StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGASI MJEŠALICU!

Moćni splitski poduzetnik ilegalno gradi u rajskoj uvali na dalmatinskom otočiću, država već pali bagere za rušenje vile

Piše Silvana Uzinić/SD
11. listopada 2023. - 09:07
Na Budihovcu su bespravno izgrađeni brojni ‘čvrsti‘ objekti za smještaj gostiju, pa i ovaj mul na pomorskom dobruShutterstock

Na otočiću Budihovcu kod Visa se sprema spektakularno rušenje, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, ili će to učiniti sami investitori objekata na škoju ili će Državni inspektorat (DIRH) dovesti svoje bagere o trošku investitora.

Trenutno se, naime, odvija uobičajena procedura koja prethodi rušenju, a među ostalim, to su i kaznene prijave. Neke su već podnesene, o čemu smo pisali početkom rujna, a odnosili su se na glamping šatore.

U DIRH-u su nam kazali da je sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu doneseno rješenje o uklanjanju tog šatorskog naselja, a podnesena je i kaznena prijava sukladno Kaznenom zakonu protiv nepoznate osobe. No na otočiću je zamijećena i čvrsta gradnja pa sada DIRH, čini se, ide dalje.

Kako doznajemo, Građevinska inspekcija podnijela je kaznenu prijavu protiv investitora zbog kaznenog djela bespravne gradnje više građevina u izvangrađevinskom području, bez prethodno ishođene pravomoćne, odnosno izvršne građevinske dozvole.

To znači da će "pasti" svi objekti koji tijekom proteklih više od pet desetljeća nikada nisu bili na otočiću koji je zaštićeni dio prirode u Viškom arhipelagu, piše Slobodna.

Već smo ispisali brojne tekstove o bespravnom širenju jedinog objekta, što je bila, zapravo, poljska kućica pridružena obližnjem vinogradu i koja je imala više stanara kroz povijest. Prije petnaestak godina u nju se uselio Višanin Andro Slavić, poznat mnogima izvan otoka kao bivši zapovjednik na "Jadrolinijinim" trajektima.

On je počeo širiti postojeći objekt u svrhu restorana i apartmana, a zatim se tu nije zaustavio, nego je izgradio i pristanište s bovama za nautičare, potom je postavio čvrste, tzv. glamping šatore za iznajmljivanje, a gradi se trenutno još jedan čvrsti objekt.

Zanimljivo je da je do otočića Budihovca s Visa struju doveo podmorskim kabelom, za što je trebao imati dozvole, a nije ih imao, o čemu smo također pisali.

Kako smo doznali pišući o Budihovcu, sve vlasništvo Slavić je podijelio s Josipom Mijićem, inače suvlasnikom solinske tvrtke "Građa" i niza hotela i luksuznih apartmana u središtu Splita, pa su vjerojatno sada njih dvojica investitori protiv kojih DIRH podnosi kaznenu prijavu.

Kako stvari stoje, rajski otočić na koji su svraćale generacije Višana prije nego što su ga grubo i bez ikakvih dozvola zaposjela i devastirala dvojica privatnika, mogao bi biti vraćen u prvobitno stanje.

U međuvremenu su pokrenuti i drugi sudski postupci, čiji se ishod još uvijek čeka. Podsjetimo, država je tužila aktere na otočiću, ali i oni nju. U priču su umiješana, otkrilo se, i dvojica drugih vlasnika koji, doduše, žele dokazati da je njihova samo nekadašnja kućica...

A da je na snazi bio Zakon o pomorskom dobru po čijim će odredbama odgovorni biti i čelnici lokalnih samouprava, kako je najavio tajnik u Ministarstvu mora Josip Bilaver (HDZ), za devastaciju i bespravnu gradnju već odavno bi bili novčano kažnjeni viški gradonačelnik Ivo Radica (HDZ) i prva žena Komiže Tonka Ivčević (SDP).

Obveza će lokalnim čelnicima ubuduće biti da ukažu na devastaciju nad pomorskim dobrom ili će biti novčano kažnjeni. Ovako je, da bi se nešto pokrenulo, podsjetimo, trebao predsjednik Republike Zoran Milanović svratiti na ručak kod prijatelja Andre Slavića da bi se shvatilo što se s Budihovcem događa.

30. travanj 2024 19:56