StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNije to pametno

Mnogi se žele namjerno zaraziti omikronom, ali hrvatski imunolozi upozoravaju koliko to može biti opasno: ‘Virus u testisima može ostati mjesecima‘

Piše PSD
25. siječnja 2022. - 16:51

Sjećate se priče o češkoj pjevačici Hani Horki, koja je bila ljuta protivnica cijepljenja, a onda je umrla u svojoj 57. godini nakon što se namjerno zarazila koronom i to delta sojem, pita se RTL, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Dva dana prije smrti napisala je na društvenim mrežama: "Preživjela sam. Bilo je živopisno. Sada će biti koncerata, kazališta, saune, putovanja na more."

A onda šok, umrla je od te iste delte, a njezin sin Rek obrušio na antivaksere i napisao: "Tužan sam što je više vjerovala strancima, nego svojoj obitelji i tezama o stjecanju prirodnog imuniteta izlaganju bolesti".

Na taj nas je slučaj podsjetio dr. Zlatko Trobonjača, imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci kojeg smo zamolili za komentar oko ideje pojedinaca (mnogi sigurno znaju nekog takvog) koji se namjerno žele zaraziti koronom i tako steći prirodni imunitet ili dohvatiti COVID potvrdu.

Dr. Trobonjača upozorio je da je to opasno igranje čak i s vlastitim životom.

"Taj je koncept pogrešan. Iako kažemo da omikron izaziva blaže plućne simptome, ali on izaziva i teže crijevne simptome, gastroenteritis, odnosno upalu probavnog sustava. Virus mijenja način ulaska u stanice o kojem ovisi koju će vrstu stanica više inficirati, a koje manje. Ali i s omikronom imamo smrtne slučajeve. To je i dalje opasan virus i potpuno je pogrešan koncept namjerno se zaraziti kako bi stekli imunost ili dobili COVID potvrdu", rekao je dr. Trobonjača.

Nastavio je da će se možda netko zaraziti, preboljeti koronu, a onda i steći imunost, ali upozorava da nitko od nas ne zna u kakvom je stanju naš organizam i hoće li se dogoditi "greške" koje će nas odvući u teži oblik bolesti, a na kraju će možda netko i preminuti.

"Ovakav pristup naprosto je velika greška i oni koji to rade nepotrebno riskiraju", rekao je dr. Trobonjača te se osvrnuo i na vrlo komentiranu izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je nedavno kazao: "Kažu da (omikron opa.a) nije toliko opasan. Neki stručnjaci to čak nazivaju živim cjepivom".

Trobonjača je oštro kritizirao i takve stavove.

"Necijepljeni obolijevaju od težih oblika bolesti i pritom stječu imunost, ali ne treba zaboraviti da 30, pa i čak i 40 posto ljudi nakon infekcije ima postakutni ili kronični COVID, stanje u kojem se virus dugo zadržava u tijelu i neprestano oštećuje tkivo. Virus vjerojatno nađe svojevrsne džepove u tkivu i sakrije se od imunosnog sustava. Tako sada znamo da se kod muškaraca virus može mjesecima zadržavati u testisima, a vjerojatno postoje i druga tkiva u kojima se virus može zadržati", upozorio je naš sugovornik. 

Na pitanje, jesu li onda takvi ljudi, koji virus nose i mjesecima nakon preboljenja, i dalje zarazni, odgovara da nisu. 

"Da bi netko bio zarazan, mora imati virus u plućima i onda ga preko sekreta širiti. Ako se virus sakrio negdje drugdje u tijelu, onda čovjek nije zarazan", kaže dr. Trobonjača. Otkrio je i to da su pojedine obdukcije ljudi, koji su preminuli nekoliko mjeseci nakon zaraze, i dalje u tijelu imali određene količine čestica virusa korone što još jednom dokazuje da je moguće da se virus "nosi" dugo nakon preboljenja. 

"Radi se o tome da se virusne čestice nakon preboljenja sakriju na neki način od imunosnog sustava i perzistentno nanose štetu. Ali treba znati da i imunosni sustav, koji radi i djeluje na virus, također dovodi do oštećenja tkiva i organa. Kombinacija toga dovodi do produljenog i kroničnog COVID-a", kaže Trobonjača. 

Dr. Polić: Nema mjesta komociji 

I imunolog dr. Bojan Polić slaže se s time da se nikako ne smije opustiti i čak namjerno se zaraziti virusom te da nema mjestu komociji. 

"To je opasno i to je najiracionalnije način imunizacija, pogotovo onih koji su potpuno neimuni i kod kojih COVID-19 može izazvati teže oblike bolesti. Omikron definitivno izaziva blaže oblike bolesti od delta soja, ali u našem slučaju, kad opća populacija nije dovoljno imunizirana, kada imamo necijepljene i one koji nisu preboljeli bolest, to može biti opasno", rekao je dr. Polić. 

On osobno ne zagovara nikakvo popuštanje mjera. 

"Imamo velike brojeve novozaraženih i virus se širi strelovitom brzinom i naše mjere su dosta blage i k tome se još ne poštuju. U takvim situacijama moja je poruka i savjet ljudima da se osobno štite, da drže distancu, nose zaštitne maske i da paze da se ne zaraze", kaže dr. Polić. 

Obojica naših sugovornika smatraju da unatoč blažim slikama oboljelih od omikron varijante, to nije razlog da se opustimo. Upozoravaju da ideje pojedinaca da se čak namjerno zaraze, mogu završiti kobno ili komplikacijama koje nitko ne želi. 

20. travanj 2024 14:05