StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAKVA PROMIDŽBA |

NA INAUGURACIJI JOEA BIDENA Točit će se naš Dingač, butelja od 12 dolara u američkim restoranima prodaje se za 60 do 80 dolara

Piše dv
19. siječnja 2021. - 14:44

Na inauguraciji novog američkog predsjednika točit će se i vina iz Hrvatske, točnije zinfandel i pelješki dingač, koji je inače prvo zaštićeno hrvatsko vino.
Naime, plavac mali najznačajnija je autohtona sorta grožđa u Hrvatskoj, a najbolji vrhunski plavci nastaju na položajima Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu, na južnoj strani otoka Hvara, kao i na dobrim položajima na bračkom i viškom vinogorju.
"Od davnina je poznato da se na položaju Dingač proizvodilo veoma cijenjeno vino koje je još prije 15. stoljeća bilo na glasu i na tržištu postizalo puno višu cijenu od ostalih kvalitetnih dalmatinskih vina.
Dingač je vrhunsko crno suho vino kontroliranog podrijetla s ograničenih područja pelješkog poluotoka. Zaštićeno je Ženevskom konvencijom 1961. godine i postalo je prvo hrvatsko vino zaštićeno zakonom" - komentirao je Slobodan Rosić iz udruge Plavac mali s Pelješca, dodavši kako se više od 90 posto plavca proizvodi upravo na Pelješcu.
"Ovo nije samo odlična promocija dingača i Pelješca, već i cijele Hrvatske", rezimirao je.

Hrvatska butelja dingača od 12 dolara, inače, u američkim restoranima prodaje se za 60 do 80 dolara.
Da je odabir hrvatskih vina za inauguraciji novog američkog predsjednika kulminacija višegodišnjih trendova uspješnog izvoza i promocije naših vina na američkom tržištu smatra potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Dragan Kovačević, koji kaže kako izvoz nije narušila ni korona kriza.

"Izvoz nam raste po stopi od 10 do 15 posto godišnje, a prema podacima za prvih deset mjeseci 2020., dosegao je iznos od 860 tisuća dolara, odnosno zadržao se na razinama iz 2019., unatoč kriznim uvjetima poslovanja i pandemiji COVID-19", pojasnio je Kovačević.

19. rujan 2024 20:53