StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČEKA SE POMOĆ ZAPADA

Mračne prognoze Britanaca za ukrajinske vojne snage idućih nekoliko mjeseci: ‘Nemaju streljiva, nemaju zaliha‘

Piše dv
28. veljače 2024. - 08:06

Očekuje se da će Ukrajina zbog nedostatka streljiva biti u vrlo teškom položaju narednih nekoliko mjeseci dok se Zapad ne dogovori o daljnjim koracima za podršku Kijevu, priznao je šef britanskih oružanih snaga admiral Tony Radakin.

Admiral Tony Radakin, govoreći na konferenciji u Londonu, nije direktno komentirao francuski prijedlog o raspoređivanju zapadnih kopnenih trupa u Ukrajini, već je umjesto toga naglasio hitnu potrebu za povećanjem industrijske pomoći, donosi Guardian,  a prenosi Klix.ba.

Vojni šef je rekao da se Ukrajina suočava s teškom situacijom na kopnu gdje se njena vojska "bori u pogledu nedostatka streljiva i zaliha" s američkom vojnom pomoći koju su zaustavili republikanci u Kongresu, a Europa još nije u stanju da popuni jaz.

Američki predsjednik Joe Biden sastao se u utorak s liderima Kongresa u Bijeloj kući radi razgovora o nacrtu zakona o pomoći Ukrajini, na sastanku koji je lider većine u Senatu Chuck Schumer opisao kao intenzivan.

Radakin je rekao da se među saveznicima u NATO-u vode razgovori o tome "kako možemo ojačati našu podršku Ukrajini" - s novim najavama koje se očekuju na ili uoči sastanka NATO-a u Washingtonu u srpnju.

Intenzivne borbe se sada vode u blizini Chasiv Yar-a, još jednog grada u Donbasu, gdje se Ukrajina povukla nakon što je prošle godine izgubila Bahmut. "Već se vode žestoke borbe na periferiji" Ivanivske i Bogdanivka, dva sela odmah istočno, rekao je portparol ukrajinske vojske Ilija Jevlaš.

"Mislim da je to nevolja koja će vjerovatno trajati najmanje narednih nekoliko mjeseci", zaključio je Radakin, sugerirajući da je malo vjerojatno da će Kijev biti u stanju pokrenuti novu protuofenzivu najranije, a najvjerovatnije sljedeće godine, do kasnog ljeta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da ne treba isključiti raspoređivanje kopnenih trupa u Ukrajinu, iako je priznao da među savezničkim nacijama nema "konsenzusa" o toj temi.

Među članicama NATO-a nije bilo neposredne podrške za njegov prijedlog.

Glasnogovornik Rishi Sunaka, britanskog premijera, rekao je da Britanija nema planove za raspoređivanje kopnenih trupa - a slične izjave dale su SAD, Njemačka, Italija, Španjolska i druge zapadne zemlje,  donosi Guardian.

17. travanj 2024 23:37