije koje su postale viralne i pokrenule hrpu teorija. No ubrzo su se javili znanstvenici koji su objasnili o čemu se radi, donosi Slobodna Dalmacija.

Fenomen je također poznat kao - emisija svjetlosti i vrlo niske frekvencije poremećaja zbog izvora elektromagnetskih impulsa ili skraćeno ELVE.

Promjer kruga u ovom slučaju iznosio je 360 ​​km, a predstavlja vrstu poremećaja koji nastaje u stratosferi ili mezosferi uslijed intenzivnog elektriciranja grmljavinskih oluja. Drugim riječima, kada elektromagnetski impulsi munje pogode ionosferu našeg planeta u njenim gornjim dijelovima, pojavljuje se crvena svjetlost.

Fotografiju možete vidjeti OVDJE.

Prvi put su snimljene 1990. godine, a razlog tome leži u činjenici da su uglavnom vidljive samo iz svemira. Stručnjaci tvrde da je nekoliko njih uhvaćeno objektivima NASA-inih kamera, ali da je potonja najbolja slika sa Zemlje. I sve zahvaljujući snažnoj oluji koja je pogodila Anconu i proizvela snažne električne udarne valove.

‘Prsten visi‘

Iako je ovakav tipa ‘aureole‘ teško snimiti, jedna osoba, fotograf prirode Valter Binotto, uspio je snimiti blistavi krug na nebu iznad grada Possagno u sjevernoj Italiji 27. ožujka.

Međutim, crveni prsten se zapravo nije nalazio iznad grada. Umjesto toga, masivni krug, promjera oko 360 kilometara, treperio je iznad središnje Italije i dijela Jadranskog mora i Dalmacije. Samo je perspektiva učinila da prsten izgleda kao da visi iznad grada.

30. travanj 2024 13:03