StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsigurnosne službe

Moldavija blokirala više od 20 internetskih stranica ruskih medija: ‘Korištene su kao dio informacijskog rata‘

Piše Hina
24. listopada 2023. - 18:37

Moldavija je blokirala pristup za više od 20 internetskih stranica ruskih medija u utorak, uz objašnjenje da su korištene kao dio informacijskog rata protiv zemlje.
U dekretu obavještajne i sigurnosne službe objavljenom na internetu navedena su 22 ruska izvora vijesti koje treba blokirati, a među njima su istaknuti mediji Russia Today, NTV, Ren TV, državni medijski holding VGTRK i drugi.
U dekretu, koji će vjerojatno naljutiti Moskvu, navodi se da je internetskim pružateljima naređeno da odmah blokiraju web stranice ruskih medija. Reutersov novinar u Kišinjevu provjerio ih je nakon objave dekreta, a neke su još bile dostupne. 
Ruske vlasti za sad se nisu oglasile. 
Moldavija je ograničila televizijsko emitiranje vijesti, analitičkih i vojnih sadržaja proizvedenih u Rusiji u lipnju 2022. nekoliko mjeseci nakon invazije Moskve na Ukrajinu, dopuštajući samo zabavne emisije i filmove.
Odnosi bivše sovjetske republike s Moskvom naglo su se pogoršali nakon što je Rusija pokrenula rat u susjednoj Ukrajini.
Proeuropska predsjednica Maia Sandu osudila je invaziju na Ukrajinu i optužuje Rusiju da planira državni udar protiv njezine vlade i pokušava destabilizirati zemlju. 
Moskva to poriče i proziva Moldaviju za provođenje antiruske agende.

07. svibanj 2024 01:59