StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEPIDEMIOLOŠKA SLIKA|

NA DUBROVAČKOM PODRUČJU STAGNACIJA UZ VISOKE BROJKE: Idući tjedan ponovno masovnije cijepjenje, izvjesno produljenje strožih mjera!

Piše Kristina Filičić
12. ožujka 2021. - 07:31

Epidemiološka slika hrvatskog juga u zadnja dva tjedna od kada je došlo do naglog rasta broja novozaraženih, stagnira. Brojke se dnevno kreću od 65 do 90, pa iako se zadržavaju u spomenutim okvirima, još uvijek su visoke. U cijeloj zemlji bilježi se rast covid pozitivnih, no Dubrovačko-neretvanska županija neslavno se drži samog vrha.

- U Konavlima je broj u padu ali ipak dosta visok, Župa je na platou pa bi mogla i ona lagano dole ali to još treba vidjeti, a Dubrovnik stalno lagano raste. Broj je dosta niži nego Župa i Konavle, ali raste. Vjerojatno je dijelom uzrok i taj britanski soj, svakako je i on kumovao da bude gore nego što bi bilo da nije njega – kaže ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić na aktualnu epidemiološku situaciju. Iako još nisu stigli, očekuju i rezultate je li na ovom području prisutno i drugih sojeva osim britanskog. Što se cijepljenja tiče, za idući tjedan na raspolaganju je tisuću i pol doza AstraZenece, u tijeku je podjela cjepiva.Valja spomenuti kako je obje doze cjepiva do sada dobilo 1700 žitelja Županije, što je otprilike 1,5 posto. Prvu dozu dobilo je njih 7800.

image
Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić
Božo Radić/cropix

Početkom ovog tjedna organizirano je cijepljenje protiv Covida 19 u Sportskoj dvorani u Gospinom polju. Cijepilo se 592 sugrađana na tom punktu, a još ih je cijepljeno između 300 i 400 kroz obiteljske ordinacije u kojima je do sada procijepljeno oko dvije i pol tisuće ljudi, podatak je Doma zdravlja Dubrovnik. Dinamikom cijepljenja nitko nije zadovoljan zbog nedostatka doza cjepiva, kaže ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan.

- Sve doze koje dobijemo i mi i Zavod za javno zdravstvo i bolnica sve potrošimo i zadovoljni smo načinom kako je išlo cijepljenje s dozama koje smo imali. Kad bude više doza, bit će puno bolje. Za sada postoji interes za cjepivo, imamo na popisu dosta ljudi koji će doći na red kako bude dostupno cjepivo – kaže Bazdan i dodaje kako će se 'nakon procijepljivanja rizičnih skupina i starijih osoba biti u dobroj poziciji jer će se onda moći cijepiti zdravo, radno aktivno stanovništvo'.

image
Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan
 
Bozo Radic/Cropix

S ovakvim tempom cijepljenja, kada možemo očekivati zadovoljavajuću procijepljenost, jer i to je jedan od uvjeta zbog kojih možemo očekivati kakvu takvu sezonu, Bazdan kaže 'to u Hrvatskoj ne zna nitko'.

- S obzirom na broj doza koje dobivamo na ovaj način nećemo još neko vrijeme.

U ovom tjednu potrošene su sve doze koje su stigle do juga. Za idući tjedan točnije četvrtak najavljuje ponovno značajnije cijepljenje s većim brojem doza i to u Sportskoj dvorani i po ordinacijama na otocima, Janjini, Stonu, Slanome, Grudi i Cavtatu. Očekuju oko 800 doza.

Što se pak doza cjepiva tiče, prema riječima župana Nikole Dobroslavića 'razgovaralo se s Vladom o mogućnosti da u Županiju dođe više cjepiva od prosjeka u RH, kako bi se doskočilo katastrofalnoj lanjskoj turističkoj sezoni što se jedino može dobrom procijepljenošću i pridržavanjem mjera'.

image
.
Božo Radić/cropix

Potvrđuje to i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Joško Cebalo i kaže kako 'rade na tome da se dobiju što veće količine cjepiva'.

- Jasno nam je da se na cijelom području RH mora ravnomjerno procjepljivati, međutim s obzirom na našu lošiju epidemiološku situaciju zadnjih nekoliko tjedana a i značaj turizma za naše gospodarstvo kao i činjenicu da smo najviše pogođeni s pandemijom kada vidimo lanjske turističke brojke, radit ćemo sve da ta količina bude što veća. Mi stalno komuniciramo i s Vladom i Nacionalnim stožerom i hrvatskim Zavodom za javno zdravstvo – kaže Cebalo.

image
Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Joško Cebalo
Božo Radić/cropix

Hoće li se zbog nepovoljne statistike produljiti strože mjere koje su na snazi od Općine Konavle do Općine Ston?

- Nakon sastanka s čelnicima Grada Dubrovnika i općina Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Ston, sjednica je Stožera sa ZZJZ-om i onda ćemo prema Nacionalnom stožeru uputiti određeni prijedlog. Vrlo vjerojatno je to da će se produžiti postojeće mjere ali ne bi htjeli prejudicirati nego prvo čuti stav epidemiologa. Definitivno je zustavljen rast novooboljelih ali brojke su i dalje velike – zaključuje Cebalo.

U županiji su, prema najnovijim podacima, zabilježena 82 slučaja zaraze, hospitaliziranih je 62, a trenutno je aktivan 701 slučaj zaraze. Obrađeno je 330 uzoraka, što znači da je udio novozaraženih u testiranima oko 25 posto. Pogledamo li udio oboljelih u DNŽ u odnosu na broj u RH, a u četvrtak je to bilo 82 odnosno 777, on je gotovo 10 posto. Treba imati na umu da Nacionalni stožer objavljuje pozitivne utvrđene putem PCR testa, a u brojci Županijskog stožera su i oni utvrđeni brzim antigenskim testom.

09. svibanj 2024 16:38