StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUz međunarodni Dan muškaraca

Muška patnja u trgovinama ženske odjeće: ‘Nesretnik gleda u mobitel i u strop trgovine moleći za Božjom milošću dok gospođa isprobava treću haljinu. Vruće mu je, smrde mu parfemi, iritira ga klaustrofobija, preznojava se...‘

Piše DV/Marina Radoš
19. studenog 2023. - 11:51

Danas se diljem globusa obilježava Međunarodni dan muškaraca 19. studenog. Mnogo manje razvikan od Dana žena, dan je to posvećen muškarcima svih dobi, rasa i nacionalnosti.

Ove nedjelje se na Dan muškaraca prigodno osvrnula splitska novinarka i publicistica Marina Radoš čiji post prenosimo u nastavku:

image

Dok ona bira, on neutješno čeka

/Shutterstock

Muška patnja u trgovinama ženske odjeće

 

To me pitanje muči otkako sam stasala. Zašto, dame i gospodo? Zašto? Ulazim u trgovinu ženske odjeće, obuzima me blaža anksioznost, uzimam odjeću koju trebam isprobati i krećem prema kabinama za isprobavanje odjeće.

Tamo uvijek, ali uvijek, stoji ili sjedi jedan nesretnik koji čeka svoju suprugu da isproba odjeću. Ona isprobava i izlazi pred njega, on briše znoj s čela dok sjedi na onoj Zarinoj klupici i proklinje dan kada se rodio.

Svaki odgovor koji joj da je pogrešan: "Super ti stoji - Ne stoji mi super, samo me požuruješ." "To i nije nešto - Kako mi možeš to reći?"

Nesretnik gleda u mobitel i u strop trgovine moleći za Božjom milošću dok gospođa isprobava treću haljinu. Vruće mu je, smrde mu parfemi, iritira ga klaustrofobija, preznojava se.

Zašto? Zašto ovo ljudi rade?

Zašto žene tjeraju muževe, momke, braću i očeve da sjede na onoj nesretnoj Zarinoj klupici i čekaju da se isproba odjeća?

Pa žene drage, ako on već plaća odjeću sigurno mu je draže da vam ustupi karticu i pije pivu na terasi kod Zare dok vi obavite šta vam treba. Zar tako ne biste bili sretniji i vi i on? Zar vam ne bi bilo draže od njega dobiti poruku: "Samo ti polako, ja ću popiti još nešto" nego gledati voljenog muža ili momka kako se otapa pod Zarinim svjetlom kao u najdubljem krugu psihološkog pakla?

On ne zna kako vam nešto stoji. On ne može procijeniti. On samo želi izaći iz trgovačkog centra i žali što nema pištolj da si puca u usta ili u zrak kad napokon izađete.

Ne znam što bi jedno muško biće moralo uraditi svojoj supruzi da dobije vječnu kaznu sjedenja u Zari, ali na današnji dan molim žene da s tim prestanu. To je kazna od koje vi, drage žene, nemate ništa.

Sretan Međunarodni dan muškaraca svim nesretnicima ovog svijeta koji će i idući tjedan sjediti u znoju u Zari i procjenjivati je li joj bolji crni ili sivi sako.

Oni sretniji među vama će svojoj dragoj samo dati Visu i stisnuti zube kada idući mjesec dođe račun. Nema tog iznosa koji je veća muka i kazna od one klupice u Zari. Nema.

04. svibanj 2024 05:38