StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetuspjeh filma Antonete Alamat Kusijanović

“Murinu” u Francuskoj vidjelo 50.000 gledatelja, kreće u kina SAD-a

Piše dv
14. lipnja 2022. - 09:17
Zagreb, 020921. Ljetna pozornica Tuskanac. Svecana premijera Murine, domaceg filma nagradjenog u Cannesu Antonete Alamat Kusijanovic. Na fotografiji: glavna glumica Gracija Filipovic.Zeljko Puhovski/cropix/Cropix

Film “Murina” redateljice Antonete Alamat Kusijanović u kinima širom Francuske dosad je vidjelo više od 50.000 gledatelja, a već u srpnju redovna distribucija filma kreće i u Sjedinjenim Američkim Državama što potvrđuje kvalitetu i zanimljivost ovog filma lani nagrađenog na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu.

U redovnoj distribuciji u francuskim kinima koja je započela 20. travnja “Murinu” je dosad vidjelo 50.133 gledatelja, a prikazana je u 94 kina. “Murina” će od početka srpnja biti u kinima SAD-a, a zasad su dogovorena prikazivanja u kinima Ujedinjenog kraljevstva, Irske, Španjolske, Portugala, Novog Zelanda, Australije, Meksika, Njemačke, Švedske, Češke, Slovačke i brojnih drugih zemalja.

Film “Murina” dugometražni je debi redateljice Antonete Alamat Kusijanović, a nastao je u produkciji zagrebačkog Antitalenta. Film je premijerno prikazan lani na filmskom festivalu u Cannesu gdje je nagrađen Zlatnom kamerom (Camera d’Or) koja se dodjeljuje najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa. Ta nagrada predstavlja jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu, a “Murina” ne prestaje nizati uspjehe i privlačiti publiku u kina.

Do danas je film prikazan na više od 60 festivala i osvojio je 23 nagrade. Uz prestižnu cannesku, tu je i nagrada za najbolji film u Hamptonsu, kao i nagrada Femme Du Cinema u Les Arcs u Francuskoj uručena Antoneti Alamat Kusijanović kao najperspektivnijoj redateljici godine. Na domaćem terenu Antoneti Alamat Kusijanović će 19. lipnja na svečanosti u Zagrebu biti uručena godišnja nagrada “Vladimir Nazor” koju Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja.

Film “Murina” priča je o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante koji počinje pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom jednog vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

Glavne uloge igraju mlada glumica Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis. Scenarij uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović supotpisuje Frank Graziano. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Redateljica Antoneta Alamat Kusijanović rođena je u Dubrovniku. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu završila je studij produkcije, a zatim režiju na Sveučilištu Columbia u SAD-u. Za svoj kratki film “U plavetnilo” osvojila je nagrade u Berlinu i Srce Sarajeva, a film je bio nominiran za studentskog Oscara.

21. ožujak 2023 09:20