StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEU PUTOVNICA ZASTUPNICE DUBRAVKE ŠUICE

Mojih ​šest godina u Europskom parlamentu

Piše DV
9. svibnja 2019. - 11:51

Europski parlament, uz vijeće Europske unije, glavna je zakonodavna institucija u Europskoj uniji. Zastupnici u parlamentu biraju se svakih 5 godina izravno od građana Europske unije te kao takvi zastupaju volju građana iz svoje matične države.

Izbori za predstavnike u EU parlamentu su 26. svibnja 2019. godine, a jedan od kandidata na listi HDZ-a je Dubravka Šuica, nekadašnja gradonačelnica Grada Dubrovnika i zastupnica u Hrvatskom saboru. Potrebno je istaknuti kako Dubravka Šuica iza sebe već ima iskustvo zastupnika u Europskom parlamentu u kojemu je postavila 261 parlamentarno pitanje uz 1136 govora na plenarnim sjednicama što je svrstava u sami vrh po aktivnostima zastupnika u Parlamentu, a također obnaša funkciju potpredsjednice Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu.

 


U svom dosadašnjem djelovanju uspješno je ostvarila pet glavni točaka iz programa „Hrvatski glas u Europi“ u kojemu se, kao najvažniji faktor, aktivno zalagala za izgradnju mosta prema Jugoistočnoj Europi uz naglasak na napredak i prometni razvoj Bosne i Hercegovine. Nadalje, Šuica se zalagala za kvalitetno i pravovremeno informiranje građana i institucija RH o načinu korištenja i dostupnosti sredstava iz EU fondova među kojima je naglasak stavljen na potporu malim i srednjim tvrtkama kako bi se pokrenulo gospodarstvo i privukle investicije u Hrvatsku. Od strateški važnih projekata za povezivanje Hrvatske zalagala se za izgradnju Pelješkog mosta i nastavak izgradnje Jadransko – jonskog koridora i koridora 5C korištenjem sredstava iz kohezijskih fondova i programa EU.

Neizostavan čimbenik u radu bila je briga o obitelji i mladima pa je naglasak stavljen na Erasmus+ program koji omogućava mladima mobilnost na prostorima Unije i stjecanje boljih mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje. Promocija hrvatske kulture i običaja te afirmacija hrvatskog jezika u Bruxellesu i Strasbourgu također nije izostala pa je na tom tragu naš jezik i kultura postala prepoznatljiva na hodnicima EU parlamenta. Daljni prioriteti u radu Dubravke Šuice biti će zalaganje za ulazak Hrvatske u potpuni Schengen i Eurozonu te zaštitu vode kao javnog dobra uz provedbu Europske strategije za plastiku koja se odnosi na ukidanje plastičnih vrećica.

A borba protiv raka putem njene kampanje “Fight&Win” se i dalje nastavlja.

06. prosinac 2022 19:41