StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPovodom Svjetskog dana voda

Na konferenciji u Ujedinjenim narodima u hrvatskoj delegaciji i bivši direktor dubrovačkog Vodovoda, Valentin Dujmović

Piše dv
26. ožujka 2023. - 11:52

Povodom Svjetskog dana voda u New Yorku se od 22. do 24. ožujka 2023. održala Konferencija Ujedinjenih naroda o vodi (UN 2023. Water Conference on the Midterm Comprehensive Review of the Implementation of the Objectives of the International Decade for Action "Water for Sustainable Development", 2018-2028). Na konferenciji sudjeluje i Delegacija Republike Hrvatske, koju vodi državni tajnik Mario Šiljeg, uz njega je Dujmović kao zamjenik generalnog direktora HV i Elizabeta Kos kao ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora. Značaj ove konferencije očituje se i u činjenici da ovakva globalna konferencija na temu voda nije održana od davne 1977. godine.

Naglasak Konferencije je primarno na ostvarenju cilja održivog razvoja 6 UN Agende 2030. vezanog za vode (osiguranje vodoopskrbe i odvodnje/sanitacije), ali i drugih ciljeva održivog razvoja vezanih za vode, osobito u svjetlu klimatskih promjena i kriza, pri čemu očuvanje kakvoće, kao i sve izraženije pitanje količine vodnih resursa postaje jedno od ključnih pitanja, i to na globalnoj razini.

image

konferencija UN-a o vodi, državni tajnik Mario Šiljeg

Hrvatske Vode/

Domaćini ove Konferencije su Nizozemska i Tadžikistan. Konferencija će se sastojati od uvodnog i završnog zasjedanja, šest plenarnih sjednica i pet interaktivnih dijaloga, a planiran je i niz popratnih događaja.

Europska komisija će biti supredsjedavateljica, s Kinom, 2. interaktivnog dijaloga Voda za održivi razvoj.

Europska unija se pridružuje Koaliciji za prekograničnu vodnogospodarsku suradnju, kao oblik dobrovoljne obveze država Europske unije i doprinos postizanju SDG-a 6. S obzirom na veliki značaj prekograničnih vodotoka i prekogranične vodnogospodarske suradnje za Republiku Hrvatsku, RH posebno pozdravlja ovu Koaliciju.

Također su na razini EU usklađene Dobrovoljne obveze – Voluntary commitments for Water Action Agenda- skup obveza koje DČ EU, kada je o riječ o doprinosu postizanju UN Agende održivog razvoja i ciljevima relevantnim za vode, već provode ili rade na tome, koje također podržava i Republika Hrvatska. Očekuju se što konkretnije dobrovoljne obveze, i to one koje će predstavljati prekretnicu (game changer) i ubrzati ostvarivanje ciljeva.

Konferencija donosi i inicijativu za uspostavu posebnog izaslanika UN za vode (UN Special Envoy on water) s ciljem promicanja dijaloga i zastupanja pitanja relevantnih za vode (SDG 6 i drugih ciljeva održivog razvoja relevantnih za vode) na najvišoj političkoj razini u UN-u i šire, što Hrvatska podržava

26. rujan 2023 17:57