StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČUVENI ISTRAŽIVAČ

Na današnji dan prije 700 godina preminuo je Marko Polo

Piše dv
8. siječnja 2024. - 17:22

Na današnji dan prije 700 godina, 8. siječnja 1324. u Veneciji je umro istraživač i putopisac Marko Polo. Rođen je 15. rujna 1254., a oko mjesta njegovog rođenja postoje mnoga sporenja, vezano uz to je li rođen u Veneciji (kako se slaže većina povjesničara) ili u gradiću Korčuli (teoriju koja zasniva se na jednom dokumentu iz 15. stoljeća stoljeća po kojem je obitelj Polo podrijetlom iz Dalmacije.

Markov otac Niccolò i stric Matteo, poduzetni trgovci s Istokom, prevalili su između 1261. i 1269. put do Kine, priključivši se izaslanstvu koje je perzijski kan Hulagu slao mongolskomu velikom Kublaj-kanu, koji je tada imao svoju prijestolnicu u Khanbaliqu (Peking). Iz Kine su se vratili kao Kublaj-kanovi izaslanici papi, s pismom u kojem kan moli da mu se pošalju učeni ljudi, koji bi poučavali u njegovu carstvu. Kada su 1271. krenuli na svoje drugo putovanje s papinim odgovorom, prateći dva dominikanca u Kinu, priključio im se i Marko, donosi Bljesak.info.

Marko Polo je kroz svoje priče upoznao Europljane sa mnogim stvarima iz Kine koje su danas sastavni dio zapadnog načina života, poput sladoleda, pizze, tjestenine, naočala, harmonike, zmaj (letjelica), štapovi za žongliranje. Tisuće pustolova i istraživača nadahnjivali su se njegovim pričama, te su kretali u nepoznato, željevši vidjeti i doživjeti barem djelić onoga o čemu je Marko pričao. Najpoznatiji među njima je bio Kristofor Kolumbo. U kolovozu godine 1299. pušten je Marko Polo iz zatvora i vratio se u Veneciju, gdje je s ujakom i ocem radio u trgovačkoj tvrtki i ubrzo postao bogati trgovac. Godine 1300. oženio je Donatu Badoer, kćer trgovca Vitale Badoera. Imali su tri kćeri Fantinu, Bellelu i Moretu. Godine 1323. zbog bolesti Marko Polo bio je prikovan za krevet. Dana 8. siječnja 1324. g. unatoč naporima liječnika preminuo je u svojoj postelji.

14. lipanj 2024 19:37