StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOtklonjene dvojbe

Moskva potvrdila: Gotova DNK analiza, u zrakoplovnoj nesreći poginuo je šef Wagnera Jevgenij Prigožin

Piše DV/Hina
27. kolovoza 2023. - 13:36

Smrt zapovjednika ruske paravojne skupine Wagner, Jevgenija Prigožina, u padu zrakoplova u srijedu u Rusiji, potvrđena je molekularno-genetičkom ekspertizom, objavilo je u nedjelju rusko Istražno povjerenstvo.

"Dovršena je molekularno-genetička ekspertiza", provedena nakon nesreće koja se dogodila 23. kolovoza u regiji Tver, objavilo je povjerenstvo nadležno za glavne istrage u Rusiji.

Utvrđeno je da identitet desetero stradalih, čija su tijela pronađena nakon pada, "odgovaraju popisu" putnika i članova posade zrakoplova, među kojima je bio i Prigožin, izvijestilo je Istražno povjerenstvo, ne objavivši pojedinosti. 

Istražitelji zasad nisu ništa precizirali, ne pojasnivši ni premisu o nesreći niti o bombi, raketi zemlja-zrak ili pogreški pilota.

U privatnom zrakoplovu bili su osim Prigožina i njegovi bliski suradnici među kojima je njegova desna ruka Dmitrij Utkin, koji je pomogao osnovati plaćeničku skupinu Wagner.

Mlažnjak Embraer Legacy srušio se u srijedu kasno poslije podne u regiji Tver, sjeverozapadno od Moskve, što je odmah potaknulo sumnje u orkestrirani atentat ruskoga vrha.

Visoki dužnosnici Washingtona, Pariza, Berlina i Kijeva insinuirali su da sumnjaju izravno na Kremlj.

Istodobno je službeni Kremlj negirao da je naredio Prigožinovo ubojstvo, nazvavši takve insinuacije "spekulacijama".

 

 

27. travanj 2024 04:35