StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTeško pacifistima

Muke Rusa koji se odbijaju boriti, zatvaraju ih u vlažne podrume, premlaćuju, odvode na lažna strijeljanja, a mnogima se izgubio svaki trag

Piše dv
13. prosinca 2022. - 17:26

Kada je sredinom rujna ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio " djelomičnu mobilizaciju" ruskih muškaraca kako bi ojačao svoje trupe koje se bore u Ukrajini, odmah je bilo jasno da se radi o potezu koji nije popularan u javnosti, a još manje među ljudima koji su bili potencijalna "meta" mobilizacije.

Ubrzo nakon što je mobilizacija krenula, više od 700.000 ruskih muškaraca je napustilo zemlju kako ne bi završili na fronti. Njih oko 300.000 nisu bili te sreće. Među onima koji nisu izbjegli prvi val mobilizacije (čini se da bi i drugi mogao uslijediti početkom iduće godine) nemalo je onih koji su na frontu poslani bez ikakve značajnije obuke, opreme, a često im je uvaljeno i zastarjelo i ponekad neispravno oružje, piše Jutarnji list.

image

Vojnici koji izbjegnu borbu ostanu i bez blagoslova

AFP

Stoga nije čudno da se na malo preostalih neovisnih ruskih medija (koji uglavnom djeluju izvan Rusije, iz svojevrsnog egzila) sve više širi priča o mobiliziranim vojnicima koji se odbijaju boriti. Kako se čini, njihova nevoljkost da postanu Putinovo "topovsko meso" gurnula ih je u pakao ne toliko bolji od rovova u kojima su mogli zaglaviti. Naime, vojnike koji se odbiju boriti njihovi suborci zatvaraju u podrumske ćelije, često ih mlate, izgladnjuju, prijete im dugogodišnjim kaznama zatvora te ih čak znaju podvrgavati takozvanim "lažnim smaknućima", kažu rođaci tih vojnika, piše Daily Mail, pozivajući se na ruske neovisne medije te objave na društvenim mrežama.

Zatvoreno Više stotina vojnika

Dosad je otkriveno najmanje devet lokacija na kojima "čami" više stotina ruskih vojnika koji se ne žele boriti. O tim se improviziranim tamnicama počelo pisati u listopadu ove godine kada je Telegram kanal ASTRA, koji vode izbjegli ruski novinari, pisao o 20 ruskih vojnika koje su njihovi suborci držali u groznim uvjetima negdje u podrumu u Luhansku.

U video snimci koja je nekako procurila iz tog podruma muškarci su se žalili da ih drže u neljudskim uvjetima, da moraju spavati pod stropom koji prokišnjava i da za obavljanje nužde svi zajedno imaju tek jednu kantu. Poručili su da su u podrumu završili jer se nisu željeli vratiti na frontu.

image

Potencijalni ruski vojnici vidjeli su kako su prošli njihovi prethodnici

AFP

Tamo su proveli još nekoliko dana nakon čega ih se odvelo u Rubižne, držalo još 10 dana i potom im se svima prijetilo dugotrajnim zatvorskim kaznama ako se odbiju boriti. Nakon što su još jednom odbili dolazak na bojište, ovi muškarci odvedeni su u prostorije nekadašnjeg zatvora pokraj grada Alčevsk. Nakon toga gubi im se svaki trag, piše Daily Mail.

Sličan "zatvor" otkriven je u jednom mjestu u oblasti Donjeck gdje se također držalo oko 20-ak ljudi.

- U podrumu nema WC-a, zatvorenici se tjednima nisu okupali, a hranu dobivaju samo jednom tjedno, piše ASTRA.

rudar namamljen u rat

O istom podrumskom zatvoru izvijestio je i ruski Insider. Za njih je progovorila i izvjesna Elena Kašina koja je rekla da tamo drže njenog 33-godišnjeg muža - i on je zatvoren nakon što je odbio zapovijed da ode u borbu. Ona je rekla da je njen suprug po struci rudar koji je u ratu trebao popravljati vojna vozila, ali je nakon samo jednog dana obuke i dodatnog dana kopanja rovova poslan na frontu. Elena je za Insider rekla da je njen suprug bio među grupom ljudi koja je odbila napasti ukrajinski položaj, iako im se prijetilo strijeljanjem ako to ne učine.

Potom su i oni završili u podrumu gdje ih se dva dana držalo bez hrane, prije nego su opet dobili naredbu da odu na frontu. Odbili su te su opet vraćeni u podrum.

image

Napušteni položaj ruske vojske kod Černobila

Dimitar Dilkoff/AFPp

S druge strane, BBC je razgovarao s ocem jednog ruskog časnika koji je inicijalno pristao na to da se ode boriti u Ukrajinu. No, nakon što je vidio što Rusi rade u ratu, predomislio se te je zajedno s nekolicinom suboraca napisao pismo u kojem je odbio otići u borbu.

- Uzeli su im oružje i zatvorili ih, a potom im je druga grupa ruskih vojnika prijetila da se moraju vratiti na frontu.

- Premlatili su ga i izveli van, činilo se s namjerom da ga strijeljaju. Zapovjedili su mu da legne na tlo i broji do 10. On je odbio, nakon čega su ga izudarali pištoljem po glavi. Rekao mi je da mu je cijelo lice bilo obliveno krvlju.

‘U njima nije ostalo ništa humanog‘

Jedna ruska žena, imenom Oksana, ima sličnu priču. Njen sin odbio je svoje vojnike odvesti u samoubilačku misiju te su ga zbog toga zatvorili u podrum. Njega i njegove suborce nitko nije vidio narednih pet mjeseci.

Službeno, on i još četiri vojnika iz njegove jedinice vode se kao "nestali", a ruska vojska tvrdi da je ukrajinska strana granatirala zgradu u kojoj ih se držalo.

image

Ruskim dezerterima ne znači nešto ni susret s Putinom

Mikhail Klimentyev/AFP

Kanal ASTRA tvrdi da su locirali ukupno devet lokacija diljem Donbasa na kojim se drže ruski vojnici koji se ne žele boriti. Na jednoj od njih, smještenoj ispod nekadašnjeg Doma kulture u mjestu Zaicevo, navodno je zatočeno više od 300 vojnika.

- Ne smiju napustiti to mjesto, ne daju im dovoljno hrane, ne daju im da se peru. U njima nije ostalo ništa humanog, kaže za ASTRU sestra jednog od zatočenih vojnika Ekaterina Belova. Dodaje i da im se konstantno prijeti.

Kako se ovakve priče sve više šire, čini se da bi proglašenje novog kruga mobilizacije ruska javnost mogla dočekati na nož. A budući da Putinu na fronti baš i ne ide, možda će na takav potez biti prisiljen, piše Jutarnji list.

03. lipanj 2023 04:05